Ministerul Muncii a anunțat că părinții ai căror copii au decedat în timpul sarcinii, la naștere sau până la vârsta de 18 ani vor beneficia de zece ședințe de consiliere psihologică gratuite, în primele șase luni de la deces. Această măsură este menită să sprijine părinții în depășirea traumelor emoționale, indiferent dacă aceștia sunt sau nu asigurați în sistemul de sănătate la momentul decesului.
Părinţii ai căror copii au decedat în timpul sarcinii, la naştere sau până la împlinirea vârstei de 18 ani vor beneficia de 10 şedinţe de consiliere psihologică gratuite, efectuate în termen de 6 luni de la data decesului copilului, indiferent că sunt sau nu asiguraţi în sistemul de asigurări sociale de sănătate la data decesului. Guvernul a aprobat în acest sens normele metodologice de punere în aplicare a prevederilor Legii nr.186/2024 privind instituirea zilei de 15 octombrie ca Ziua naţională de comemorare a copiilor decedaţi, numită şi «Ziua Părinţilor de Îngeri», prin care se stabileşte modalitatea în care se decontează şedinţele de consiliere psihologică”, a transmis Ministerul Muncii, într-un comunicat de presă.
Decizia vine ca parte a punerii în aplicare a Legii nr.186/2024, care instituie Ziua Părinților de Îngeri pe 15 octombrie, zi dedicată comemorării copiilor decedați. Ședințele de consiliere vor fi asigurate de psihologi atestați de Colegiul Psihologilor din România, iar înscrierea părinților se va face pe baza recomandării medicului de familie și a unui raport de evaluare întocmit la prima ședință.
Consilierea poate fi realizată atât individual, cât și împreună de ambii părinți. Decontarea ședințelor va fi efectuată de agențiile teritoriale pentru plăți și inspecție socială, iar bugetul alocat pentru acest program este de aproximativ 6 milioane de lei anual, cu un cost mediu de 150 lei per ședință. Programul prevede un număr mediu de 1.900 decese infantile anual, respectiv 3.800 de părinți care ar putea beneficia de aceste servicii.