Ministrul Energiei a mai arătat că şi în cazul stocurilor de cărbune ne aflăm într-o situaţie mai bună decât anul trecut. „La Complexul Energetic Oltenia, stocurile sunt de 550.000 de tone”, a mai spus Burduja.
Astfel, ministrul a arătat că depozitele de gaze ale României sunt la un nivel istoric pentru această perioadă. El a precizat că în prezent, stocurile de cărbune depăşesc 550.000 tone, din care 370.000 tone în centrale, iar diferenţa în cariere. În ceea ce priveşte gradul de umplere al lacurilor în prezent este de aproximativ 73%, un nivel care poate acoperi necesarul din această iarnă. Ministrul a completat că din cauza secetei, a existat o prudenţă în a folosi energia hidro pentru a acoperi necesarul din această perioadă, tocmai pentru a păstra un grad optim de umplere pentru iarnă. Ministrul a ţinut să amintească o altă investiţie importantă, din Fondul româno-kazah, centrala în cogenerare de la Midia, unde lucrările sunt finalizate într-o proporţie foarte mare, aproape de 95%, el subliniind că acolo vor fi până la 70 de MW.
Burduja a completat că „se vede foarte clar o evoluţie spectaculoasă în zona de panouri fotovoltaice, parcurile solare”.
Ne aşteaptăm la încă 683 de MW până la finalul acestui an, la care se adaugă cei 228 deja puşi în funcţune. Vă daţi seama? Înseamnă aproape 1.000 de megawaţi solari nou-nouţi de anul acesta. Eolian, ceva mai puţin, 76 de megawaţi până la finalul anului şi, foarte important, încă 84 de megawaţi stocare. Sunt proiecte avansate, ceea ce înseamnă că la finalul acestui an avem toate şansele să avem undeva la 110 megawaţi stocare, capacităţi puse în funcţiune anul acesta, în baterii”, a afirmat Burduja.
În plus, se află în ultima fază de evaluare cu apelul din PNRR de 80 de milioane de euro pentru stocarea în baterii.
Proiectele care se vor califica la faza de contractare însumează undeva la 1.500 de MWh”, a precizat el, arătând că vom avea într-un an, un an şi jumătate, încă 750-800 de megawaţi în baterii în România, ceea ce reprezintă cea mai mare nevoie a sistemului.