Ultimele stiri

Marcel Ciolacu: E cea mai mare restanţă a clasei politice ce înseamnă infrastructură, de departe. Avem un stil al nostru specific de lălăială

Sursă foto: captură video TikTok/@marcel_ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu, candidatul PSD pentru funcția de președinte al României, a declarat că cea mai mare restanță a clasei politice este infrastructura, criticând „lălăiala” din administrația românească.

El a menționat că România a primit aprobări pentru 7 miliarde de euro din cei 14 miliarde solicitați pentru proiectele de infrastructură. Ciolacu a subliniat că există un angajament ferm de a finaliza aceste proiecte până în 2026, inclusiv cofinanțarea de 60% pentru Autostrada Moldovei.

Eu am avut solicitări de aproape 14 miliarde pe tot ce înseamnă infrastructură şi ni s-au aprobat 7 miliarde. Nu s-a mai scos niciun proiect pentru că este nevoie de toate proiectele în în România…. E cea mai mare restanţă a clasei politice ce înseamnă infrastructură, de departe. Şi atunci am ajuns la cofinanţări. De exemplu, pe Autostrada Moldovei avem cofinanţare de aproape 60% din bugetul de stat. Dar nici eu n-am vrut să negociez să scot vreun obiectiv dintr-un principiu foarte clar, faptul că suntem obligaţi în sfârşit să terminăm până în 2026.

Avem un stil al nostru specific de lălăială. Mai ales în administraţie, indiferent dacă vorbeşti de administraţie centrală sau locală. Şi atunci este un push suplimentar, că aceste lucrări trebuiesc urmărite şi finalizate până în 2026. De asta e şi ritmul atât de mare”, declarat Marcel Ciolacu, marţi seară, la Antena 3.

Ciolacu a explicat că, în trecut, Europa considera că Autostrada Moldovei „nu ducea nicăieri”, dar războiul din Ucraina a schimbat situația, România devenind centrală în regiune. Aceasta justifică necesitatea de a lega Moldova de Europa și porturile din sud.

Haideţi să vedem consecinţele şi atunci cred că aşa găsim mai bine explicaţii. În primul rând, Europa a considerat că Autostrada Moldovei nu duce nicăieri pentru că de asta n-a făcut nici Ceauşescu străpungerile cu Carpaţii, fiindcă la acel moment nu ducea nicăieri. Duceau spre Rusia, spre Ucraina, spre Belarus. În acest moment, România, ca şi consecinţă a războiului din Ucraina, dintr-o ţară periferică, devenit o ţară centrală. Normal că primul obiectiv este să să legi Moldova de Europa, de porturile din Brăila, Galaţi, Constanţa. Şi atunci am mers la Comisie şi am explicat foarte clar. Avem şi Republica Moldova, nu poţi să conectezi Ucraina, Republica Moldova şi transă Via-carpatica Polonia decât prin Moldova”, a mai declarat Marcel Ciolacu.

Alte articole

27 mart. 2023 4.02 am

80% din locuințele românilor nu sunt asigurate în caz de calamitate, dar 7 din 10 români ar fi interesați să-și protejeze casele după cutremurele din februarie, au explicat pentru G4Media reprezentanții…

06 apr. 2022 9.34 am

  UPDATE: Procurorul de caz a declarat că șoferul s-a autoincendiat în interiorul mașinii după ce a lovit poarta de la Ambasada Rusiei. „Șoferul a aprins un dispozitiv”, a declarat procurorul.…

07 ian. 2025 7.11 pm

Inflația anuală în zona euro a atins 2,4% în decembrie, conform datelor preliminare publicate de Eurostat, marcând o creștere față de nivelul revizuit de 2,2% din noiembrie. Această valoare este…

08 mai 2024 11.39 am

Curtea de Conturi a realizat un audit al performanţei la Portul Constanţa, stabilind că acesta s-a dezvoltat sub potenţial. Doar puţin peste 23.000 de pasageri au tranzitat portul, în întreaga…

07 feb. 2025 5.58 pm

Fostul primar al Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a fost numit președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), potrivit unor surse guvernamentale citate de Libertatea.…

16 mart. 2025 6.01 pm

Curtea Constituţională a României (CCR) judecă, la ora publicării acestei ştiri, 15 contestaţii în ceea ce priveşte deciziile de respingere sau înregistrare a candidaturilor lui Călin Georgescu,…