Dr. Theodor Lutz, specialist în radiologie intervențională, întors în România după mai bine de 12 ani de practică în străinătate, a subliniat necesitatea unor schimbări fundamentale în sistemul de sănătate românesc, în special în ceea ce privește spitalele publice și modul în care pacienții beneficiază de asigurările de sănătate.
El a evidențiat diferențele majore față de sistemul german, unde pacienții pot accesa atât spitale publice, cât și private, fără să simtă diferențe majore în tratament sau acoperirea asigurărilor. În Germania, singura diferență este firma care gestionează spitalul, însă pacientul primește același nivel de îngrijire indiferent de locație.
Lutz a exprimat dorința de a vedea o uniformitate în tratamente și servicii, indiferent dacă pacienții aleg să meargă la privat sau la stat, și a subliniat necesitatea ca asigurările medicale din România să acopere toate procedurile esențiale. El a menționat că procedurile critice, precum cele pentru accidentul vascular cerebral, ar trebui decontate corespunzător pentru a îmbunătăți sănătatea populației.
Mi-ar plăcea să văd schimbări în bine la stat, să se îmbunătăţească relaţia medic-pacient, să nu conteze că mergi la privat sau la stat, să fie acelaşi tratament pese tot. Să fie asigurările medicale care să acopere tot, asta ar fi de bază. În Germania poţi merge cu asigurarea fie la privat, fie la stat, nu contează, toată lumea te tratează la fel, pur şi simplu firma spitalului e diferită, pacientul nu simte lucrurile astea. Asta mi-ar plăcea şi ar fi un plus foarte mare, asta ar stimula, probabil şi spitalele de stat să se ridice”, a declarat Theodor Lutz, miercuri seară, într-o emisiune la Medika TV.
Medicul a remarcat și progresul realizat în sectorul medical privat din România, subliniind că materialele și echipamentele utilizate acum sunt comparabile cu cele din spitalele din Europa de Vest, un pas semnificativ înainte față de situația de acum un deceniu.