Ultimele stiri

Ministrul Mediului: Vara lui 2024, cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor ANM. Schimbările climatice ne afectează pe fiecare dintre noi

Sursă foto: puterea.ro

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că vara anului 2024 a fost cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor realizate de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Aceasta a doborât recordurile de temperatură pentru fiecare lună din sezonul estival, în contextul unor măsurători care datează de peste 120 de ani. Ministrul a subliniat că schimbările climatice nu se rezumă doar la creșterea temperaturilor, ci includ și o intensificare a fenomenelor meteorologice extreme.

Doamna director general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie mi-a spus că doar ce a terminat socotelile legate de vara care tocmai s-a încheiat şi putem declara vara anului 2024 ca fiind cea mai călduroasă vară din istoria măsurătorilor ANM-ului, la fel cum fiecare lună a verii a bătut toate recordurile ultimilor 100 de ani, că măsurăm de 120 de ani la ANM. În ceea ce priveşte precipitaţiile, pentru că am întrebat-o şi acest lucru, în luna august pentru zona Dobrogea doar în 2004 am avut precipitaţii şi mai multe decât am avut anul acesta, respectiv 92 de litri pe metru pătrat. Anul acesta, acum în luna august avem 85”, a declarat Mircea Fechet, duminică seară, la Digi 24.

Fechet a menționat că, deși vara a fost extrem de călduroasă, precipitațiile din luna august în zona Dobrogea au fost aproape de un record. În 2024, s-au înregistrat 85 de litri pe metru pătrat, apropiindu-se de recordul din 2004, când au fost 92 de litri. El a avertizat că astfel de precipitații concentrate pe perioade scurte, cum a fost cazul la Mangalia cu 225 de litri pe metru pătrat în doar 48 de ore, creează dificultăți semnificative pentru autorități și cetățeni.

Ministrul a subliniat că schimbările climatice afectează pe toată lumea, iar frecvența și intensitatea fenomenelor meteo extreme vor continua să crească, făcând gestionarea acestora din ce în ce mai dificilă.

Ceea ce vreau să subliniez este faptul că schimbările climatice ne afectează pe fiecare dintre noi. Nu doar pentru că e mai cald decât era de obicei, avem recorduri de temperatură, însă fenomene de schimbări climatice nu înseamnă doar încălzire globală. Înseamnă şi fenomene meteo extreme de o intensitate din ce în ce mai mare şi cu o frecvenţă din ce în ce mai mare şi atunci când în media lunară tu ai 30 de litri pe metru pătrat şi plouă în 48 de ore 230 de litri sau 225 de litri, cât am avut la Mangalia, vă imaginaţi că asta pune atât autorităţile locale, cât şi oamenii, în general, într-o situaţie greu de gestionat”, a afirmat ministrul Mediului.

Alte articole

16 mart. 2025 10.26 am

Câteva mii de oameni s-au adunat sâmbătă seara în Piața Victoriei pentru a susține apartenența României la Uniunea Europeană, în cadrul mitingului „EuRo Manifest”. Evenimentul, organizat…

29 mart. 2023 3.11 am

În contextul vizitei oficiale în Croația, la data de 28 martie a.c a avut loc întrevederea bilaterală a domnului Lucian Nicolae BODE, ministrul afacerilor interne, cu omologul croat, domnul Davor…

05 mart. 2025 12.29 pm

Începând cu luna martie 2025, Poliția Rutieră din România va implementa 700 de noi sisteme radar mobile pe trepied, în cadrul extinderii programului e-SIGUR. Aceste dispozitive moderne vor monitoriza…

30 ian. 2025 5.32 pm

Călin Georgescu a promovat revizionismul istoric și a spus că vrea teritorii din Ucraina. Într-un interviu cu Ion Cristoiu, Georgescu a spus că „Ucraina e un stat inventat, nu există” și a…

14 feb. 2025 2.19 pm

Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) a transmis vineri că incidentul de la Cernobîl nu prezintă un pericol pentru România, iar nivelurile de radioactivitate din țară se mențin…

10 feb. 2024 12.38 pm

Un marinar de origine ucraineană este căutat după ce comandantul navei la bordul căreia se afla a informat Căpitania Portului Sulina despre dispariţa sa astăzi dimineaţă în jurul orei 5.00,…