Ultimele stiri

Alegeri prezidențiale 2024: cum votăm în secție, unde aplicăm ștampila de vot pe buletin, ce avem voie să facem și ce NU în secția de votare – ghidul complet al alegătorului

Sursă foto: europafm.ro

La 24 noiembrie 2024 are loc primul tur al alegerilor prezidențiale. Votarea începe la ora 7.00 dimineaţa şi se încheie la ora 21.00. Acest proces se va putea prelungi, în mod excepţional, până la ora 23.59, în cazul în care mai sunt votanţi la rând.

În străinătate, votul în secții se desfășoară pe parcursul a trei zile: a început încă de vineri, 22 noiembrie, și se încheie duminică la ora locală 21:00, cu aceeași precizare privind posibilitatea prelungirii orarului.

Unde se poate vota

  • în localitatea unde ai domiciliul sau reședința, doar la secția unde ești arondați – o poți afla prin introducerea CNP-ului pe registrulelectoral.ro
  • în altă localitate decât cea de domiciliu sau reședință, la orice secție de vot, pe listele suplimentare. În cazul Bucureștiului, sectoarele nu sunt asimilate localităților distincte, astfel că nu se poate vota la o secție din alt sector decât cel de domiciliu sau reședință.
  • la orice secție, în cazul celor cu mobilitate redusă.

Cu ce documente poți vota

Alegătorii din România pot vota cu cartea de identitate, simplă, electronică, sau provizorie, buletinul (în termen de valabilitate), respectiv cu documente speciale precum pașaportul diplomatic sau de serviciu, respectiv carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare).

Cu pașaportul, simplu, electronic, sau temporar în România pot vota doar românii care au domiciliul în străinătate.

Alegătorii români din străinătate pot vota cu cartea de identitate, simplă, electronică sau provizorie, buletinul de identitate, dar și cu pașaportul simplu, electronic, sau temporar, respectiv documente speciale precum pașapoartele de serviciu sau diplomatice sau carneul de serviciu militar.

Reguli generale în secția de votare

Votul este secret; nu dezvăluiţi cu cine aţi votat și nici nu permiteţi nimănui să afle opțiunea dumneavoastră. Nimeni nu are dreptul să vă ceară să dezvăluiți cu cine ați votat.

Evitați să faceți fotografii în secția de votare care ar putea compromite secretul votului. Fotografierea sau filmarea buletinului de vot se sancționează de la 600 la 1000 de lei conform legii 115/2015.

Alegătorul care din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoțitor ales de el, pentru a-l ajuta, care nu poate fi observator, candidat sau membru al biroului electoral.

Dacă vi se oferă bani sau alte bunuri pentru a vota cu un anumit partid sau candidat sau dacă se exercită presiuni asupra dumneavoastră puteți face reclamație la poliție!

Puteți să vă exercitați dreptul de vot pentru ambele tipuri de alegeri sau doar pentru unul dintre ele. Dacă veți vota pentru ambele scrutinuri, veți semna pe două liste electorale separate.

Înainte de a intra în cabina de vot, asiguraţi-vă că pe fiecare buletin de vot (de obicei pe spate) este aplicată ștampila de control a secției de votare. Dacă aceasta lipsește, votul va fi declarat nul!

Cum aplicăm ștampila pe buletinul de vot

Potrivit preşedintelui AEP, alegătorul poate pune ştampila pe fiecare buletin de vot şi va avea la dispoziţie, pentru prima dată, o tuşieră pe care va putea să o utilizeze în cazul în care nu se mai vede foarte bine ştampila după ce a fost aplicată.

Puteți să vă exercitați dreptul de vot pentru ambele tipuri de alegeri sau doar pentru unul dintre ele. Dacă veți vota pentru ambele scrutinuri, veți semna pe două liste electorale separate.

Potrivit unui ghid electoral realizat de Expert Forum, ștampila de vot trebuie aplicată pe un singur patrulater de vot de pe buletinul de vot, în așa fel încât opțiunea alegătorului să fie clară.

Votul este valabil în cazul în care, deși ștampila aplicată a depășit limitele patrulaterului, opțiunea alegătorului este evidentă.

ATENȚIE: Buletinele de vot pe care nu a fost aplicată ștampila „VOTAT” sau pe care pe care ștampila a fost aplicată pe mai multe patrulatere sau în afara patrulaterelor sunt declarate NULE.

Ce faci când ieși din cabina de vot

Îndoiţi buletinele de vot, astfel încât pagina goală cu ştampila de control a secției de votare să rămână în afară, și introduceţi-le apoi în urna corespunzătorare astfel încât să nu se deschidă; îndoirea greşită a buletinului nu atrage nulitatea votului, dacă secretul este asigurat.

Puteți solicita un alt buletin, o singură dată, dacă votul este dezvăluit.

După exercitarea votului, alegătorul va ieşi din cabină, va împături buletinele de vot cu ştampila secţiei de votare în exterior şi fiecare dintre cele cinci buletine le va pune în urna inscripţionată corespunzător.

Alegătorul va preda apoi ştampila şi va putea părăsi secţia de vot.

Asigurați-vă că membrii biroului electoral lipesc abțibildul VOTAT pe spatele cărții de identitate, care atestă participarea la alegeri.

Lasati un comentariu

Alte articole

24 feb. 2023 4.01 pm

Brașovul va ilumina din nou literele de pe Tâmpa și clădirea primăriei în culorile albastru-galben, în semn de solidaritate cu poporul ucrainean, în semn de solidaritate cu poporul ucrainean,…

12 dec. 2023 3.48 pm

Primăria Constanţa anunţă că vor fi instituite noi reguli de circulație pe un tronson al străzii Ecaterina Varga. Proiectul de reorganizare a traficului rutier a fost avizat favorabil de Inspectoratul…

27 sept. 2024 5.35 pm

Comisarii ANPC au descoperit un lot de nectarine importate din Turcia, comercializate în magazinele Penny, care conțineau un nivel periculos de ridicat de pesticide. Analizele de laborator au arătat…

12 iun. 2024 11.54 am

În cursul zilei de miercuri, 12 iunie, prin apel la numărul unic de urgență 112, a fost solicitat ajutorul pompierilor militari pentru stingerea unui incendiu, produs la o casă din municipiul Tulcea.…

30 nov. 2024 7.05 pm

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă seară, la recepţia de Ziua Naţională a României că le cere iertare românilor pentru greşelile făcute. „Ştiu că am făcut greşeli, unele…

28 sept. 2024 5.26 pm

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a condus, sâmbătă, şedinţa Comitetului ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU) pentru a analiza ultimele avertizări ale meteorologilor şi hidrologilor.…