Ultimele stiri

BBC: Marea Britanie vrea să mute temporar zeci de imigranți tamili în România, într-un centru administrat de ONU

Sursă foto: BBC

Marea Britanie a propus transferul temporar în România pentru un grup de imigranți tamili blocați pe insula Diego Garcia, un teritoriu izolat din Oceanul Indian, unde se află o bază militară comună cu SUA.

Acești imigranți, care au ajuns pe insulă în 2021 cerând azil, se confruntă cu condiții precare și sunt implicați într-o dispută juridică privind statutul lor. Propunerea Regatului Unit vine în contextul în care suveranitatea insulei va fi cedată către Mauritius, deși baza militară va rămâne sub control britanic și american.

Conform noii propuneri, imigranții ar urma să petreacă șase luni într-un centru de tranzit din România, administrat de agenția ONU pentru refugiați (UNHCR). După această perioadă, cei care nu acceptă alte soluții de relocare ar putea fi transferați în Regatul Unit. În plus, unora li se oferă stimulente financiare pentru a se întoarce în Sri Lanka, deși aceștia susțin că s-ar confrunta cu persecuții dacă s-ar întoarce.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Londra a declarat că miniştrii au lucrat la găsirea unei soluţii care să protejeze bunăstarea migranţilor şi „integritatea frontierelor teritoriale britanice”. Relocarea celor mai vulnerabili migranţi, în timp ce solicitările lor legale sunt procesate, le-ar oferi „mai multă siguranţă şi bunăstare”, a spus purtătorul de cuvânt.

Propunerea făcută marţi imigranţilor de către oficialii britanici aflaţi pe insulă a fost formulată după ce Regatul Unit a anunţat că predă către Mauritius suveranitatea teritoriului britanic din Oceanul Indian (BIOT) care include insula Diego Garcia. Baza militară comună cu SUA, însă, va rămâne pe insulă.

Situația imigranților din tabăra de pe Diego Garcia a fost descrisă ca fiind „nesustenabilă”, cu multe cazuri de automutilare și sinucidere. Relocarea în România a fost percepută ca o soluție temporară, dar de ușurare pentru unii dintre imigranți. În prezent, în tabără se află 56 de tamili, iar alți opt au fost transferați în Rwanda pentru tratament medical.

Potrivit site-ului The New Humanitarian, solicitanţii de azil ar urma să petreacă şase luni într-un centru de tranzit din România administrat de agenţia ONU pentru refugiaţi, UNHCR, conform scrisorilor transmise solicitanţilor de azil de către administraţia BIOT şi Biroul pentru afaceri externe, Commonwealth şi dezvoltare (FCDO) al Regatului Unit. În cazul în care aceştia aleg să nu accepte nicio altă ofertă pentru o „soluţie durabilă” în cursul acestor şase luni, vor fi aduşi în Regatul Unit, se arată în scrisori.

La 8 octombrie, comisarul interimar al BIOT, Nishi Dholakia, i-a informat pe solicitanţii de azil cu privire la decizia guvernului. „Guvernul britanic a decis să facă diferite oferte diferitelor persoane şi unor grupuri dintre voi”, a spus el, potrivit unei înregistrări a apelului la care a avut acces The New Humanitarian. „Unii oameni vor primi oferte de relocare într-o altă ţară sigură, iar alţii vor primi o ofertă de întoarcere voluntară”, a spus el.

După ce solicitanţii de azil au primit oferta din partea autorităţilor BIOT, cei care au reprezentare juridică vor putea să se consulte cu avocaţii lor, care erau aşteptaţi să ajungă pe insula Diego Garcia la 9 octombrie, a spus Dholakia. Cei care primesc tratament medical „pentru autovătămare sau pentru un alt motiv”, a adăugat el, nu vor putea să se întâlnească cu avocaţii lor.

Vreau să vă asigur că acest anunţ nu înseamnă că cineva va părăsi (insula) imediat. După ce aţi primit oferta, vă rugăm să vă gândiţi cu atenţie la următorii paşi”, a spus el.

Copiii de pe insulă ar urma să primească aprobarea unei instanţe britanice înainte de a pleca, a precizat el.

Potrivit BBC, în prezent, 56 de tamili se află încă pe Diego Garcia. Alţi opt se află în prezent în Rwanda după ce au fost transferaţi acolo pentru îngrijiri medicale în urma unor tentative de automutilare sau sinucidere.

Majoritatea imigranţilor aşteaptă decizii cu privire la cererile lor de protecţie internaţională sau fac apel la respingerea acestora. În total, doar opt au primit protecţie internaţională.

IGI: Nu au fost primite încă solicitări pentru aducerea în țară a unor migranți ținuți pe o insulă militarizată

Autoritățile române nu au primit încă nicio solicitare pentru a permite intrarea în România a unor migranți tamili, ținuți ani de zile într-o tabără pe o insulă militară secretă a Regatului Unit și a SUA din Oceanul Indian.

Explicația Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI) vine la scurt timp după ce BBC a transmis că migranții ar urma să fie aduși în România, la solicitarea Marii Britanii.

Referitor la acest caz, până la această oră, la nivelul instituției noastre, nu s-a primit nicio solicitare privind acordarea permisiunii de intrare în România a acestora”, arată Inspectoratul General pentru Imigrări, într-un comunicat de presă.

În cazul în care ar primi o solicitare în acest sens, autoritățile române menționează că migranții ar urma să fie duși la Centrul de Tranzit în Regim de Urgență de la Timișoara. Acest centru a fost operaționalizat odată cu intrarea în vigoare a unui Acord între Guvernul României, Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați și Organizația Internațională pentru Migrație, semnat în 2008, scrie digi24.ro.

Alte articole

16 ian. 2025 10.40 am

Un armistițiu în Fâșia Gaza, intermediat de Qatar, a fost anunțat oficial miercuri, marcând un pas important spre reducerea ostilităților dintre Israel și Hamas. Cu toate acestea, Apărarea Civilă…

15 iul. 2024 2.08 pm

Ministerul rus al Apărării a anunțat că forțele sale au preluat controlul asupra satului Urozhaine din estul regiunii ucrainene Donețk. Dacă acest lucru se confirmă, ar fi ultima dintr-o serie…

19 dec. 2024 6.37 pm

Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi, în cadrul conferinței sale anuale, că forțele ruse continuă să avanseze pe frontul din Ucraina și câștigă teritoriu în fiecare zi. Deși a evidențiat…

17 apr. 2023 2.21 pm

Dr. Makenzie Lystrup a intrat în istorie, devenind prima femeie director al Centrului de zbor Goddard al NASA. Nu a fost singura premieră pe care Lystrup a reușit să o marcheze, aceasta fiind prima…

08 ian. 2025 1.11 pm

Pe 10 ianuarie 2025, la Washington, D.C., va avea loc un eveniment oficial de marcaj, ce va celebra includerea României în Programul Visa Waiver, un pas semnificativ în consolidarea relațiilor bilaterale…

18 iul. 2024 10.27 am

Soarta politică a Ursulei von der Leyen se decide joi, când Parlamentul European votează dacă să-i acorde un nou mandat de cinci ani ca președinte al Comisiei Europene. Rezultatul acestui vot este…