Reprezentanți ai mai multor sindicate din sistemul sanitar au reacționat după ce Parchetul a făcut publice detalii despre ancheta penală care vizează doi medici de la secția ATI a Spitalului „Sfântul Pantelimon” din București, legată de decesul unui pacient de 54 de ani. Sindicaliștii critică magistrații pentru „presiunea creată și publicitatea excesivă și părtinitoare”, subliniind că aceasta ar putea amplifica protestele spontane ale angajaților din sănătate.
Solidaritatea Sanitară a emis un comunicat în care denunță „publicitatea excesivă” și „presiunea” asupra personalului medical, considerând că mediatizarea cazului subminează încrederea publicului în profesioniștii din sănătate și încalcă prezumția de nevinovăție a celor implicați. Sindicaliștii susțin că justiția ar trebui să fie făcută cu respectarea drepturilor cetățenilor și fără a influența opinia publică într-o manieră negativă.
Aceștia avertizează că, dacă astfel de presiuni continuă, ar putea apărea noi proteste din partea angajaților, care se simt împiedicați să-și exercite profesia în condiții normale. În plus, sindicatul atrage atenția asupra faptului că erorile medicale sunt inevitabile și apar în toate sistemele de sănătate din lume, inclusiv în cel românesc, subliniind necesitatea reformării sistemului de malpraxis.
În mesajul transmis către public, Solidaritatea Sanitară subliniază că majoritatea oamenilor decedează în spitale, unde se fac eforturi pentru a le salva viața, și că aceste încercări pot avea ca „efect secundar” moartea în cadrul instituțiilor medicale. Sindicaliștii sugerează că responsabilizarea excesivă a personalului medical pentru decese ar putea descuraja profesioniștii din sănătate să își desfășoare activitatea, reducând astfel numărul vieților salvate.
Liderii de sindicat îşi exprimă ”susţinerea şi solidaritatea cu toţi angajaţii din sănătate care acţionează onest şi de bună credinţă, simţindu-se nedreptăţiţi de imaginea publică nedreaptă pe care trebuie s-o suporte” şi îi critică pe magistraţi pentru că au făcut publice date din ancheta aflată în curs.
Considerăm că actul de justiţie este util şi necesar societăţii. Nu încercăm să-l împiedicăm sau să restricţionăm în vreun fel. Dacă se dovedeşte existenţa vinovăţiei şi a unor vinovaţi, atunci cei aflaţi în culpă trebuie să plătească. În egală măsură însă, considerăm că justiţia trebuie înfăptuită respectând drepturile cetăţenilor. Recursul magistraţilor la prezentarea publică a cazurilor aflate în cercetare şi arestările televizate reprezintă o încălcare a prezumţiei de nevinovăţie, generând totodată neîncrederea cetăţenilor în profesioniştii din sănătate. Alegerea de «a face justiţie la TV» prin permisiunea mediatizării rezultatelor cercetărilor penale determină în rândul cetăţenilor fenomenul de generalizare pripită, ajungând să considere că toţi profesioniştii sunt la fel cu cei cercetaţi. Consecinţa este evidentă: o presiune negativă fără precedent asupra personalului din sănătate, generată de blamarea acestuia, în mod implicit sau explicit”, se arată în documentul citat.
Sindicaliştii susţin că nu sunt excluse noi proteste ale angajaţilor din sistem.
”tragem atenţia că, în cazul continuării unor astfel de presiuni, există riscul de amplificare a protestelor spontane din partea angajaţilor care nu-şi mai pot exercita profesia în condiţii normale”, afirmă aceştia.
”Solidaritatea Sanitară” transmite că încercările oamenilor de a-şi ”prelungi” viaţa ”pe cale medicală” au ca ”efect secundar” faptul că se moare în spitale. În plus, federaţia sindicală spune că ”erori medicale există în toată lumea civilizată”.
După cum ştim, toţi suntem muritori. Încercările de a ne prelungi viaţa pe cale medicală au un «efect secundar» pe care trebuie să-l înţelegem şi să-l acceptăm: majoritatea dintre noi decedăm în spitale (adică acolo unde se încearcă salvarea noastră). În numărul mare de decese din spitale şi, mai ales, în secţiile ATI, trebuie să vedem în primul rând numărul mare de încercări de a salva vieţi. Dacă nu acceptăm această realitate şi încercăm să culpabilizăm personalul medical de soarta noastră de muritori, atunci există riscul ca numărul încercărilor de a salva vieţi (şi, în consecinţă, numărul de vieţi salvate) să fie mult mai mic deoarece nu vor mai fi profesionişti dispuşi să facă asta. În sistemul de sănătate din România (public şi privat) există erori medicale. Nu este ceva neobişnuit, ele existând în toată lumea civilizată. În egală măsură, nu este ceva cu care trebuie să ne obişnuim, fiind necesară intervenţia continuă pentru reducerea lor. Unele dintre aceste erori le aparţin profesioniştilor în timp ce altele sunt erori de sistem. Oricând ne-am dori să le eliminăm, nu există dovezi că acest lucru s-a reuşit undeva în această lume. Tot ce putem face este să diminuăm la maxim posibil aceste erori medicale”, se mai arată în comunicat.
Sindicaliştii subliniază că ”situaţia de la Spitalul Pantelimon Bucureşti evidenţiază, o dată în plus, necesitatea măsurilor de reformare a sistemului malpraxis”, arătând că aceste măsuri ”nu pot fi discutate şi adoptate sub presiunea emoţiilor momentului”.