Decizia definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) în dosarul legat de moștenirea imobilului din Sibiu, unde Rodica Baștea, o prietenă de familie a președintelui Klaus Iohannis, a contestat actele prin care statul român era declarat moștenitor, marchează un pas important în acest litigiu. Prin respingerea recursului Rodicăi Baștea, ÎCCJ a confirmat că statul român este moștenitorul legal al imobilului situat pe strada Gheorghe Magheru 35.
Decizia este una definitivă, fiind respinsă ultima cale de atac a Rodicăi Baștea, acțiunea fiind respinsă anterior și la Tribunalul Hunedoara (aprilie 2022) și Curtea de Apel Alba (iunie 2023).
Respinge ca nefondat recursul declarat de recurenta-reclamantă Baştea Rodica împotriva deciziei nr. 1973 din 15 iunie 2023 a Curţii de Apel Alba Iulia – Secţia I civilă, în contradictoriu cu intimaţii-pârâţi Statul Român prin Municipiul Sibiu reprezentat de Primar şi Statul Român prin Ministerul Finanţelor. Definitivă.”, se arată în soluția ÎCCJ din data de 24 septembrie 2024.
Este vorba despre un litigiu, deschis încă din 2016, privind moștenirea unui imobil din Sibiu, care a aparținut soției președintelui Iohannis. Litigiul a fost deschis de Rodica Baștea, o prietenă de familie a președintelui țării, stabilită în Statele Unite ale Americii, care a solicitat anularea unui certificat din 2008 prin care statul român a fost declarat moștenitorul legal al imobilului din Sibiu, situat pe strada Gheorghe Magheru 35. Între 1999 și 2008, casa a aparținut lui Ioan Baștea, soțul femeii, decedat între timp, Georgetei Lăzurcă, soacra președintelui, și lui Carmen Iohannis.
Cu această decizie definitivă a ÎCCJ, ANAF poate începe procedurile pentru recuperarea aproximativ 300.000 de euro din chiriile încasate pe cele două imobile între 1999 și 2016. Totodată, statul român poate deveni oficial moștenitorul acestor proprietăți, după finalizarea formalităților de succesiune.
Această hotărâre deschide calea pentru executarea familiei Iohannis în vederea recuperării sumelor datorate statului.