Ultimele stiri

Rafila: Rezidenţiatul va fi preluat de universităţile de Medicină, iar recunoaşterea calificării profesionale va fi simplificată. Se apropie veniturile României cu cele din Franţa.

Sursă foto: captură video Facebook/Ministerul Sănătăţii - România

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat o serie de reforme importante în sistemul medical din România, printre care transferul responsabilității pentru rezidențiat către universitățile de Medicină și simplificarea procesului de recunoaștere a calificărilor profesionale, inclusiv a celor obținute în străinătate.

Rezidențiatul va fi gestionat integral de către universități, care până acum erau deja responsabile pentru formarea profesională a medicilor rezidenți. Această schimbare elimină rolul Ministerului Sănătății și al Direcțiilor de Sănătate Publică în coordonarea rezidențiatului, pentru a reduce birocrația și a crește eficiența procesului.

Suntem în etapa în care rezidenţiatul va fi preluat de către universităţi. Oricum acolo se desfăşura din punct de vedere profesional. Nu e normal ca Ministerul Sănătăţii, Direcţia de Sănătate Publică să coordoneze o activitate pe care o desfăşoară alţii care nu au nicio relaţie de subordonare, sunt universităţile care sunt autonome”, a declarat Alexandru Rafila, joi seară, la Euronews.

De asemenea, recunoașterea stagiilor de rezidențiat efectuate în străinătate va fi realizată direct de către universități, eliminând un circuit birocratic care dura foarte mult și implica mai multe instituții.

Recunoaşterea stagiilor pentru medicii rezidenţi efectuate în străinătate va fi făcută la fiecare universitate de coordonatorul de rezidenţiat. Până acum era un circuit în care coordonatorul dădea un aviz, trimitea la DSP, DSP trimitea la Minister, ministerul la o comisie de sănătate, după care circuitul era invers şi dura foarte mult. Lucrul ăsta îl rezolvăm rapid”, a spus Rafila.

În ceea ce privește recunoașterea calificărilor profesionale, inclusiv pentru medicii români care au studiat în străinătate și doresc să profeseze în România, această responsabilitate va fi transferată Colegiului Medicilor, în loc să fie gestionată de Ministerul Sănătății. Rafila a menționat că legislația va fi modificată pentru a simplifica și accelera acest proces.

Recunoaşterea calificării profesionale, inclusiv pentru colegii care vin din străinătate şi vor să profeseze în România, medici români, în general, am discutat cu Colegiul Medicilor, ca această activitate să fie preluată de Colegiul Medicilor. Sigur, trebuie să schimbăm legislaţia, o să o schimbăm, încât recunoaşterea să nu mai dureze aşa mult şi oamenii să poată să profeseze în ţara noastră”, a spus Rafila.

Ministrul a mai subliniat că veniturile medicilor din România se apropie deja de cele ale medicilor din Franța, menționând că mulți medici români au avantaje suplimentare, precum locuințele proprii, ceea ce le reduce costurile de trai în comparație cu colegii din alte țări.

Se apropie veniturile României cu cele din Franţa. De multe ori aici oamenii au casă, nu mai trebuie să plătească o chirie, acolo nu au”, a afirmat Rafila.

Lasati un comentariu

Alte articole

27 iun. 2024 12.03 pm

Elevii de la Evaluarea Națională 2024 au primit varianta numărul 7 cu subiecte la Matematică. În fiecare an, subiectele sunt făcute de Ministerul Educației prin Centrul Național de Politici și…

04 oct. 2023 10.12 am

Astăzi, are loc acţiunea de protest ”O zi fără avocaţi! Ziua în care justiţia nu există”, organizată de Uniunea Naţională a Barourilor. Astfel, apărătorii nu vor intra în sălile de…

17 ian. 2024 9.48 am

Protestele transportatorilor şi fermierilor continuă pentru a opta zi. Aseară, la Constanţa,  protestatarii au blocat traficul spre două porți din Portul Constanța. 30 de protestatari s-au ales…

26 iul. 2024 4.53 pm

Un polițist din Cluj a fost amendat pentru parcare neregulamentară după ce a fost surprins oprind autospeciala de poliție pe șosea pentru a intra într-un local în timpul serviciului. Incidentul…

08 dec. 2023 12.05 pm

Reprezentanţii Autorităţii Navale Române au anunţat, vineri, că nava din Tulcea, la bordul căreia a izbucnit un incendiu, este încărcată cu opt tone de porumb. Aceasta venea din Ucraina şi…

25 iul. 2024 7.24 pm

Președintele Senatului și liderul PNL, Nicolae Ciucă, a declarat joi că resturile de dronă rusească de tip Geran1/2 găsite lângă Plauru nu reprezintă un atac direct asupra României, ci sunt…