Ultimele stiri

OMD Mamaia Nord, conferință de închidere a sezonului estival. Schimbări care vor face stațiunea mai accesibilă pentru persoanele cu dizabilități, începând din 2025

Organizația de Management al Destinației Mamaia Nord a organizat luni, 23 septembrie, o conferință de presă la închiderea sezonului estival 2024. În cadrul acesteia au fost abordate subiecte importante precum: Integrarea nevoilor persoanelor/turiștilor cu dizabilități și schimbările care vor face stațiunea mai accesibilă și mai primitoare.

La conferință au luat parte Sebastian Hotca – vicepreședintele ANPC, Paul Anghel – Directorul General ANPC, Sorin Ilie Țața – reprezentant Consiliul Național al Dizabilității din România (CNDR), George Măndilă – președinte OMD Mamaia Constanța, Dumitru Filip – OMD Mangalia, Anca Nedea – fost președinte ANT, Corina Martin – Secretar General Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR) , Cristian Bărhălescu – președinte ANAT Sud-Est.

Vicepreședintele ANPC, Sebastian Hotca a explicat în ce măsură cei din industria turistică ar trebui să se adapteze ca să satisfacă nevoile persoanelor cu dizabilități.

Încercați să vă imaginați cum persoanele cu dizabilități ajung într-o locație – hotel de ex care trebuie să aibă cel puțin o baie în cameră. Cei cu probleme locomotorii trebuie să locuiască o perioadă, să fie cazați și le-ar fi greu în prezent să realizeze acest lucru. Și categoria de nevăzători au probleme. Așadar eu sunt însoțit de Sorin Tata reprezentantul Consiliului Dizabilităților care va vorbi despre care sunt dificultățile”, a transmis Sebastian Hotca.

Sorin Ilie Țața, reprezentantul Consiliul Național al Dizabilității din România a transmis că Legea 232 este o directivă europeană ce va avea efecte din 2025, iar ceea ce este unic la ea este faptul că va intra în vigoare peste tot în Uniunea Europeană, iar peste tot vor fi aceleași norme.

Accesibilitatea la noi nu e un fenomen nou. Din 2006 tot lucrăm la asta. Avem și un act normativ care reglementează, dar nu existau sancțiuni. Din 2025 vor fi aplicate. Sunt două mituri: că accesibilitatea e scumpă și că nu avem experți. Nu este adevărat! Pentru companii, toate rampele, panouri, pot fi plătite dintr-un fond de handicap pe care firmele le plătesc deja. Vorbim de lucruri simple întâlnite de toți cum sunt rampele sau ușile mai largi sau un spațiu mai mare între mese. Există elemente cum ar fi marcajul tactil, cum e o bandă pe jos covor tactil pentru nevăzători pentru a ajunge la recepție de exemplu. Vorbim și de indicatoare tactile”, a transmis Sorin Țața.

Ulterior, Sebastian Hotca a mai precizat că Legea 232 acordă mai multor autorități competențe cu privire la activitățile de control. Astfel, sunt vizați operatorii economici care nu respectă legislația, iar în afară de domeniul HoReCa, pot fi sancționate și instituțiile publice. Sancțiunile încep de la 5.000 de lei până la 15.000 de lei.

A luat cuvântul și Anca Nedea, ca reprezentant al OMD Mangalia.

Vreau ca în final demersul acesta să fie eficient. Să vorbim de hotelurile de trei stele, cele mai multe clădiri sunt de pe vremea vechiului regim, marea majoritate a operatorilor economici au ales să vândă și cei care au cumpărat au luat credite. Am ajuns și la o chestie importantă, referitor la costuri. Astfel, la final de an avem iar o creștere de salariu și urmează alte costuri”, a transmis Anca Nedea.

Mirela Matichescu, managerul OMD Mamaia Nord, a precizat că oamenii de afaceri nu ar trebui să fie speriați de astfel de măsuri pentru că vor exista soluții legale pentru ca modificările să fie făcute așa cum trebuie.

Vorbim de un sezon bun, dar scurt, asta pentru că nu reușim să adaptăm anumite măsuri pentru a prelungi sezonul – vouchere de vacanta, an școlar etc. Voucherele ar trebui să fie valorificate începând din 1 septembrie până pe 15 iunie cel mult. Nu ar mai fi eficient ca voucherele să fie acordate doar persoanelor cu un anumit plafon salarial. Asta a dus la un deficit de 30%. Vorbeam de parteneriate între instituții publice și mediu de afacere. Vrem să ne așezăm la masă cu Guvernul și să găsim măsuri de sprijinire a ramurilor din economia românească. Avem un context favorabil pentru ca piețele cu tradiție – Spania, Grecia etc – iau măsuri pe turism de masă. Noi putem elabora o strategie să atragem acea masă dar fără să ne lovim de problemele cu care se confruntă aceste state. Am crescut mult vizavi de calitatea serviciilor, de facilitățile oferite turiștilor, gradul de confort, ne adaptăm din mers și ne dorim ca orice turist să plece extrem de fericit și mulțumit iar raportul preț – serviciu să fie unul bun”, a transmis Mirela Matichescu.

A luat cuvântul George Măndilă, președintele OMD Mamaia-Constanța.

Anul trecut aveam 3,5% pe toți indicatorii turistici. Mamaia s-a mișcat în limita PIB, stațiunea nu e deasupra și nici dedesubt. Sper ca cifrele pe anul acesta să fie de peste 7%. Stațiunea Mamaia are nevoie ca și Mamaia Nord și întreaga rivieră de turiști străini. Avem nevoie de experiențe exotice, de un babilon cultural și mai multe limbi care să se audă în destinație. Aici intervine România ca brand turistic. Nu poate doar Mamaia, Mangalia sau alta stațiune să aducă străinii, turistul vine pentru ceva mai complex. Vreau să audă Ministerul Turismului să înființeze OMD național. Se poate înființa piramidal de OMD locale. România mai are o șansă să se promoveze pe regiuni istorice. Este nevoie să înființăm OMD regional”, a declarat George Măndilă.

A luat cuvântul și Corina Martin.

Ați auzit pe colegii mei vorbind despre destinația pe care o reprezintă: am pregătit propunerile pentru a modifica Agenția Națională pentru Turism. Dorim să introducem o taxă de 1€/ noapte pentru turiști. Aproape 2 milioane de turiști a avut litoralul românesc în acest sezon. Am avut mai multe weekenduri în care am lucrat cu presa, vă mulțumesc în numele tuturor”, a declarat Corina Martin.

Lasati un comentariu

Alte articole

16 oct. 2023 2.20 pm

Pentru executarea lucrărilor de conectare a noilor conducte de alimentare cu apă la sistemul centralizat de distribuție din orașul Ovidiu, județul Constanța, echipele RAJA vor sista furnizarea apei…

06 feb. 2024 10.44 am

Garda de Coastă a fost informată, prin Centrul Comun de Contact Giurgiu, cu privire la faptul că în zilele de 06.02.2024 și 07.02.2024, în intervalul orar 10:30-12:30, pe teritoriul Bulgariei vor…

24 oct. 2023 9.19 pm

După apariţia în presă a informaţiei potrivit căreia ÎPS Teodosie ar fi solicitat Patriarhiei României ridicarea la rangul de mitropolit, reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului au transmis un…

30 ian. 2024 4.13 pm

Primăria Constanţa anunţă că lucrările de reabilitare a bulevardului Mamaia, tronsonul cuprins între străzile Soveja și Zorelelor și strada Turda, avansează. După ce porțiunea cuprinsă între…

12 feb. 2024 12.47 pm

De astăzi, au fost relocate indicatoarele de informare la intrările și ieșirile din oraș și s-a redus viteza de deplasare. Modificările au fost necesare întrucât aceste sectoare de drum au trecut…

07 mai 2024 11.30 am

Vineri, 3 mai, în jurul orei 19.45, polițiști din cadrul Poliției Municipiului Constanța – Serviciul Municipal de Ordine și Siguranță Publică au efectuat semnal regulamentar de oprire șoferului…