Ultimele stiri

Dobrogea, în haine de sărbătoare: 146 de ani de când a devenit parte a României – Programul evenimentelor de la Constanța

Sursă foto: Facebook/Forțele Navale Române

Astăzi, 14 noiembrie, se împlinesc 146 de ani de când Dobrogea, ţinutul dintre Dunăre şi Marea Neagră, a devenit parte a României după Războiul de Independenţă din anul 1878.

Timp de patru secole, Dobrogea a fost sub stăpânire otomană, iar Constanţa s-a numit Kustenge. Dobrogea a devenit parte a României după Războiul de Independenţă din anul 1878. România a preluat administraţia Dobrogei de Nord de la Rusia în data de 14 noiembrie 1878, când trupele române au trecut Dunărea spre a lua în posesie noua provincie.

Ziua Dobrogei este marcată ca sărbătoare publică din 2015.

Cu ocazia acestei zile, primarul Constanţei a transmis un mesaj.

Se împlinesc 146 de ani de la revenirea Dobrogei la teritoriul românesc (1878). Carol I a făcut atunci un pas esențial pentru reîntregirea poporului român sub aceleași granițe, dat fiind că Marea Unire avea să se împlinească patru decenii mai târziu. Dobrogea este un teritoriu cu o inimă cât un continent, pe care nu vom înceta niciodată să-l numim „acasă”. Cu mândrie și recunoștință, vă urez la mulți ani tuturor!”, a scris Vergil Chițac pe Facebook.

Și prefectul județului Constanța a transmis un mesaj.

Sunt, astăzi, 146 de ani de când acest colț de țară, unic prin peisaje spectaculoase și diversitate, s-a alăturat patriei mamă. Sărbătorim, noi, dobrogenii – români, aromâni, turci, tătari, armeni, lipoveni, evrei, și nu numai – unitatea. Din colțurile Deltei, la cetățile antice și mai apoi la țărmurile Mării Negre, pentru noi aceste ținuturi înseamnă „acasă”. Am dovedit, împreună, că Dobrogea este – așa cum mulți au remarcat de-a lungul timpului, o dovadă vie a tot ceea ce înseamnă conviețuire și armonie. Să ducem mai departe aceste valori pentru ca generațiile viitoare să își amintească cu mândrie de rădăcini! La mulți ani, Dobrogea! La mulți ani, dobrogeni! La mulți ani tuturor celor care iubesc acest tărâm minunat!”, a transmis Adrian Teodor Picoiu, prefectul județului Constanța.

Și Florin Mitroi a scris un mesaj cu ocazia Zilei Dobrogei.

Dragii mei,
M-am născut și am crescut în județul Constanța. Iubesc această regiune, oamenii săi și tot ceea ce reprezintă ea: istoria sa fascinantă, multiculturalitatea etnică și frumusețile naturale care o fac un loc unic. 14 noiembrie pentru mine înseamnă toate aceste lucruri, dar și un prilej de a-i onora pe toți cei care, prin muncă și dedicare, au contribuit la dezvoltarea acestei regiuni – de la lideri vizionari care au scris istoria acestui ținut, până la oamenii de astăzi, care, prin eforturile lor zilnice, fac diferența în comunitățile pe care le reprezintă.
Aș vrea ca, la fiecare 14 noiembrie, să ne mândrim cu o nouă realizare pentru această regiune: proiecte de infrastructură care să sprijine comunitățile locale și să atragă turiștii, spații renovate, acces îmbunătățit la educație, sănătate.
Pentru mine, din acest an, a început o muncă a responsabilității față de toți cetățenii acestui județ, o misiune pe care o îmbrățișez cu toată convingerea și dedicarea. Alături de echipa mea, dar și de toți cei care ne vor sprijini în această misiune, ne angajăm să lucrăm neobosit pentru a transforma județul Constanța într-un model de dezvoltare regională, într-un loc unde investițiile în infrastructură, educație și servicii publice vor ridica nivelul de trai al fiecărei familii și al fiecărui cetățean.
La mulți ani, Dobrogea! La mulți ani, dragi dobrogeni!”, a transmis Florin Mitroi, președintele Consiliului Județean Constanța.

Ziua Dobrogei, sărbătorită la Constanţa

Cu prilejul „Zilei Dobrogei”, Muzeul de Artă Populară Constanța a pregătit, în perioada 12-17 noiembrie, o suită de manifestări de culturale și educative pentru publicul larg.

Programul complet:

  • Ateliere de pedagogie muzeală cu tema „Dobrogeanca pe linguri” (12 – 15 noiembrie);
  • „Mozaic etnic dobrogean”, manifestare la care participă elevii clasei a XI-a A de la Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu” Constanța, coordonați de profesor Cristina Gîlă (12 noiembrie, ora 14.00);
  • „Să ne cunoaștem tradițiile”, activitate interactivă cu participarea preșcolarilor de la Grădinița „Căluțul de mare” Constanța (13 noiembrie, ora 10.00);
  • 14 noiembrie – „Ziua Dobrogei”, vizitarea gratuită a expozițiilor permanentă și temporară, în intervalul orar 09.00-16.30;
    „Să ne cunoaștem tradițiile”, activitate interactivă cu participarea preșcolarilor de la grădinița din cadrul Școlii Gimnaziale „Petre Ispirescu” Constanța (14 noiembrie, ora 10.00);
  • „Să ne cunoaștem tradițiile”, activitate interactivă cu participarea clasei a IV-a de la Școala nr. 37 din Constanța (15 noiembrie, ora 10.00);
  • „Fotografii în port popular dobrogean”, ședință foto cu piese contemporane de port popular, specifice Dobrogei, puse la dispoziție de către Muzeul de Artă Populară Constanța (14 noiembrie);
  • „Târg de Ziua Dobrogei”, manifestare la care participă meșteri populari locali (14 – 17 noiembrie, în intervalul orar 09.00 – 17.00);
  • „Societatea Principele Mircea (1917-1947)”, expoziție de medalioane, cărți poștale și fotografii, reprezentând-o pe Regina Maria în port popular; vernisaj 16 noiembrie, ora 11.00 (14 – 23 noiembrie);
  • Lansare de carte – „Societatea Principele Mircea (1917-1947)”, autori Anghel Georgian și Aida Georgiana Ciortan (16 noiembrie, ora 11.30).

Joi, 14 noiembrie, Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de Mare” Constanța pregătește pentru public spectacolul „Mituri dobrogene”, dedicat special aniversării Zilei Dobrogei.

„Mituri dobrogene” este o adaptare după legendele spațiului dobrogean publicat în volumul „Poveștile Mării Negre”, antologie aparținând scriitorului Cristian Cealera. Spectacolul este recomandat etapei de vârstă 10+, începe la ora 10:00 și are o durată de aproximativ 45 minute.

De Ziua Dobrogei, Muzeul de Artă Constanța organizează joi, 14 noiembrie 2024, de la ora 13:00, lansarea albumului „Cezar Atodiresei. Desen, pictură, obiect/ Drawing, Painting, Object”, de Silvia Stoica, publicat la Editura UNARTE București.

Biblioteca Județeană „I.N. Roman” Constanța a pregătit pentru public o multitudine de evenimente menite să celebreze cei 146 de ani de când regiunea s-a întors la patria-mamă.

Startul se dă la ora 11:00, când managerul interimar al Bibliotecii Județene, dr. Amelia Stănescu va adresa cuvântul de bun-venit, fiind urmată de prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, care va susține o alocuțiune.

În continuare, vor avea loc următoarele:

  • 11.30 – Lansarea numărului festiv al revistei „Biblion”, publicație a Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța. Prezintă: dr. Amelia Stănescu, manager interimar; dr. Angela Anca Dobre, responsabil număr;
  • 13.00 – Lansarea Albumului „Transhumanța. Izvoare și mărturii”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2024. Prezintă: dr. Constantin Cheramidoglu, cercetător și dr. Corina-Mihaela Apostoleanu, editor volum. Albumul face parte din proiectul bibliotecii „Transhumanța în imagini și mărturii orale”. Vor susține alocuțiuni Adrian Ion Robu, președinte Asociația „Izvorul” și dr. Emilia Stoian, profesor;
  • Eveniment artistic cu participarea membrilor asociațiilor „Izvorul” și „Zestrea săceleană” din orașul Săcele, jud. Brașov;
  • Expoziția „Portul mocănesc”;
  • 15.30 – Dezbaterea „Amintiri din perioada constănțeană” cu scriitorul și traducătorul Bogdan Ghiu.

„Regal Dobrogean”, pe scena Centrului „Jean Constantin”

Pentru a marca 146 de ani de la revenirea ținutului dintre Dunăre și Marea Neagră la Patria Mamă, eveniment istoric celebrat în fiecare an, la data de 14 noiembrie, Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, cu sprijinul Consiliului Județean Constanța, invită publicul constănțean, în perioada 13 – 15 noiembrie 2024, la un „Regal Dobrogean”, o suită de trei spectacole extraordinare, găzduite de Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”.

Cu prilejul sărbătoririi Zilei Dobrogei, constănțenii de toate vârstele se vor bucura, timp de trei zile, de un periplu muzical-coregrafic în lumea plină de farmec și voie bună a tradițiilor, muzicii și dansurilor tradiționale românești, cât și ale etniilor dobrogene, în compania unor renumite ansambluri, trupe și artiști. Seria evenimentelor cultural-artistice dedicate marii sărbători va continua și pe 16 noiembrie, cu proiecția de gală a filmului documentar „Sălbatica splendoare a Dobrogei”!

Intrarea publicului este liberă, în limita locurilor disponibile.

„Regalul Dobrogean” va debuta miercuri, 13 noiembrie 2024, ora 17.30, în sala mare a Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, cu un spectacol de folclor.

Cel de-al doilea spectacol din cadrul „Regalului Dobrogean”, găzduit de Centrul „Jean Constantin”, va avea loc joi, 14 noiembrie 2024, cu începere de la ora 18.00, chiar de Ziua Dobrogei, și va fi susținut de Ansamblul Folcloric Profesionist „Brâulețul”, alături de solista Elena Plătică și invitații săi.

Vineri, 15 noiembrie 2024, una dintre cele mai talentate și mai îndrăgite soliste de muzică ușoară din România, Andra, va veni pe scena aceluiași centru cu un concert extraordinar, susținut de la ora 19.00.

În cadrul aceleiași serii de manifestări dedicate Zilei Dobrogei, sâmbătă, 16 noiembrie 2024, de la ora 18:00, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, va avea loc, în prezența membrilor echipei de producție, proiecția de gală a filmului documentar denumit sugestiv „Sălbatica splendoare a Dobrogei”.

Ziua Dobrogei, sărbătorită la Tulcea

La ora 12.00, Biblioteca Judeţeană „Panait Cerna” va găzdui lansarea volumului „România şi reunirea Dobrogei. Reacţii şi implicaţii (1878 – 1914)”, semnată de profesorul Sorin Mureşeanu, iar o oră mai târziu, la Muzeul de Istorie şi Arheologie, se va desfăşura vernisajul expoziţiei „Nicolae Iorga – 150 de ani de la naştere”, un eveniment organizat în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a României.

La Muzeul de Etnografie şi Artă Populară, la ora 14.00, va avea loc vernisajul expoziţiei „Teodor T. Burada, globe-trotterul secolului al XIX-lea” organizată în colaborare cu Muzeul Naţional al Literaturii Române din Iaşi, iar la ora 15.00, publicul este aşteptat la finisajul şi festivitatea de premiere a expoziţiei – concurs Bienala naţională de grafică „Constantin Găvenea”, care va avea loc la Muzeul de artă.

La ora 14.00, Teatrul „Jean Bart” va găzdui un spectacol dedicat Zilei, iar pe scenă vor urca membrii ansamblului „Baladele Deltei”, soprana Lăcrămioara Crihană şi tenorul Paul Celmare, artiştii Romică Ţociu şi Cornel Palade, Călin Paraschiv, dar şi trupa Ro-Mania, accesul la spectacol fiind gratuit, în baza invitaţiilor care au putut fi ridicate de la agenţia de bilete a teatrului.

Lasati un comentariu

Alte articole

02 sept. 2023 12.13 pm

La data de 31 august a.c., polițiști din cadrul Secției Regionale Poliție Transporturi Constanța – Biroul Județean Poliție Transporturi Constanța, sub coordonarea procurorilor din cadrul…

27 oct. 2023 11.26 am

Săptămâna trecută, polițiștii locali din cadrul Direcției Generale Poliția Locală Constanța au desfășurat mai multe activități specifice care au avut ca scop verificarea respectării legislației…

22 dec. 2023 5.20 pm

Moş Crăciun nu a venit doar la copiii de la grădiniţă, ci şi la dascălii care se ocupă de ei. A devenit un obicei ca părinţii să le ofere cadouri cu fiecare serbare. De data aceasta, gestul…

27 nov. 2022 2.59 pm

CT BUS anunță publicul călător că pe data de 28.11.2022, în intervalul orar 09:00 -12:00, autobuzele liniilor care deservesc rutele ce tranzitează intersecția bd. Ferdinand cu bd. Tomis și str.…

14 mart. 2024 11.54 am

CT Bus anunță joi, 14 martie, că traseul liniei 14 este deviat pe bulevardul Mamaia. Astfel, pe sensul spre Cap Linie Industrială autobuzele Liniei 14 vor merge până la Capitol, apoi vor vira dreapta…

03 mai 2024 8.31 pm

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea au fost solicitați să intervină vineri, 3 mai, în proximitatea Portului Medgidia, în zona de acostare a barjelor.…