Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj au desfășurat două controale la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu în urma decesului unui adolescent de 16 ani, sancționând doi medici pentru deficiențe constatate în intervenția lor.
Chirurgul Valentin Neagu, aflat de gardă în momentul incidentului, a fost amendat cu 3.000 de lei pentru că nu a intervenit pentru a-l opera pe adolescent. Sancțiunea se bazează pe articolul 163 din Legea 95/2006, care stipulează că persoanele între 15 și 21 de ani au dreptul de a beneficia de servicii medicale în orice unitate sanitară.
Medicul Liliana Puiu Crăciun de la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a fost, de asemenea, amendat cu 3.000 de lei pentru nerespectarea Ordinului Ministrului Sănătăţii nr. 1706/2007. Controlul DSP a descoperit că fișa UPU a pacientului era incompletă, neavând menționate orele exacte la care acesta s-a prezentat la spital și la care s-a solicitat ambulanța.
Medicul Crăciun a mai fost implicat anterior într-un incident similar, fiind găsită vinovată de decesul unei paciente și având temporar interdicția de a profesa, sancțiune care a expirat între timp.
Potrivit news.ro, aceasta a fost condamnată, în urmă cu zece ani, la închisoare cu suspendare, fiind găsită vinovată pentru decesul unei tinere paciente, în vârstă de 24 de ani. Femeia s-a prezentat, în anul 2008, la cabinetul particular al medicului Liliana Puiu Crăciun pentru că avea dureri la spate. Medicul a tratat-o, dar starea tinerei s-a agravat, ea murind într-un spital. Ancheta a arătat că pacienta a fost infectată cu un streptococ în timpul tratamentului şi a făcut cangrenă.
În cauză există în mod cert o legătură de cauzalitate între tratamentul prescris şi aplicat de învinuită şi efectul constând în moartea numitei Buicu Ionela Lorena, ca urmare a insuficienţei organice multiple survenite în evoluţia unei fasceite necrozante cu streptococ grup A, cel mai probabil consecinţa unei necroze fisulare aseptice, complicaţie locală survenită post infecţie intramusculară cu diclofenac, suprainfectată secundar, la un organism cu deprimare imunitară, consecinţa tratamentului cu dexametazonă efectuat anterior şi cel mai probabil purtător de streptococ grup A”, arătau procurorii în rechizitoriul întocmit în cazul medicului.
În anul 2015, LiIliana Puiu Crăciun a fost găsită vinovată de malpaxis de către Colegiul Medicilor din România.
După ce a fost nevoită să rămână un an acasă, având interdicţia de a profesa, doctoriţa Liliana Puiu Crăciun a revenit în Spitalul din Târgu Jiu.
Colegiul Medicilor: Orice caz care reprezintă o urgenţă medicală vitală trebuie tratat acolo unde pacientul se prezintă
Colegiul Medicilor din România a transmis public, miercuri, condoleanţe familiei tânărului de 16 mort de peritonită şi în cazul căruia nu s-a intervenit chirurgical la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu.
Conducerea organizaţiei profesionale a medicilor transmite că a luat legătura cu structura teritorială din Gorj a Colegiului, „pentru a afla informaţii suplimentare despre acest caz, dar şi despre demersurile de autosesizare a Colegiului Medicilor Gorj pe această situaţie tragică”.
Colegiul Medicilor din România aşteaptă în prezent informaţiile oficiale în acest caz, se arată într-un comunicat.
Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. univ. dr. Cătălina Poiană, mai subliniază că orice caz care reprezintă o urgenţă medicală vitală trebuie să fie tratat acolo unde pacientul se prezintă, dacă unitatea medicală dispune de dotarea medicală necesară şi de personal medical în serviciu”, precizează documentul citat.
Conform acestuia, situaţii precum cea de la spitalul din Târgu Jiu „pot aduce grave prejudicii profesiei medicale”, iar în astfel de situaţii „trebuie acţionat transparent şi rapid, dar cu respectarea paşilor unei anchete pentru a clarifica circumstanţele care au cauzat această tragedie, fără antepronunţare, cu maxim profesionalism şi responsabilitate”.
Colegiul Medicilor din România are responsabilitatea de a apăra prestigiul profesiei medicale şi de a menţine încrederea pacienţilor în medici, prezentând transparent orice situaţie şi acţionând în conformitate cu prerogativele stabilite de lege. Colegiul Medicilor din România mai subliniază că este nevoie de un număr suficient de medici, care să acopere toate specialităţile, dar şi de soluţii pentru a reuşi o distribuţie echitabilă a resursei umane din sănătate pe întreg teritoriul ţării, având în vedere dreptul fiecărui pacient român de a avea acces la servicii medicale, indiferent de regiunea în care se află”, mai transmit reprezentanţii medicilor.