Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că posibilitatea de a începe negocieri de pace cu Rusia depinde în mare măsură de rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA din noiembrie 2024.
Zelenski a subliniat că atât Donald Trump, cât și Kamala Harris ar putea lua măsuri referitoare la războiul din Ucraina înainte de preluarea oficială a mandatului în ianuarie, sugerând că aceștia nu vor aștepta investirea oficială pentru a acționa.
Zelenski a precizat că Rusia va urmări politica Statelor Unite pe tema războiului, sugerând că această politică ar putea fi clarificată imediat după alegeri. În urma întâlnirilor sale cu Trump și Harris, Zelenski a subliniat că ambele discuții au fost pozitive, dar a evitat să facă comparații între ele.
În contextul tensiunilor, Zelenski a asigurat că Ucraina nu solicită arme nucleare din partea aliaților occidentali, în ciuda unor declarații ambigue recente pe această temă. El a clarificat că Ucraina nu vrea să primească astfel de arme, deși anterior a sugerat că țara ar trebui să aibă o protecție similară cu cea a membrilor NATO.
Cu privire la aderarea Ucrainei la NATO, Zelenski a recunoscut reticențele unor țări, precum Germania, care se tem de reacția Rusiei. Cu toate acestea, el a subliniat că Ucraina așteaptă o invitație oficială de aderare la NATO, chiar și în timpul războiului, în cadrul granițelor recunoscute la nivel internațional.
Zelenski a prezentat un „plan de victorie” în cinci puncte, primul fiind primirea imediată a unei invitații pentru aderarea la NATO. Totuși, Statele Unite au subliniat că nu există un consens în NATO în acest sens, iar consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat că Ucraina trebuie să îndeplinească anumite condiții de securitate și reforme pentru a adera la Alianță.
Președintele ucrainean a clarificat că Ucraina nu va discuta despre aderarea la NATO în schimbul cedării teritoriilor ocupate, respingând astfel orice speculație cu privire la concesii teritoriale în schimbul sprijinului internațional.