Ministerul Justiției din România a lansat luni un ghid destinat persoanelor care sunt victime ale infracțiunilor, oferind informații esențiale despre drepturile lor, asistența juridică, compensațiile financiare oferite de stat și ordinele de protecție. Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a subliniat că acest ghid este ușor de accesat și destinat să sprijine orice persoană care se confruntă cu violență, abuzuri sexuale sau alte infracțiuni.
Ghidul este disponibil AICI.
Ghidul oferă detalii practice despre cum și cui se pot adresa victimele, care este legislația relevantă și ce drepturi au acestea. Gorghiu a evidențiat că există legi și mecanisme care protejează victimele, însă este nevoie de curaj din partea acestora pentru a cere ajutorul autorităților. De asemenea, a îndemnat publicul să nu fie indiferent și să sprijine victimele aflate în dificultate.
Ia-ţi o clipă de răgaz şi citeşte ghidul pentru faptele de violenţă şi hărţuire sexuală. Aşa te ajuţi pe tine la nevoie, ajuţi o colegă sau un coleg şi orice altă victimă a violenţei şi a abuzurilor sexuale sau de orice altă natură. Ministerul Justiţiei a elaborat acest ghid într-o formă foarte simplă, într-o formă accesibilă vouă tuturor. Acest ghid va fi publicat astăzi pe site-ul Ministerului Justiţiei şi vă arată unde, cum, când şi cui vă puteţi adresa, care este legislaţia şi ce drepturi aveţi. Există legi, există pârghii, există instrumente care sprijină şi apără orice victimă din România. E nevoie însă de foarte mult curaj din partea oricui pentru a se adresa autorităţilor. Vă îndemn să nu rămânem indiferenţi. Toţi trebuie să ajutăm o victimă aflată în dificultate”, a subliniat Gorghiu.
Pe lângă acest ghid, ministrul a menționat că Ministerul Justiției poate oferi ajutor financiar victimelor din fondurile confiscate de la infractori, subliniind că, în 2023, au fost acordate aproape 80.000 de lei pentru șase victime. Gorghiu a explicat și mecanismul legat de voucherele pentru cheltuieli urgente, cum ar fi spitalizarea, transportul sau cazarea, însă a precizat că până în prezent doar o victimă a apelat la această formă de ajutor, obținând 18.500 de lei.
Ghidul, disponibil pe site-ul Ministerului Justiției, este menit să ajute victimele să înțeleagă procesul de sesizare a infracțiunilor și să afle cum pot beneficia de protecție și sprijin.