Ultimele stiri

Inundații în Galați. Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Cătălin Predoiu și Raed Arafat, la Slobozia Conachi: „Încă sunt două persoane dispărute”

Sursă foto: captură video Facebook/Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu, preşedintele Senatului Nicolae Ciucă, ministrul de Interne Cătălin Predoiu şi şeful DSU Raed Arafat au ajuns duminică la Slobozia Conachi, din judeţul Galaţi, judeţ grav afectat de inundaţii în care 4 persoane au murit şi mii de gospodării au fost distruse de ape, sute de oameni fiind evacuaţi. La Slobozia Conachi a fost amenajată o tabără pentru sinistraţi.

Primarul comunei Slobozia Conachi, Emil Dragomir, afirmă că în localitate, care a fost grav afectată de inundaţi, există persoane care nu vor să-şi părăsească locuinţele.

Există 6 – 7 persoane care nu vor să-şi părăsescă casele.Astăzi, vrem să reuşim să le scoatem de acolo”, a afirmat primarul, adăugând că aceste persoane se află în podurile caselor.

El a precizat că peste 700 de locuinţe au fost distruse de ape la Slobozia Conachi. Dragomir a făcut apel la cei cu locuinţele distruse să vină să doarmă în corturile ridicate de autorităţi, precizându-le că vor primi saltele, perne şi pături.

Nicolae Ciucă și-a exprimat regretul pentru pierderea vieților omenești în urma inundațiilor și a transmis condoleanțe familiilor.

Situaţia este dramatică, iar măsurile trebuie să continue pentru că important este ca de aici înainte să existe toate cele necesare pentru a putea gestiona atât nevoile de sprijin ale populaţiei cât şi cele de infrastructură. Ieri după-amiază am reuşit, împreună cu premierul, să executăm o recunoaştere şi să identificăm problema reală care ţinea nivelul apei ridicat. S-au luat măsuri azi noapte şi s-a produs p breşă în digul de pe pârâul Suhu. În momentul de faţă a scăzut nivelul apei. Este important ca toate structurile să treacă şi să sprijine populaţia, astfel încât să poată efectua evaluările şi să se ia măsurile necesare”, a declarat Nicolae Ciucă.

Marcel Ciolacu a anunțat că, din nefericire, mai există două persoane dispărute de două zile.

Nu au mai fost pierderi de vieţi omeneşti. Lucrurile în ceea ce priveşte lupta cu apele au fost sub control. Domnul ministru al Mediului a venit cu întreaga echipă de specialişti de la Apele Române, echipă de specialişti care va rămâne împreună cu prefectura, cu preşedintele Consiliului Judeţean, să găsim cele mai bune soluţii într-un termen foarte scurt. Poate apelăm şi la Universitatea de Construcţii ca totuşi să nu se mai… e a treia oară când se întâmplă în zonă, exista un proiect înainte, cu un baraj, vedem în ce stadiu este, era într-un stadiu de lucru aproape 70% finalizat”, a declarat duminică, în judeţul Galaţi, şeful Guvernului

Ciolacu spune că prioritatea momentului e refacerea infrastructurii, arătându-se convins că autorităţile locale vor acţiona rapid.

Premierul a mulţumit lui Nicolae Ciucă, autorităţilor locale. Premierul remarcă „solidaritatea din partea Guvernului, a politicienilor, la un moment complicat”.

Este o perioadă foarte încărcată, va trebui făcută curăţenie, pe urmă intervenit în gospodăriile oamenilor, toate lucrurile trebuie să meargă paralel. Dar să ştiţi că – şi cu venirea domnului preşedinte şi îi mulţumesc, e, până la urmă, cred că o normalitate această atitudine pe care să o avem în astfel de cazuri, faţă de români, în primul rând şi ce aflaţi la nevoie. Eu cred că am intervenit în timp rapid”, a adăugat Ciolacu. (…) Va fi o perioadă în care se vor da ajutoare, va fi o emoţie, tensiune în zonă, dar eu sper, împreună cu autorităţile locale, cu administraţia centrală să ne coordonăm foarte bine, cum am făcut-o şi în aceste 36 de ore, astfel încât cei afectaţi să depăşească cât mai repede”, a mai declarat prim-ministrul.

Ciolacu a fost şi sâmbătă în judeţul Galaţi, împreună cu miniştrii Internelor, Apărării şi Mediului, precum şi cu şeful DSU Raed Arafat. Şi preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, s-a aflat în judeţul Galaţi.

Sâmbătă seară, Guvernul a anunţat că au fost evacuate şi mutate în siguranţă 271 de persoane, autorităţile fiind in dialog cu alţi 14 locuitori din Comuna Pechea pentru a-i convinge să meargă într-o zonă sigură şi au fost deja amenajate 30 de locuinţe modulare din cele 50 din primul lot trimis deja catre zonele afectate.

În localităţile Slobozia Conachi şi Pechea vor fi amenajate două tabere, cu o capacitate de 400 de locuri fiecare, ce vor fi pregătite pentru preluarea persoanelor ale caror locuinţe sunt grav afectate de inundaţii.

Lasati un comentariu

Alte articole

12 dec. 2023 3.48 pm

Primăria Constanţa anunţă că vor fi instituite noi reguli de circulație pe un tronson al străzii Ecaterina Varga. Proiectul de reorganizare a traficului rutier a fost avizat favorabil de Inspectoratul…

09 aug. 2024 5.17 pm

Compania Naţională Poşta Română a emis o avertizare privind o nouă campanie de phishing care exploatează identitatea companiei pentru a înşela utilizatorii. În ultimele zile, au fost raportate…

23 iul. 2024 2.00 pm

Primele rezultate la proba scrisă a examenului de titularizare în învăţământ au fost publicate de Ministerul Educației la sediile inspectoratelor școlare și pe platforma dedicată concursului,…

23 aug. 2024 5.25 pm

Un bărbat din judeţul Bihor a fost amendat cu 6.000 de lei pentru maltratarea câinelui său, un ciobănesc german, pe care l-a lăsat legat cu un lanţ scurt, fără hrană și apă, expus în soare…

18 nov. 2023 7.11 pm

Vântul puternic a făcut ravagii și în județul Tulcea, acolo unde mai mulți copaci au fost doborâți de vânt. Până la această oră, pompierii tulceni au intervenit pentru degajarea copacilor…

16 iul. 2024 7.04 pm

În cursul acestei zile, pompierii tulceni au fost solicitați să intervină pentru lichidarea unui incendiu produs la vegetație uscată, în localitatea Babadag, județul Tulcea. Către locul intervenției,…