Ultimele stiri

Institutul Național de Statistică a administrat un duș rece guvernanților prin datele comunicate despre creșterea economică palidă, aproape de stagnare, pe trimestrul II…și îi pune în fața unor soluții radicale

 

Prin anunțata creștere economică de către Institutul Național de Statistică, de numai 0,8% pentru trimestrul 2, se instituie panica privind execuția bugetară pe anul 2024, care oricum era destul de problematică.

Bugetul de stat a fost înjghebat, pe genunchi, pentru anul 2024 pe o creștere economică super optimistă de 3,4%, fapt ce a permis aprobarea unor cheltuieli aberante, iar această decelerare a economiei, anunțată de INS, va crea probleme bugetului de stat, care oricum era în corzi. Slalomul printre datorii va continua cu o viteză și mai mare. Nu se întrevede nicio micșorare a apetitului pentru consum al statului.

Hai să recapitulăm ce s-a întâmplat, din punct de vedere economic, pe parcursul acestui an: pe trimestrul I am avut o creștere economică de 0,1%, ulterior revizuită la 0,5%, iar pe trimestrul II deși creșterea este mai mare, 0,8%, decât cea de pe trimestrul I este mult sub prognozele economiștilor.

Să vedem ce prognoze aveam în piață până la acest comunicat al INS, conform datelor publicate în Ziarul Financiar din 15.08.2024: Raiffeisen Bank (Ionuț Dumitru) 1,7% pentru Trimestrul II, Erste Bank si-a modificat prognoza de creștere de la 2,9% la 1,4 pentru întregul an, ING a decis să revizuiască în scădere prognoza privind creșterea PIB în 2024 de la 2,8 la 2%, în 2024 creșterea nu poate fi mai mare de 1% (Adrian Codirlașu, vicepreședinte CFA România)

Fiind an electoral s-a mizat pe faptul că banii aruncați pe piață vor genera, datorită impulsionării consumului, o creștere economică în limitele a 2-3%. Dar, iată, ca de această dată consumul (”maurul”) nu și-a mai făcut datorie. Analistul Adrian Codirlașu ne dă o explicație: ”Ne-am împrumutat pentru consum, așteptând ca consumul să stimuleze economia. Consumul a rămas sus dar a fost susținut de importuri plătite din împrumuturi”. Același analist ne spune că ”la un deficit de 7% din PIB așteptat în 2024, datele nu arată decât un lucru: o risipă enormă de bani”. Risipa de bani la care face referire Codirlașu este o exprimare eufemistică, de fapt, ne confruntăm cu o prăduire, fără precedent, a banului public, chiar cu o bulimie a cheltuirii banului public. Barajul s-a rupt, iar banii curg, fără oprire, din buget în direcția unde vor politicienii.

Chiar dacă s-a trecut ”Rubiconul” nivelului de peste 50% datorie externă din PIB, nu s-a întreprins nicio măsură care să ducă la atenuarea acesteia. Ba, din contră, a continuat siluirea bugetului prin cheltuieli aberante.

Ce-i de făcut în acest context deosebit de dificil pentru finanțele țării, având în vedere faptul că reformele structurale, care pot genera economii la nivelul bugetului, sunt generatoare de anxietate printre guvernanți și din această cauză sunt amânate sine die.

O soluție ne propune economistul șef al ING Bank: ”Nici un euro disponibil nu trebuie pierdut pentru că absorbția este șansa de a compensa pierderile din altă parte”. Și economistul Ionuț Dumitru face trimitere tot la necesitatea accesării  fondurilor UE și cele din PNRR. (sursa: Ziarul Financiar).

O propunere interesantă are economistul Radu Crăciun: ”BNR și Guvernul trebuie să ia băutura de pe masă și să strice petrecerea” Dar, întreb eu, cine are curajul să facă acest gest temerar? Mai ales că ne aflăm în cel mai electoral an!

 

Lasati un comentariu

Alte articole

03 apr. 2024 5.45 pm

  Rândurile de mai jos sunt inspirate din cartea „Istoria Viitorului – elite, contraelite și calea spre dezintegrare politică” apărută la Editura Litera (Colecția Kronika), traducere…

19 aug. 2023 8.00 am

Conform principiului Anna Karenina, adaptat la nivel global, țările de succes sunt toate la fel, dar fiecare țară eșuată eșuează în stil propriu, ceea ce înseamnă că îi lipsește un ingredient…

04 dec. 2020 12.55 pm

Ieri ascultam la un post de radio colinde și mesaje de sărbători. M-am lăsat furat de magia sărbătorilor de iarnă și pentru câteva clipe am crezut că încă trăiesc vremuri normale. Am fost…

06 aug. 2022 10.00 am

Recensământul din 2022 s-a încheiat. Iniţial, autorităţile au spus că cei care nu îşi vor da datele vor fi amendaţi cu până la 3.000 de lei, dar şeful Institutului Naţional de Statistică,…

31 oct. 2022 4.57 pm

România a avut parte de două (de)căderi sub dictatura proștilor în secolul al XX-lea (1945, 1989). Și nu suntem singura națiune care am intrat pe mâna proștilor. Rusia a căzut pe mâna proștilor…

31 mai 2022 11.14 am

  Marți, 31 mai 2022, începe etapa de colectare a datelor de recensământ prin deplasarea recenzorilor la adresele de reședință obișnuită a populației care nu s-a autorecenzat online în…