Ultimele stiri

USR propune eliminarea impozitului şi a plăţii CASS pentru toate tichetele de la angajatori

(sursa foto: ZF)

USR a depus o inițiativă legislativă prin care tichetele de masă și voucherele de vacanță ar urma să fie scutite de impozit și de contribuția pentru asigurările sociale de sănătate (CASS), ceea ce ar aduce beneficii financiare suplimentare angajaților.

Potrivit USR, eliminarea acestor taxe ar contribui la creșterea veniturilor și ar compensa alte cheltuieli majore determinate de politicile guvernamentale actuale. Un angajat, de exemplu, care primește tichete de masă în valoare nominală de 20 de lei, plătește în prezent 2 lei/zi, suma fiind reținută din salariu.

Creşterea veniturilor angajaţilor prin eliminarea impozitului pe veniturile din bilete de valoare primite de la angajator, precum şi eliminarea contribuţiei sociale pentru aceste bilete va conduce la compensarea altor cheltuieli, majorate în ultima perioadă din cauza Guvernului PSD-PNL. De exemplu, un angajat care beneficiază de tichetele de masă oferite de angajator la valoarea nominală a unui tichet de 20 de lei plăteşte 2 lei/zi, respectiv 40 de lei/lună pentru 20 de zile lucrătoare, această sumă fiind reţinută din salariul angajatului”, arată USR într-un comunicat.

 

Tichetele de masă şi tichetele cadou pot fi cheltuite doar în magazinele alimentare în interiorul ţării, tichetele culturale pentru evenimente culturale din România, iar voucherele de vacanţă pentru destinaţii de turism intern. Neimpozitarea lor ar ajuta atât angajaţii, cât şi sectorul cultural, HoReCa şi afacerile autohtone care sunt parteneri în a valorifica aceste tichete. Pe lângă aceste beneficii, economia României ar beneficia de un impuls prin încurajarea consumului intern”, spune senatorul USR Cristi Berea.

Senatorul USR Cristi Berea a explicat că tichetele de masă și voucherele de vacanță sunt folosite exclusiv în România, susținând astfel economia locală și sectoarele precum HoReCa și cultură. Neimpozitarea acestora ar încuraja consumul intern și ar sprijini afacerile locale. Berea a subliniat că toate biletele de valoare vor fi tratate fiscal uniform, inclusiv tichetele cadou pentru salariați și copiii minori.

USR afirmă că tichetele de valoare au fost inițial neimpozabile, dar regimul fiscal s-a schimbat în 2010, când au devenit impozabile și au fost supuse CASS. Cu toate acestea, veniturile din aceste tichete nu sunt incluse în calculul contribuțiilor sociale pentru pensii, lucru menționat de USR ca o problemă suplimentară.

Deputatul Claudiu Năsui a subliniat că România se confruntă cu un nivel ridicat de sărăcie și cu o taxare excesivă a muncii, susținând proiectul de reducere a taxelor pentru tichete ca un pas important spre combaterea acestor probleme economice.

Deşi sunt considerate venituri impozabile, nicio categorie de bilete de valoare nu este inclusă în baza de calcul a contribuţiilor sociale. Din acest motiv, aceste venituri nu pot fi valorificate la stabilirea pensiei pentru limită de vârstă”, precizează USR.

 

Cea mai mare problemă economică a României este sărăcia. Suntem pe locul 2 în Europa la sărăcie, după Bulgaria. Şi pe locul 1 la sărăcie în muncă, adică sărăcie deşi munceşti. Avem problema asta din cauza nivelului foarte ridicat de taxare a muncii. Iar asta, pentru că clasa politică vrea să aibă bugete cât mai mari de cheltuit din pix. De aceea avem taxe mari şi sărăcie multă. Susţin proiectul colegului meu Cristi Berea de reducere a taxelor pentru tichete, pentru că este un pas în direcţia bună”, a declarat deputatul USR Claudiu Năsui, fost ministru USR al Economiei.

Lasati un comentariu

Alte articole

13 aug. 2024 11.04 am

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că sistemul de calcul al valorii de piață a imobilelor, care ar fi trebuit să permită stabilirea impozitului pe proprietate la valoarea reală, nu…

07 ian. 2024 12.03 pm

Meteorologii au emis o atenţionare cod galben de vânt, polei, ninsori moderate cantitativ şi viscol pentru Moldova, Dobrogea şi jumătatea de est a Munteniei începând de duminică după-amiază…

23 apr. 2024 7.07 pm

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, anunţă că după 33 de ani de căutări, un fugar periculos a fost adus astăzi în ţară, Kumarasamy Navaneethan, un cetăţean srilankez, aflat pe lista celor…

15 apr. 2024 7.21 pm

Senatul a adoptat luni, în unanimitate, în calitate de prim for sesizat, proiectul de lege inițiat de Guvern, care reglementează modalitatea de stabilire a cheltuielilor judiciare în cazul fugarilor…

08 oct. 2022 3.55 pm

  Mai mulți parlamentari USR au demarat începând cu ziua de vineri, 7 octombrie, un „maraton al transcrierii tezei de doctorat a ministrului Bode”, aflată la Biblioteca Naţională din București.…

27 sept. 2023 8.25 pm

Astăzi, a avut loc o conferinţă de presă în care secretarul de stat în MAI, chestor general de poliţie Bogdan Despescu, a anunţat că poliţiştii care contribuie la mari capturi de droguri, arme…