Organizațiile Bloom și Foodwatch au lansat un raport alarmant despre nivelurile ridicate de mercur din conservele de ton vândute în Europa, cerând autorităților și comercianților să ia măsuri de urgență.
Conform analizei efectuate pe 148 de conserve de ton din Franța, Germania, Anglia, Spania și Italia, toate mostrele testate conțin mercur, iar mai mult de jumătate depășesc limita de 0,3 mg/kg, stabilită pentru alte specii de pește.
Nivelurile maxime de mercur din ton în vigoare în prezent în Europa au fost stabilite în funcţie de nivelul contaminării constante a tonului şi nu în funcţie de pericolul pe care-l reprezintă mercurul pentru sănătatea omului, pentru a se asigura vânzarea a 95% din ton”, relevă Bloom.
Ele au fost stabilite la 1 mg/kg la ”peştele proaspăt” şi nu la produsul finit, în conservă.
Acesta este motivul pentru care tonului, una dintre cele mai contaminate specii, i se atribuie o toleranţă maximă la mercur de trei ori mai mare decât a speciilor mai puţin contaminate”.
ONG-urile argumentează că aceste limite au fost impuse în funcție de nivelul de contaminare existent, nu de siguranța pentru sănătatea consumatorilor, permițând astfel comercializarea a 95% din tonul disponibil, în ciuda riscurilor.
Mercurul este recunoscut de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ca una dintre cele mai periculoase zece substanțe pentru sănătatea publică, având efecte neurotoxice grave, în special sub forma metilmercurului, un compus extrem de toxic. Expunerea la mercur poate cauza tulburări neurologice și comportamentale, fiind deosebit de periculoasă pentru sistemul nervos.
În raport, Bloom și Foodwatch menționează că nivelul de mercur detectat în marca franceză Petit Navire ajunge la 3,9 mg/kg, nivel pe care îl consideră un „scandal de sănătate publică”. Organizațiile cer Comisiei Europene să reducă urgent limita maximă permisă pentru ton la 0,3 mg/kg și îndeamnă distribuitorii să comercializeze doar produse care respectă această limită strictă, pentru a proteja sănătatea consumatorilor.