Ultimele stiri

Cine sunt candidații la alegerile prezdențiale și în ce ce ordine apar pe buletinele de vot

Sursă foto: mediafax.ro

Aproximativ 19 milioane de români sunt chemați la urne, duminică, 24 noiembrie, pentru a vota în primul tur al alegerilor prezidențiale. Paisprezece candidați – 10 susținuți de partide și patru independenţți – sunt înscriși pe buletinele de vot la alegerile de duminică pentru funcția supremă în stat.

Paisprezece candidați s-au înscris în cursa pentru câștigarea funcției de președinte al României, cu un mandat care va avea o durată de cinci ani. Inițial, 25 de persoane s-au încris în cursa pentru Cotroceni, însă zece candidaturi au fost respinse de BEC, iar una de CCR.

Pe buletinele de vot pe care le veți primi vor apărea 14 poziții de vot, cu numele candidatului, respectiv sigla și numele formațiunii din partea căreia candidează.

Chiar dacă unul dintre candidați, Ludovic Orban, și-a anunțat retragerea din cursă, numele său va apărea în continuare pe buletinele de vot.

Ordinea pe buletinele de vot:

Poziția nr. 1 – ELENA-VALERICA LASCONI – Uniunea Salvați România

Elena Lasconi (52 de ani) a fost, timp de 25 de ani, jurnalist la ProTV, unde s-a ocupat cu preponderenţă de subiecte sociale. În 2020, a lăsat cariera de jurnalist pentru a intra în politică. A candidat din partea USR la alegerile locale şi a reuşit, surprinzător, să câştige primăria Câmpulung Muscel, oraş unde îşi construise o casă. La alegerile locale din luna iunie, Elena Lasconi a câştigat un nou mandat de primar în Câmpulung, cu un scor de aproape 70%, în timp ce, la nivel naţional, USR a obţinut un scor de sub 9%. Pe fondul rezultatului slab, Cătălin Drulă a demisionat din funcţia de preşedinte al partidului. În locul său a fost aleasă Elena Lasconi, care a devenit şi candidatul USR la alegerile prezidenţiale.

Poziția nr. 2 – GEORGE-NICOLAE SIMION – Alianța pentru Unirea Românilor

George Simion (38 de ani) s-a remarcat în spaţiul public în martie 2009, când a mers cu lumânări la ziua fostului preşedinte al României Ion Iliescu. ”Pentru morţii de la revoluţie”, a spus Simion, la acea vreme student la Universitatea din Iaşi, în cadrul unui program de master dedicat crimelor comunismului. George Simion a candidat la alegerile europarlamentare din 2019, însă a obţinut doar 1,2%. În acelaşi an, a fondat partidul AUR, alături de Claudiu Târziu, astăzi europarlamentar. Deşi avea doar câteva luni de existenţă politică, AUR a devenit surpriza alegerilor parlamentare din 2020, reuşind să obţină un scor de 9%.

Poziția nr. 3 – ION-MARCEL CIOLACU – Partidul Social Democrat

Marcel Ciolacu (56 de ani) a ratat admiterea la facultatea de Drept la mijlocul anilor 80. A făcut armata, apoi s-a angajat ca muncitor la o întreprindere electronică. A crescut politic în umbra senatorului PSD Vasile Ion, naşul său de cununie. În acea perioadă, Vasile Ion şi Marcel Ciolacu erau parteneri de vănătoare cu Omar Hayssam, cei doi fiind apropiaţi de Ion Iliescu. În 2012, a făcut pasul spre Parlament. Apare în prim-plan abia la începutului anului 2017, când Liviu Dragnea, la acea vreme preşedinte al PSD, organizează o partidă de pescuit alături de premierul Sorin Grindeanu. Ulterior, Liviu Dragnea l-a impus pe Marcel Ciolacu vicepremier, cu scopul de a-l controla pe noul prim-ministru Mihai Tudose. Însă Ciolacu s-a aliat cu Tudose împotriva lui Dragnea. La începutului anului 2018, Guvernul Tudose a picat la presiunea lui Dragnea. În mai 2019, liderul PSD a părăsit în cătuşe funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. În locul său a urcat Marcel Ciolacu. În noiembrie, Viorica Dăncilă a pierdut alegerile prezidenţiale în faţa lui Klaus Iohannis, iar Marcel Ciolacu a convins-o să demisioneze din fruntea partidului. Marcel Ciolacu a devenit preşedinte interimar al PSD, iar un an mai târziu lider cu puteri depline. La alegerile parlamentare din 2020, PSD s-a clasat pe primul loc, dar preşedintele Klaus Iohannis a format o coaliţie de dreapta. Un an mai târziu, PSD a intrat la guvernare alături de PNL şi UDMR, iar Marcel Ciolacu a redevenit preşedinte al Camerei Deputaţilor. În iunie 2023, la rotativa guvernamentală, Marcel Ciolacu a devenit prim-ministru.

Poziția nr. 4 – NICOLAE-IONEL CIUCĂ – Partidul Național Liberal

Nicolae Ciucă (57 de ani) e militar de carieră. La începutul anilor 2000, a participat la diverse misiuni în străinătate, în ţări ca Afganistan şi Irak. A fost decorat pentru modul în care i-a condus pe militarii români în teatrele externe. În 2018, Nicolae Ciucă promitea că, după trecerea în rezervă, nu va face politică. Un an mai târziu, Nicolae Ciucă lăsa uniforma militară şi era numit ministru al Apărării în guvernul condus de Ludovic Orban. În toamna anului 2021, după căderea Guvernului Cîţu, preşedintele Iohannis a format un guvern PNL-PSD-UDMR şi l-a numit prim-ministru pe Nicolae Ciucă. În aprilie 2022, Florin Cîţu a demisionat din funcţia de preşedinte al PNL şi Nicolae Ciucă a fost instalat de liberali în fruntea partidului. La rotativa guvernamentală din iunie 2023, Nicolae Ciucă a cedat funcţia de prim-ministru pentru Marcel Ciolacu şi a devenit preşedinte al Senatului.

Poziția nr. 5 – HUNOR KELEMEN – Uniunea Democrată Maghiară din România

Hunor Kelemen (57 de ani) este, de profesie, medic veterinar, însă a absolvit, ulterior, şi facultatea de filosofie la Cluj. A ocupat funcţia de ministru al Culturii în guvernele conduse de Emil Boc şi de Victor Ponta, în timpul preşedinţiei lui Traian Băsescu. De asemenea, liderul UDMR a ocupat funcţia de vicepremier în Cabinetele conduse de liberalii Florin Cîţu şi Nicolae Ciucă, sub preşedinţia lui Klaus Iohannis.

Poziția nr. 6 – MIRCEA-DAN GEOANĂ – candidat independent

Mircea Geoană (66 de ani) a absolvit Politehnica la începutul anilor 80 şi a fost angajat ca inginer la trustul Energomontaj. Imediat după Revoluţie, a intrat în Ministerul de Externe. În 2009, Mircea Geoană era favorit la alegerile prezidenţiale, după ce primise şi sprijinul PNL. A urmat dezbaterea electorală dinaintea finalei, în care Traian Băsescu a lansat celebra întrebare: ”Aţi fost azi-noapte la Vântu?”. Mircea Geoană a admis că l-a vizitat pe Sorin Ovidiu Vântu. În seara turului doi, la închiderea urnelor, liderul PSD s-a declarat câştigător. Până dimineaţă, Traian Băsescu a întors rezultatul votului. În 2020, a pierdut şefia PSD în faţa lui Victor Ponta, iar în 2011 a fost debarcat de propriul partid şi din funcţia de preşedinte al Senatului. Ulterior, a fost exclus din PSD. A urmat o perioadă de absenţă din viaţa publică, până în octombrie 2019, când a fost numit în funcţia de secretar general adjunct al NATO, cea mai înaltă funcţie ocupată de un român pe plan internaţional.

Poziția nr. 7 – ANA BIRCHALL – candidat independent

Ana Birchall (51 de ani) a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti la mijlocul anilor 90, apoi a continuat studiile în SUA, unde a obţinut titlul de doctor la Universitatea Yale. S-a întors în România în timpul guvernării Năstase, fiind angajată în Ministerul de Externe, unde s-a ocupat de negocierile pentru aderarea la UE. În februarie 2017, Guvernul condus de Sorin Grindeanu, la presiunile lui Liviu Dragnea, adoptă celebra OUG 13, care l-ar fi salvat pe liderul PSD de puşcărie. Câteva zile mai târziu, Sorin Grindeanu abrogă OUG 13 şi îi cere demisia ministrului Justiţiei, Florin Iordache, cel care promovase actul salvator pentru Dragnea. În locul lui Iordache este numită interimar Ana Birchall, care ocupa atunci postul de ministru pentru Afaceri europene. După primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2019, când Viorica Dăncilă a reuşit să se califice în finală, Ana Birchall a fost exclusă din PSD.

Poziția nr. 8 – ALEXANDRA-BEATRICE BERTALAN-PĂCURARU – Alternativa pentru Demnitate Națională

Alexandra Păcuraru (37 de ani) este fiica omului de afaceri Maricel Păcuraru, patronul postului Realitatea Plus, condamnat la patru ani de închisoare pentru spălare de bani. În 2013, Alexandra Păcuraru a debutat în televiziune, fiind gazda emisiunii ”8 într-o barcă” la TVR 2. Un an mai târziu, Alexandra Păcuraru a trecut la televiziunea tatălui său, unde a moderat diverse emisiuni, de la stil de viaţă până la subiecte politice.

Poziția nr. 9 – SEBASTIAN-CONSTANTIN POPESCU – Partidul Noua Românie

Sebastian Popescu (42 de ani) este medic veterinar, însă n-a profesat niciodată. În 2015, a fondat Partidul Noua Românie (PNR). În 2019, Sebastian Popescu a candidat la alegerile prezidenţiale și o obținut 0,33%.

Poziția nr. 10 – LUDOVIC ORBAN – Forța Dreptei

Ludovic Orban (61 de ani) este de profesie inginer. În aprilie 2007, Orban devine ministru al Transporturilor. În 2011, a fost singurul liberal din conducerea partidului care s-a opus înfiinţării USL, proiect lansat de Victor Ponta si de Crin Antonescu. În decembrie 2014, Ludovic Orban a pierdut competitia pentru şefia PNL în faţa Alinei Gorghiu. PNL pierde alegerile parlamentare din 2016 în faţa PSD, partid condus atunci de Liviu Dragnea, iar Alina Gorghiu demisionează. În iulie 2017, Ludovic Orban e ales preşedinte al PNL. În octombrie 2019, PNL, sub conducerea lui Orban, a reuşit să răstoarne Guvernul Dăncilă. Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat prim-ministru pe Ludovic Orban. La Congresul PNL din septembrie 2021, Ludovic Orban pierde şefia partidului în faţa lui Florin Cîţu, candidatul susţinut de Iohannis. Demisionează din PNL după aproape 30 de ani şi, alături de alţi 15 parlamentari, creează Forţa Dreptei.

Poziția nr. 11 – CĂLIN GEORGESCU – candidat independent

Călin Georgescu (62 de ani) a absolvit facultatea de Agronomie şi este doctor în pedologie. În plan politic, numele său a fost vehiculat pentru prima dată în spaţiul public în primăvara anului 2012, când ar fi trebuit să devină premier după căderea Guvernului Boc. N-a fost numit. După tragedia de la Colectiv, care a dus la căderea Guvernului Ponta, a fost propus din nou prim-ministru, de mai multe persoane publice cu vederi naţionaliste, în frunte cu actorul Dan Puric. N-a fost numit. În decembrie 2020, AUR, partid abia intrat în Parlament, l-a propus oficial pe Călin Georgescu pentru şefia Guvernului. N-a fost numit. George Simion, liderul AUR, i-a oferit funcţia de preşedinte de onoare al partidului. Ulterior, Călin Georgescu i-a numit ”eroi” pe liderul legionar Corneliu Zelea Codreanu şi pe mareşalul nazist Ion Antonescu, vinovat de Holocaustul din România. Procurorii i-au deschis dosar penal, iar Georgescu a plecat din AUR

Poziția nr. 12 – CRISTIAN DIACONESCU – candidat independent

Cristian Diaconescu (65 de ani) este licenţiat în ştiinţe juridice. În 2000, este numit de premierul Adrian Năstase secretar de stat în MAE, din poziţia de tehnocrat. Ministerul era condus la acea vreme de Mircea Geoană. În 2004, Diaconescu a ocupat funcţia de ministru al Justiţiei pentru câteva luni, perioadă în care a finalizat negocierile din capitolul ”stat de drept”, esenţial pentru aderarea României la UE. După înfrângerea lui Mircea Geoană în faţa lui Traian Băsescu la alegerile prezidenţiale, Cristian Diaconescu îşi depune candidatura pentru şefia PSD. În ziua Congresului, Diaconescu anunţă că se retrage în favoarea lui Mircea Geoană, aflat atunci în competiţie cu Victor Ponta. În 2014, Diaconescu îşi anunţă candidatura la alegerile prezidenţiale, fiind susţinut de PMP, partid creat de Traian Băsescu. Ulterior se retrage în favoarea Elenei Udrea.

Poziția nr. 13 – CRISTIAN-VASILE TERHEȘ – Partidul Național Conservator Român

Cristian Terheş (45 de ani) a emigrat în America în anul 2002, după terminarea Seminarului teologic din Oradea. În SUA, a fost preot al comunităţii greco-catolice într-un oraş din statul California. S-a remarcat în spaţiul public în vara anului 2012, la referendumul de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. La acea vreme, Terheş se poziţiona vehement împotriva PSD. În plină pandemie de COVID-19, Terheş s-a numărat printre politicenii care au susţinut cauza anti-vaccinistă, la fel ca George Simion sau Diana Şoşoacă. La alegerile europarlamentare din iunie, Cristian Terheş a fost răsplătit cu primul loc pe lista AUR. În consecinţă, a câştigat al doilea mandat de eurodeputat. Trei luni mai târziu, Terheş a anunţat că va candida la alegerile prezidenţiale, deşi rupe exact din voturile electoratului naţionalist, pe care se bazează liderul AUR, George Simion, pentru a intra în turul doi.

Poziția nr. 14 – SILVIU PREDOIU – Partidul Liga Acțiunii Naționale

Silviu Predoiu (66 de ani) este de profesie inginer geolog. După Revoluţie, Silviu Predoiu a fost angajat în Serviciul de Informaţii Externe (SIE), unde a avut mai multe misiuni peste graniţe. În 2005, preşedintele nou ales Traian Băsescu îl promovează pe Silviu Predoiu în funcţia de adjunct al directorului SIE, funcţie pe care a ocupat-o până la trecerea sa în rezervă, în 2018.

Lasati un comentariu

Alte articole

14 dec. 2023 11.57 am

O reţetă prescrisă de un medic neonatolog a devenit virală după ce o farmacistă din Craiova cerut ajutorul pe grupul de Facebook „Medici la datorie“ pentru a fi descifrată. Vă rugăm……

29 iun. 2024 1.07 pm

O medalie de aur și cinci de argint au obținut elevii români care au participă în aceste zile, în Antalya, Turcia, la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori. Potrivit Ministerului Educației,…

15 nov. 2023 11.58 am

Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că, astăzi, au loc primele trageri reale cu sistemul PATRIOT intrat în dotarea Forţelor Aeriene Române în anul 2020. Tragerile au loc în poligonul Capu…

11 ian. 2024 2.43 pm

Miercuri, 10 ianuarie, polițiștii din cadrul Biroului Rutier au fost sesizați cu privire la faptul că, la intersecția străzilor Azaleea și Coziei, din municipiul Tulcea, a avut loc un eveniment…

24 mai 2024 11.40 am

DIICOT cercetează un cetățean român pentru trădare, acuzat că, încă din 2022, a supravegheat obiective militare românești și NATO din Tulcea și a transmis informațiile Ambasadei Federației…

27 mai 2024 7.25 pm

Ministerul Finanţelor a anunţat că execuţia bugetului general consolidat în primele patru luni ale anului 2024 s-a încheiat cu un deficit de 57,29 miliarde lei, respectiv 3,24% din PIB, faţă de…