Ultimele stiri

Constanţa intră în această seară sub cod portocaliu de furtuni, ploi şi vânt. “Facem apel la cetățeni să evite adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor”

Centrul Meteorologic Regional Dobrogea informează că, începând de astăzi, 29 septembrie 2024, în Dobrogea va fi instituit COD PORTOCALIU pentru următoarele fenomene meteo: ploi torențiale și abundente, intensificări ale vântului.

Interval de valabilitate:

– 29 septembrie 2024, ora 20:00 – 30 septembrie 2024, ora 10:00.

În această perioadă, vor exista ploi torențiale, iar cantitățile de apă vor ajunge la 40-60 l/mp, local chiar peste 70 l/mp. De asemenea, vântul va avea intensificări semnificative, cu rafale de 70-85 km/h.

Facem apel la cetățeni să evite adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor de electricitate, panourilor publicitare, precum și a imobilelor aflate în construcție. Conducătorii auto sunt rugați să evite oprirea sau staționarea sub copacii de pe marginea drumurilor.

Pentru a semnala probleme apărute, constănțenii, agenții economici și asociațiile de proprietari pot apela non-stop la următoarele numere de telefon:

– Dispecerat Primăria Municipiului Constanța – 0241/550055

– Dispecerat Direcția Generală Poliția Locală – 0241/484205 și 0341/922

– Dispecerat Serviciul Protecție Civilă – 0737/552271

Vă rugăm să respectați indicațiile autorităților pentru a evita incidentele și să rămâneți informați cu privire la evoluția fenomenelor meteorologice”, anunţă Primăria Constanţa.

Ce a transmis ISU Constanţa

Urmare a avertizării de cod portocaliu ce va intra în vigoare de mâine seară, pentru gestionarea fenomenelor hidrometeorologice periculoase și pentru protejarea populației și a bunurilor materiale, primarii din județul Constanța vor lua măsuri pentru:

1. Revizuirea planurilor de evacuare, astfel încât să existe posibilitatea activării imediate în funcție de situație;

2. Pregătirea spaţiilor de adăpostire a persoanelor afectate de producerea situațiilor de urgență generate de inundații precum şi organizarea şi funcţionarea aprovizionării cu alimente şi apă a populaţiei la nivelul U.A.T. ;

3. Verificarea stării de operativitate a capabilităților pentru transport prevăzute în planurile de evacuare și asigurarea unei legături permanente cu personalul deservent;

4. Identificarea persoanelor cu dizabilități/vulnerabile, care nu se pot autoevacua, în vederea prioritizării operațiunilor de salvare, dacă situația o va impune;

5. Organizarea de acțiuni pentru conștientizarea populației asupra măsurilor care trebuie întreprinse de fiecare cetățean, înainte, pe timpul și după producerea inundațiilor, respectiv diseminarea acestor informații (cu privire la măsurile ce trebuiesc a fi luate de fiecare categorie de populație) prin platformele de socializare. Informarea populației din zonele de risc cu privire la măsurile preventive care trebuie luate în caz de inundații (informarea cetățenilor cu privire la platforma oficială https://fiipregatit.ro/ ) ;

6. Pregătirea şi verificarea forţelor şi mijloacelor pentru o intervenție promptă în cazul producerii unor situații de urgență generate de inundații;

7. Verificarea în vederea îndepărtării acestora existenței depozitelor de deșeuri și de material lemnos pe malurile și în albiile cursurilor de apă, precum și în secțiunile de scurgere a podurilor și podețelor, care prin antrenare pot conduce la obturarea scurgerii;

8. Monitorizarea permanentă a stării digurilor, a lucrărilor cu rol de apărare împotriva inundațiilor precum și a zonelor cu risc de inundare ( în mod deosebit zonele în care se află case/ anexe gospodărești/ obiective sociale și administrative/ operatori economici) pentru identificarea vulnerabilităților și prioritizarea acțiunilor de salvare, dacă situația o va impune;

9. Implicarea serviciilor voluntare pentru situații de urgență (SVSU) din localitățile riverane atât în evaluarea capacității de intervenție și răspuns cât și în acțiunile de informare a populației;

10. În cazul iminenței producerii unor situații de urgență în care viața și sănătatea cetățenilor sunt puse în pericol (fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare etc.) populația va fi avertizată prin sistemul RO-ALERT.

Lasati un comentariu

Alte articole

02 mai 2022 5.01 pm

  Terenul retrocedat ilegal și recuperat de municipalitate a fost transformat într-o parcare publică care poate fi utilizată de toți cei care tranzitează această zonă. Tarifele de parcare…

03 oct. 2022 11.01 am

  Conform comunicatului remis de Primăria Constanța, astăzi, 3 octombrie 2022, a început reabilitarea trotuarelor pe strada Dimitrie Anghel și pe aleea Topolog, circulația autovehiculelor fiind…

17 sept. 2024 5.04 pm

Marți, 17 septembrie, are loc dezbaterea publică privind majorările și introducerea de noi taxe începând cu anul 2025. Dezbaterea se desfășoară în sala Remus Opreanu din cadrul Palatului Administrativ.…

09 apr. 2024 5.11 pm

La sfârșitul acestei primăveri, mii de de copaci, arbuști și plante decorative vor completa și mări suprafața de spațiu verde din oraș, transmite Primăria Constanța. Până în luna iunie,…

23 iun. 2023 1.30 pm

Guvernul României a aprobat trecerea bunurilor mobile și imobile ale Centralei Electrice de Termoficare „CET Palas” din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Energiei în…

30 iul. 2024 5.12 pm

Polițiști din cadrul Poliției Municipiului Constanța – Secția 4 Poliție, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, au reținut, luni, 29…