Vaccinurile gripale pentru sezonul actual au ajuns deja în farmaciile din România, oferind două variante injectabile, Vaxigrip și Influvac, care conțin tulpinile aflate în circulație anul acesta, conform farmacistului Beatrice Speteanu, membru al Asociației Farmaciilor Tradiționale și a Practicienilor (AFTAP). Totuși, vaccinul gripal intranazal pentru copii (Fluenz) nu este încă disponibil, fiind produs anual în cantitate limitată.
Prețurile vaccinurilor injectabile sunt 68 de lei pentru Vaxigrip și 64,48 lei pentru Influvac, în timp ce Fluenz, vaccinul intranazal pentru copii, va costa aproximativ 124 de lei, deși majoritatea copiilor vor beneficia de acesta compensat integral.
Dr. Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie al Societății Naționale de Medicină a Familiei (SNMF), recomandă ca în septembrie să fie vaccinați copiii care primesc pentru prima dată vaccinul gripal, aceștia necesitând două doze pentru protecție optimă. Populația generală poate începe vaccinarea în octombrie, momentul optim pentru a obține protecție înainte de sezonul gripal, care începe în noiembrie.
Deja există vaccinuri în farmacii în acest moment şi deja campania de vaccinare a început.
În luna septembrie este de preferat să începem vaccinarea cu acei copii care necesită 2 doze, adică este vorba despre copiii între 6 luni şi 8 ani care primesc pentru prima dată în viaţă vaccinul gripal, şi atunci protecţia în cazul acestora se obţine după acea a doua doză.
Recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii este ca protecţia să fie obţinută până la sfârşitul lunii octombrie, acestea sunt termenele pe care ni le propunem, astfel ca la momentul apariţiei primelor cazuri de gripă care se întâmplă de obicei în noiembrie – decembrie protecţia să existe.
Foarte important este ca populaţia generală de preferat în luna octombrie să primească vaccinul gripal. Sigur că asta înseamnă o aglomeraţie destul de importantă la cabinetele noastre de medicină de familie,însă având experienţa anilor precedenţi probabil că vom reuşi să manageriem acest lucru. Campania de vaccinare trebuie să continue pe tot parcursul sezonului gripal. Adică cei care nu pot fi vaccinaţi în octombrie se vor putea vaccina şi în noiembrie, decembrie şi mai departe, ianuarie, februarie, dar cu cât ne îndepărtăm de momentul debutului sezonului gripal cu atât eficacitatea vaccinului va fi mai scăzută deoarece este posibil să te îmbolnăveşti înainte de a primi vaccinul.
În acest moment cea mai accesibilă variantă este prin cabinetele medicilor de familie, aşa cum s-a întâmplat de fiecare dată, într-adevăr există şi posibilitatea de vaccinare în farmacii, dar pentru vaccinurile cumpărate, adică o persoană care îşi cumpără vaccinul şi nu primeşte o reţetă compensată. Farmaciile care sunt înrolate în acest program sunt totuşi destul de limitate, dar există”, a spus Dr.Gindrovel Dumitra, pentru news.ro.
Vaccinarea se poate face și în farmacii, iar farmacistul vaccinator trebuie să raporteze vaccinarea în Registrul Electronic Național de Vaccinări pentru a asigura acuratețea datelor privind acoperirea vaccinală.