Ultimele stiri

Peste 2,5 milioane de români sunt alergici la ambrozie. Sfaturile unui medic alergolog

Sursă foto: Regina Maria

Medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara avertizează că, în această perioadă de sfârşit de vară, apare alergia la ambrozie, o problemă care afectează peste 2,5 milioane de români.

Ambrozia, cunoscută pentru polenul său extrem de alergenic, poate provoca simptome severe precum rinită, conjunctivită, crize de astm și erupții cutanate. O singură plantă poate elibera un miliard de grăuncioare de polen, care pot fi purtate de vânt pe distanțe de până la 3 km.

Dr. Bianca Matiş, medic alergolog, subliniază că, deși evitarea expunerii la polen este dificilă, există modalități de a reduce severitatea simptomelor, precum urmărirea unui calendar polinic, evitarea ieșirilor în orele de vârf, păstrarea ferestrelor închise și schimbarea frecventă a hainelor.

Evitarea expunerii nu este însă suficientă. Diagnosticul alergiei la ambrozie se face de obicei prin teste cutanate sau teste de sânge, care detectează prezenţa anticorpilor specifici pentru polenul de ambrozie. Odată confirmată alergia, tratamentul poate include: Medicaţie: Antihistaminicele, corticosteroizii nazali sau decongestionantele pot fi prescrise pentru a ameliora simptomele; Imunoterapia: Acest tratament pe termen lung presupune expunerea treptată a pacientului la alergeni în doze controlate, pentru a reduce sensibilitatea la polenul de ambrozie”, mai spune medicul Bianca Matiş.

Tratamentul pentru alergia la ambrozie poate include antihistaminice, corticosteroizi nazali și imunoterapie, în funcție de severitatea simptomelor. Medicii recomandă începerea tratamentului cu două săptămâni înainte de sezonul de înflorire a ambroziei. Totodată, măsurile de prevenire, cum ar fi distrugerea plantelor înainte de eliberarea polenului, sunt esențiale și necesită implicarea autorităților locale.

La recomandarea medicului, începeţi să luaţi medicamente cu 2 săptămâni înainte de începerea sezonului de înflorire a ambroziei. Controlul ambroziei este esenţial pentru reducerea incidenţei alergiilor. Măsurile de prevenire includ identificarea şi distrugerea plantelor de ambrozie înainte ca acestea să elibereze polen. Autorităţile locale trebuie să implementeze programe de eradicare a ambroziei”, a adăugat Bianca Matiş.

Lasati un comentariu

Alte articole

10 iun. 2024 11.46 am

Serviciul pentru Telecomunicaţii Speciale (STS) anunţă, luni, că pe timpul desfăşurării alegerilor locale şi europarlamentare din 9 iunie, în intervalul orar 07:00 – 22:00, operatorii Serviciului…

21 nov. 2023 11.18 am

Cinci lideri de sindicat din cadrul Ambulanței au intrat în greva foamei, nemulţumiţi că Legea pensiilor nu recunoaşte condiţiile de muncă dificile din sistemul operativ. Printre aceștia se află…

18 sept. 2024 12.53 pm

Meteorologii au emis avertizare cod galben de precipitaţii, pentru judeţe din Moldova şi nordul Dobrogei, unde anunţă cantităţi de apă ce pot ajunge la 30 de litri pe metru pătrat. Avertizarea…

26 ian. 2024 10.49 am

Meteorologii au emis vineri, 26 ianuarie, alerte cod galben de intensificări ale vântului care vizează mai multe județe ale țării și viscol la munte, în special la altitudini mari, valabile până…

27 iul. 2021 1.35 pm

Comitetul Patrimoniului Cultural UNESCO a decis, marți, înscrierea sitului Roșia Montană în Patrimoniul cultural imaterial al umanității și în Patrimoniul mondial în pericol, potrivit G4media.G4media.…

28 sept. 2024 10.05 am

Meteorologii anunţă cod galben de ploi, începând de sâmbătă după-amiază, în mai multe judeţe din Banat, Crişana, Maramureş, vestul Transilvaniei şi zone montane. De duminică, ploile se…