Ultimele stiri

Boloş, despre deficit de peste 8% în acest an: Există acest risc din perspectiva veniturilor pe care le-am cuprins pe componenta de digitalizare şi amnistie fiscală

(Sursa foto: Marcel Boloș)

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a atras atenția asupra riscului ca deficitul bugetar al României să depășească 8% în acest an, în special din cauza veniturilor anticipate din digitalizare și amnistie fiscală, care nu pot fi garantate 100%.

Boloș a subliniat că aceste venituri sunt esențiale pentru atingerea țintei de deficit de 6,9% stabilită de Guvern. Dacă riscurile legate de încasarea acestor venituri se vor materializa, obiectivul guvernamental va fi afectat.

Există acest risc pe care îl avem din perspectiva veniturilor pe care l-e-am cuprins în buget pe componenta de degitalizare şi amnistie fiscală. Nu cred că putem garanta sută la sută că aceste venituri, în întregime, se vor încasa la buget”, a spus ministrul despre scenariul depăşirii deficitului la peste 8% în acest an.

Cu toate acestea, el a subliniat că Guvernul și ANAF fac toate eforturile pentru a asigura realizarea veniturilor planificate. Boloș a menționat că întotdeauna există un grad de risc în implementarea bugetului, dar a dat asigurări că România nu riscă să fie sancționată sau să i se taie fondurile europene din cauza deficitului.

Noi, împreună cu ANAF, depunem toate diligenţele pentru ca toate veniturile, aşa cum au fost planificate şi aprobate în Guvern, să fie şi realizate. Nu a fost niciodată, în istoria bugetului României, să nu existe o doză de risc în implementarea veniturilor”, a completat ministrul.

În ceea ce privește ajustarea fiscal-bugetară, ministrul a explicat că este important ca România să pornească de la o țintă realistă de deficit pentru anul 2025 și anii următori, astfel încât să poată reduce treptat deficitul bugetar la 3% și să mențină datoria publică sub 60% din PIB. Aceste două obiective sunt considerate esențiale pentru stabilitatea financiară a țării în următorii șapte ani.

Se pune problema cu ce ţintă de deficit bugetar pornim la drum pentru ajustarea fiscal-bugetară. Este extrem de important ca acest punct de pornire pentru 2025 şi ulterior până în 2031 să ne permită ajustarea în cei 7 ani de ajustare a deficitului şi în plus să menţinem nivelul datoriei publice sub 60% din PIB. Sunt două condiţionalităţi extrem de importante, şi anume 7 ani pentru a ajunge în ţinta de deficit bugetar de 3% şi a doua, pe tot acest parcurs să avem limita datoriei publice sub 60% din PIB”, a explicat ministrul Finanţelor.

Alte articole

15 ian. 2025 2.43 pm

Parchetul General anunţă, miercuri, că s-a dispus urmărirea penală a lui Ion Iliescu, fost preşedinte al României, şi a lui Petre Roman, fost premier, în Dosarul Mineriadei, fiind acuzaţi de…

30 mart. 2024 7.48 pm

Directorul general al Direcţiei Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană din cadrul ANPC, Paul Anghel, face clarificări cu privire la subiectul „puiului vopsit”, explicând care…

06 aug. 2024 9.01 pm

Ministerul Finanţelor lansează joi, 8 august, a patra emisiune Fidelis de titluri de stat pentru populaţie. Donatorii de sânge primesc un punct procentual în plus la dobândă. În perioada 8-20…

03 apr. 2023 7.55 pm

Conform unui studiu de specialitate, contrabanda cu țigări a atins un minim istoric în România, mai exact, a scăzut până la 6,1% din totalul pieței de tutun, cel mai mic nivel din ultimii 15 ani.

29 oct. 2024 6.50 pm

Ministerul Educaţiei anunţă că se înfiinţează Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare şi se reînfiinţează Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei, în urma comasării cu Centrul Naţional…

17 sept. 2024 2.52 pm

Traficul cu feribotul prin Punctul de Trecere a Frontierei Bechet, oprit săptămâna trecută din cauza nivelului scăzut al Dunării, a fost reluat astăzi. Operatorul feribotului Bechet-Oryahovo a…