Ultimele stiri

Comisia Europeană suspendă o parte din a treia plată din PNRR. Ciucă și Ciolacu se acuză reciproc pe Facebook, Ciolacu: “Prioritatea noastră este să salvăm toţi banii din PNRR”

Sursă foto: captură video Facebook/Marcel Ciolacu

Comisia Europeană a aprobat marți o evaluare preliminară pozitivă pentru 62 dintre cele 68 de jaloane asociate celei de-a treia cereri de plată a României, în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență (MRR), parte a programului NextGenerationEU. Aceasta vizează o sumă de 2 miliarde de euro, fără prefinanțare. Cu toate acestea, șase jaloane nu au fost atinse, motiv pentru care Comisia a propus suspendarea parțială a plății.

Printre reformele neîndeplinite se numără cele legate de guvernanța întreprinderilor de stat, investiții în infrastructura de transport și reforma fiscală a microîntreprinderilor. România are o lună pentru a adresa aceste neajunsuri, iar Comitetul Economic și Financiar (CEF) va evalua în acest timp jaloanele considerate realizate. Dacă problemele nu sunt soluționate, o parte din plată va fi suspendată.

În cazul în care România îndeplinește jaloanele restante în termen de șase luni, Comisia va ridica suspendarea și va efectua plata integrală. Planul de redresare al României este finanțat cu 28,5 miliarde de euro, constând în granturi și împrumuturi.

Cuantumul suspendat va fi stabilit prin aplicarea metodologiei Comisiei privind suspendările de plăţi (prezentată în anexa II la comunicarea publicată la 21 februarie 2023), care se aplică tuturor statelor membre.

Din momentul respectiv, România va avea la dispoziţie o perioadă de şase luni pentru a îndeplini jaloanele restante. La sfârşitul acestei perioade, Comisia va evalua dacă jaloanele respective au fost îndeplinite în mod satisfăcător. În caz afirmativ, ea va ridica suspendarea şi va efectua plata cuantumului suspendat.

Planul de redresare şi rezilienţă al României include o gamă largă de măsuri de investiţii şi de reforme. Planul va fi finanţat cu 28,5 miliarde EUR, din care 13,6 miliarde EUR sub formă de granturi şi 14,9 miliarde EUR sub formă de împrumuturi.

Contre între Ciucă şi Ciolacu, pe Facebook

Conflictul dintre președintele PNL, Nicolae Ciucă, și premierul Marcel Ciolacu a escaladat, având la bază probleme legate de Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Ciucă a criticat guvernul condus de Ciolacu pentru blocarea accesului la fondurile din a treia tranșă PNRR, din cauza nefinalizării a șase jaloane esențiale. El a subliniat că în mandatul său au fost atrase 6,3 miliarde de euro, respectând toate jaloanele necesare, cerând guvernului actual să finalizeze reformele și să deblocheze fondurile.

Domnule Ciolacu,

Trecem de la fapte la vorbe? În mandatul meu am atras 6,3 miliarde de euro din PNRR, respectând toate jaloanele necesare. Acestea sunt fapte, nu retorică. Astăzi problema este la dumneavoastră. Guvernul pe care îl conduceți a blocat accesul la fondurile din tranșa 3, din cauza celor 6 jaloane esențiale nefinalizate.

Nu e vorba de colaborare bună sau demisii de formă. Românii așteaptă rezultate, nu explicații și somnifere electorale. Finalizați reformele și deblocați fondurile – aceasta e singura cale de a merge înainte.

Nu puteți câștiga alegerile prezidențiale evitând problemele reale ale României.

PS: Începe să fie inflație de cuvântul “asumare”.

Aș vrea să aud mai mult despre “rezolvare”, a scris Ciucă pe Facebook.

În replică, Ciolacu a acuzat retorica de „opoziție” a lui Ciucă și a subliniat că problemele semnalate de Comisia Europeană își au originea în perioada mandatului fostului premier. Premierul a afirmat că lucrează pentru corectarea greșelilor făcute în companiile din energie și transporturi, adăugând că este necesară o decizie politică clară privind pragul pentru microîntreprinderi, introdus în PNRR de guvernul anterior condus de Florin Cîțu.

Domnule Ciucă, pentru prima dată îmi este și jenă să vă răspund. Acest circ de-a opoziția nu ajută pe nimeni. Și nici pe dumneavoastră!

Românii așteaptă altceva de la un om de stat. În primul rând așteaptă asumare. Iar tot ceea ce a invocat Comisia sunt lucruri petrecute în mandatul dumneavoastră.

Din fericire, lucrez foarte bine cu dl ministru Burduja și vom corecta toate nenorocirile făcute în companiile din energie de fostul ministru Virgil Popescu, colegul dvs.

Lucrez foarte bine cu ministrul Transporturilor și probabil că ați sesizat că astăzi un alt coleg al dumneavoastră și-a dat demisia în sfârșit de la Metrorex.

Lucrez foarte bine cu SGG-ul condus de PNL și vom relua cât mai repede procedurile la AMEPIP.

Lucrez foarte bine cu toată lumea, domnule Ciucă, ca să corectăm ceea ce s-a greșit și să nu pierdem niciun euro din PNRR.

Mai rămâne un singur lucru, pe care însă trebuie să-l decidem împreună în Coaliție: care este cea mai bună decizie pentru micii antreprenori, pe care clamați că îi susțineți.

Avem nevoie de asumarea unei decizii politice clare cu privire la pragul pentru microîntreprinderi. Acela pus în PNRR de guvernul de dreapta condus de președintele PNL de la acea vreme- dl. Cîțu!

Oamenii trebuie să știe: avem de ales între a scădea pragul la microîntreprinderi și a lua în jur de 300 de milioane de euro sau a renunța la bani și a păstra cuantumul actual de 500 de mii de euro.

Vreți nu vreți, domnule Ciucă: sunteți parte a deciziei! Asumați-vă!”, a scris Ciolacu.

Ciolacu: Prioritatea noastră este să salvăm toţi banii din PNRR

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat, astăzi, în ședința de guvern că prioritatea principală în următoarele două luni este salvarea fondurilor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și recuperarea întârzierilor acumulate. El a făcut apel la responsabilitatea guvernului și a administrației centrale, accentuând necesitatea unor soluții concrete pentru a atrage toate fondurile disponibile.

Ciolacu a subliniat că, deși urmează o campanie electorală, va pune pe primul loc interesul României de a obține toți banii din PNRR, fără a se gândi la calculele politice. Mesajul său a fost unul de asumare a deciziilor necesare, subliniind importanța acțiunilor decisive în fața criticilor și a inactivității.

Deşi urmează o campanie electorală, prioritatea noastră este, în următoarele două luni, să recuperăm întârzierile şi să salvăm toţi banii din PNRR! Oamenii aşteaptă de la noi soluţii şi vor să vadă lideri care-şi asumă răspunderea, nu care stau pe margine şi critică”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Ciolacu a mai anunţat că a ajuns la o înţelegere cu Comisia Europeană în privinţa Planului Fiscal şi a explicat că ţara noastră are nevoie de o perioadă de şapte ani, în care să facă investiţii masive în economie pentru că doar în acest mod România poate ajunge la media Uniunii Europene în privinţa nivelului de trai.

Am ajuns la o înţelegere cu Comisia Europeană cu privire la Planul Fiscal. Este esenţial că experţii Comisiei au fost de acord că România are nevoie de o perioadă de 7 ani, în care să facă investiţii masive în economie! Doar astfel vom ajunge la media UE în privinţa dezvoltării, a veniturilor cetăţenilor şi a nivelului de trai, în general. Există şi un acord asupra ideii că, dacă deficitul este mai mic decât investiţiile, atunci suntem pe o traiectorie sănătoasă”, a declarat Marcel Ciolacu, la începutul şedinţei de Guvern.

Lasati un comentariu

Alte articole

23 nov. 2020 9.56 pm

Alegerile parlamentare din acest an se vor desfășura sub semnul pandemiei de coronavirus, la fel ca cele locale, din 27 septembrie. Deoarece în ultimele zile, tot mai multe localități din România…

Cătălin Drulă USR

28 iul. 2023 9.40 pm

Președintele USR Cătălin Drulă îi cere premierului Ciolacu să publice raportul Corpului său de Control cu privire la azilele de bătrâni. ”Marcel Ciolacu încearcă să vorbească la televizor,…

07 iun. 2022 1.39 pm

  Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat, marți, în cadrul unei vizite la Școala Gimnazială nr. 11 din Buzău, că „este nevoie ca organizatorii să fie un pic mai fermi”, după…

05 oct. 2024 1.41 pm

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat sâmbătă că președintele Klaus Iohannis ar trebui să desecretizeze toate cheltuielile efectuate în ultimii zece ani. Ciolacu a subliniat că aceste…

02 mart. 2023 11.49 pm

În vederea prevenirii actelor de corupție și de încălcare a eticii profesionale și a integrității, specialiștii Serviciului de Integritate și politici publice din cadrul Corpului de Control…

09 oct. 2023 9.26 pm

Senatul a adoptat, luni, în calitate de prim for sesizat, un proiect de lege iniţiat de PNL care prevede că familiile şi reprezentanţii legali ai persoanelor cu handicap, atât adulţi cât şi minori,…