Ultimele stiri

Ministerul Finanțelor propune extinderea stimulentelor fiscale pentru investițiile în activități de cercetare-dezvoltare

Sursă foto: captură video Facebook/Marcel Ioan Bolos

Ministerul Finanţelor propune o măsură de sprijin pentru mediul de afaceri, prin reglementarea scăderii din impozitul minim pe cifra de afaceri a valorii obţinute prin aplicarea cotei de 16% asupra cuantumului reprezentând deducerea suplimentară de 50% aplicată cheltuielilor eligibile pentru activităţile de cercetare-dezvoltare. Scopul proiectului este să încurajeze inovarea şi progresul tehnologic, notează news.ro.

Ministerul Finanţelor propune o măsură de sprijin pentru mediul de afaceri, menită să încurajeze inovarea şi progresul tehnologic, prin extinderea numărului contribuabililor care beneficiază de deduceri fiscale pentru investiţiile în activitatea de cercetare-dezvoltare. Concret, se propune reglementarea scăderii din impozitul minim pe cifra de afaceri a valorii obţinute prin aplicarea cotei de 16% asupra cuantumului reprezentând deducerea suplimentară de 50% aplicată cheltuielilor eligibile pentru activităţile de cercetare-dezvoltare”, informează ministerul.

Măsura este propusă întrucât la acest moment contribuabilii care plătesc impozitul minim pe cifra de afaceri nu beneficiază de stimulentele fiscale pentru activităţile de cercetare-dezvoltare. Proiectul de act normativ este publicat la rubrica Transparenţă pe site-ul ministerului.

După o serie de consultări cu mediul de afaceri, venim cu această propunere, care ne poate ajuta să reducem decalajul faţă de alte state din UE, care încurajează mult mai puternic cercetarea-dezvoltarea. Facilităţile fiscale pentru aceste activităţi există de mulţi ani în România şi datele noastre arată că sunt 800 companii care au beneficiat până acum, fiind înregistrate deduceri anuale de peste 1 miliard lei. Progresul tehnologic este motorul principal al creşterii economice, tocmai de aceea trebuie să facem tot ce putem pentru a oferi companiilor din România un cadru competitiv, care să le permită să concureze de la egal la egal cu firmele din alte state. Acesta este raţionamentul pentru care am propus extinderea facilităţilor şi către cei care plătesc impozit minim pe cifra de afaceri, pentru a veni în sprijinul unor mari companii preocupate să inoveze precum Dacia, Bosch, Farmec, Chimcomplex, Continental, Uipath etc”, a subliniat ministrul Marcel Boloş.

Implementarea acestui act normativ va permite continuarea stimulării, începând de la data aplicării, respectiv începând cu anul 2024, a activităţilor de cercetare-dezvoltare desfăşurate de marile întreprinderi, obligate la plata impozitului minim pe cifra de afaceri.

Având în vedere că rezultatul fiscal al anului 2024 încă nu a fost definitivat, se propune aplicarea acestei scăderi şi pentru determinarea impozitului pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri aferent anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024.

Efectul stimulativ al măsurii propuse privind deducerea fiscală aplicabilă şi la plata impozitului minim pe cifra de afaceri va consta în:

  • reinvestirea fondurilor deduse în cercetare-dezvoltare;
  • creşterea investiţiilor şi cheltuielilor aferente activităţilor de cercetare-dezvoltare;
  • atragerea de noi proiecte de cercetare-dezvoltare în România;
  • recunoaşterea activităţilor de cercetare-dezvoltare ca fiind într-adevăr de importanţă strategică.

Propunerea este susţinută şi a fost discutată cu asociaţiile reprezentative ale mediului de afaceri naţional, respectiv: Confederaţia Patronală CONCORDIA, Asociaţia Constructorilor de Automobile din România (ACAROM), Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză în România (CCIFER), Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK), Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii (ANIS)”, arată ministerul.

Lasati un comentariu

Alte articole

25 nov. 2020 8.53 am

La începutul acestei veri, supercomputerul Summit de la Oak Ridge National Lab din Tennessee a început să descifreze date despre peste 40.000 de gene din 17.000 de probe genetice, în efortul de a…

20 iun. 2024 9.17 am

Solstiţiul de vară din acest an are loc astăzi, la ora 23:51, marcând cea mai lungă zi din an şi începutul verii astronomice. În această zi, durata zilei va fi de 15 ore și 32 de minute, în…

29 oct. 2024 3.05 pm

Familiile cu venituri mici şi persoanele singure vor beneficia, de la 1 noiembrie 2024 şi până la sfârşitul lunii martie 2025, de ajutor pentru încălzirea locuinţei. În acest an, în cazul pensionarilor…

31 mart. 2023 1.23 pm

CFR Călători S.A. a transmis prin intermediul unui comunicat de presă că a retras temporar din circulație  locomotivele electrice dotate cu echipamente tehnice similare cu cele ale locomotivei implicate…

05 mai 2023 6.31 pm

Prognoza meteo actualizată a fost anunțată de către directorul ANM, Elena Mateescu, în cadrul unei intervenții pentru postul de televiziune Antena 3 CNN. Temperatura va crește treptat în zilele…

27 aug. 2024 11.25 am

Cea mai mare parte a ţării se află marţi sub atenţionare cod galben de ploi, descărcări electrice şi rafale de vânt, transmite ANM. Marţi, opt judeţe şi Capitala se află sub atenţionare…