Vlad Pascu, autorul accidentului tragic din 2 Mai în care doi tineri și-au pierdut viața, a contestat decizia Judecătoriei Mangalia de a respinge cererea sa de înlocuire a măsurii arestării preventive cu arestul la domiciliu.
Avocatul său, Alin Trandafirescu, susține că arestul preventiv nu ar trebui să dureze atât de mult, argumentând că după un an de zile, acesta devine o pedeapsă în sine. El a invocat drepturile omului și legislația europeană pentru a sublinia că o măsură preventivă nu ar trebui să se transforme într-o pedeapsă înainte de pronunțarea unei sentințe definitive.
Avocatul a adus în discuție faptul că Vlad Pascu a parcurs anumite programe de tratament antidrog și a susținut că dependența sa de substanțe ar fi încetat. În acest context, apărarea a argumentat că nu mai există un pericol public major din partea clientului lor, sugerând că arestul preventiv nu mai este necesar.
Un alt argument a fost legat de starea de sănătate a lui Vlad Pascu, care s-a născut cu un singur rinichi. Avocatul său a menționat că, deși Pascu nu s-a plâns de pregătirea medicilor din penitenciar, acesta și-ar dori să aibă acces la controale medicale externe, un drept garantat de legislația română, dar care i-a fost refuzat.
Pascu a declarat că a fugit de la locul accidentului din cauza fricii și a confuziei cauzate de situație. Apărătorul său a subliniat că Pascu era doar un „copil de 20 de ani” și că reacția sa a fost una de panică, nu premeditată.
Avocatul a mai susținut că accidentul a fost cauzat de un cumul de factori, inclusiv condițiile de drum și viteza, negând legătura directă între substanțele psihoactive găsite în corpul lui Pascu și producerea accidentului. Apărarea a pus la îndoială interpretarea termenului „sub influența substanțelor” și a susținut că nu există dovezi clare că substanțele ingerate i-au afectat capacitatea de a conduce.
Pe de altă parte, familiile victimelor sunt îngrijorate că el ar putea fugi din țară dacă ar fi plasat în arest la domiciliu, având în vedere gravitatea faptelor și impactul asupra celor afectați. Procesul a fost amânat pe fond, în așteptarea unor rapoarte de expertiză, care urmează să stabilească cu exactitate vătămările suferite de celelalte victime ale accidentului.
Până în prezent, Vlad Pascu rămâne în arest preventiv, măsura fiind reînnoită periodic de autorități. Tribunalul Constanța urmează să decidă asupra contestației depuse de Pascu împotriva deciziei Judecătoriei Mangalia.