Ultimele stiri

LIBAN. Bilanţul exploziilor dispozitivelor walkie-talkie a ajuns la 20 de morţi şi peste 450 de răniţi

Un nou val de explozii ale dispozitivelor de transmisie aparținând Hezbollah a provocat miercuri moartea a 20 de persoane și rănirea a peste 450 în Liban.

Aceste incidente au amplificat temerile privind un posibil război total cu Israelul, în contextul tensiunilor crescânde din regiune. Exploziile au avut loc în suburbii din sudul Beirutului, în timpul funeraliilor pentru alți membri ai Hezbollah, uciși cu o zi înainte în circumstanțe similare.

Israelul nu a comentat direct aceste explozii, însă tensiunile la granița de nord cu Libanul au crescut pe fondul conflictului din Gaza, unde Israelul a intensificat acțiunile militare împotriva Hamas. Hezbollah, o mișcare pro-iraniană, și-a arătat sprijinul față de Hamas, deschizând un front de luptă la granița cu Israelul încă de la începutul războiului din Gaza în octombrie 2023.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a declarat, fără a menţiona exploziile din Liban, că „centrul de greutate” al războiului se deplasează „spre nord”, unde schimburile de focuri mortale aproape zilnice cu Hezbollah au provocat strămutarea a zeci de mii de persoane de ambele părţi ale frontierei.

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, urmează să susțină un discurs joi, care ar putea clarifica poziția organizației în contextul acestor evenimente recente.

Producătorul japonez Icom a declarat joi că a încetat să producă “în urmă cu aproximativ zece ani” walkie-talkie-urile suspectate că au explodat miercuri în Liban, ucigând membri ai Hezbollah, care a acuzat Israelul că le-a pus capcane, potrivit AFP.

IC-V82 este un radio portabil care a fost produs şi exportat, inclusiv în Orientul Mijlociu, din 2004 până în octombrie 2014. Acesta a fost întrerupt în urmă cu aproximativ 10 ani şi, de atunci, nu a mai fost livrat de compania noastră”, a declarat Icom într-un comunicat, reacţionând lca urmare a relatărilor din The New York Times şi presa israeliană.

 

Producţia bateriilor necesare funcţionării unităţii principale a fost, de asemenea, oprită, iar sigiliul holografic pentru a distinge produsele contrafăcute nu a fost identificat, astfel încât nu este posibil să se confirme dacă produsul a fost expediat de compania noastră”, a declarat compania.

Aceasta a adăugat că produsele destinate pieţelor externe sunt vândute exclusiv prin intermediul distribuitorilor săi autorizaţi.

“Toate radiourile noastre sunt fabricate la filiala noastră de producţie, Wakayama Icom Inc. din prefectura Wakayama, în cadrul unui sistem de management strict… astfel încât în niciun produs nu sunt utilizate alte piese decât cele specificate de compania noastră. În plus, toate radiourile noastre sunt fabricate în aceeaşi fabrică şi nu le producem în străinătate”, a declarat Icom.

Lasati un comentariu

Alte articole

02 ian. 2024 11.35 am

Bilanţul celor peste 100 de cutremure care au lovit luni Japonia a crescut la cel puţin 48 de morţi. Echipele de salvare au dificultăţi în a ajunge în zonele izolate de pe coasta de vest a ţării,…

23 iun. 2024 7.53 pm

Duminică dimineață, un cadavru a fost descoperit în râul Natisone, în apropierea locului unde a avut loc un accident tragic ce a implicat trei tineri români. Deși nu există încă o identificare…

25 ian. 2024 10.27 am

Elveția elimină controalele actelor pentru români și bulgari în aeroporturi, aderând la decizia Uniunii Europene. Decizia va fi valabilă tot din 31 martie. Uniunea Europeană a decis să elimine…

15 mart. 2021 4.03 pm

  Documentarul românesc “colectiv”, regizat de Alexander Nanau, a devenit luni primul film românesc nominalizat la premiile Oscar, unde va concura la categoriile ”cel mai bun…

07 mart. 2024 9.46 am

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a afirmat că țara sa va fi mult mai în siguranță alături de România în cadrul Uniunii Europene și a subliniat dorința ei de a construi mai multe…

23 mart. 2024 10.16 am

Mai mulţi bărbaţi înarmaţi, îmbrăcaţi în uniforme de luptă, au dat buzna vineri într-o mare sală de concerte din Moscova şi au tras cu arme automate asupra mulţimii. Cel puțin 60 de oameni…