Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a declarat în cadrul emisiunii sale săptămânale la Radio Dobrogea că mătania, o practică religioasă ce implică mișcări repetate de închinare și ridicare, este un exercițiu fizic complet și poate reprezenta o alternativă la mersul la sala de sport.
El a susținut că mătania pune în mișcare toți mușchii trupului dacă este făcută corect, fiind astfel binefăcătoare. În plus, arhiepiscopul a avertizat asupra prezenței demonilor „peste tot în jurul nostru” și a explicat că rugăciunea continuă este cea mai eficientă metodă de protecție împotriva deochiului.
Sigur, este bine să meargă sportivii la sala de sport, că şi-au ales această cale şi e binecuvântată. Dar noi avem sportul nostru religios, mătania. Nu există exerciţiu fizic mai binefăcător şi mai complet pentru ca să pună în mişcare toţi muşchii trupului precum mătania, dacă e făcută corect”, a declarat ÎPS Teodosie
Persoanele afectate de deochi ar trebui să apeleze la un preot sau să fie ajutate de cei apropiați prin rugăciune. ÎPS Teodosie a criticat, de asemenea, folosirea interjecției „zău”, considerând-o un păcat deoarece implică luarea lui Dumnezeu ca martor în lucruri mărunte.
De deochi ne ferim rugându-ne necontenit. Sunt oameni care se împuţinează de la deochi, le este rău şi atunci trebuie să avem rugăciunea continuă. Să se roage pentru cel deocheat preotul mai ales, la nevoie şi cei apropiaţi. Să ne ferim de deochi purtându-ne mereu cu mintea şi inima la Dumnezeu”, a afirmat Teodosie, la Radio Dobrogea.
El a subliniat că jurămintele nu ar trebui făcute în contexte cotidiene, pentru a nu trivializa invocarea lui Dumnezeu. Pentru cei care au tulburări de somn, arhiepiscopul a recomandat rugăciuni intense, cum ar fi Paraclisul Maicii Domnului sau rugăciuni către sfinți, sugerând ca cei treziți în timpul nopții să se roage pentru a chema ajutorul lui Dumnezeu.
Întrebat dacă este potrivit ca cineva să fie botezat cu numele „Isus”, arhiepiscopul a răspuns că „nu se cuvine” ca acest nume să fie dat în cadrul botezului, pentru a evita asocierea directă cu numele Mântuitorului.
Rugăciunile pentru tulburările de somn sunt cele intense, care cheamă ajutorul lui Dumnezeu și seara, și noaptea. De câte ori te trezești, fă rugăciune! Și facem rugăciunile cele mai vii și cele mai puternice: Paraclisul Maicii Domnului, al sfinților ajutători. Și Dumnezeu va fi mai aproape de voi”, a mai explicat arhiepiscopul.