Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) recomandă părinţilor atenţie sporită atunci când cumpără jucării pentru copii de la comercianţii care îşi desfăşoară activitatea în Satul de Vacanţă din Mamaia.
Controalele făcute în ultimele zile, de către Comandamentul Litoral 2024 din cadrul ANPC în Satul de Vacanţă Mamaia, au scos la iveală grave nereguli în ceea ce priveşte calitatea jucăriilor scoase la vânzare în unul dintre cele mai vizitate locuri de pe litoralul românesc.
În zona comercială, comisarii au constatat că unele jucării expuse la vânzare fac parte din categoria celor „periculoase care puteau pune în pericol viaţa şi sănătatea copiilor, notificate pe sistemul european de alertă pentru produse nealimentare, RAPEX”. Pe astfel de produse s-a constatat, de asemenea, lipsa marcajului de conformitate de pe etichete, lipsa menţiunii pe etichete a denumirii importatorului/distribuitorului.
Recomand consumatorilor, mai ales părinţilor, să fie foarte atenţi, atunci când achiziţionează jucării, suveniruri şi alte obiecte, dar şi servicii diverse. Vacanţa trebuie să fie un prilej de bucurie şi să nu se transforme în adevărate drame sau tragedii, din cauza acestor lucruri care pot pune în pericol sănătatea sau chiar viaţa lor sau a copiilor lor”, transmite preşedintele interimar ANPC, Sebastian Hotca, printr-un comunicat dat publicităţii vineri de această instituţie.
Comisarii atrag atenţia şi asupra faptului că în Satul de Vacanţă din Mamaia au fost descoperite la vânzare produse textile cu deficienţe de informare, pe etichete, cu privire la compoziţia fibroasă dar şi „produse cu potenţial periculos prin înţepare (de tip briceag), prin afectarea vederii (de tip lasere), prin aplicare pe epidermă (de tip tatuaje)”.
ANPC a verificat 11 operatori economici, pe diferite segmente de activitate: prestări servicii de agrement, comercializare de bunuri nealimentare, jucării, articole de plajă, ochelari, textile.
În urma neregulilor constatate, în timpul verificărilor, au fost aplicate 12 amenzi contravenţionale în cuantum de 53.000 lei, două avertismente şi s-a dispus oprirea definitivă de la utilizare/comercializare a produselor neconforme.
Nereguli au fost descoperite şi în zona echipamentelor de agrement, unde au fost găsite echipamente cu scaune deteriorate, prin exfoliere şi rupturi, echipamente cu centuri de siguranţă lipsă sau deteriorate, dar şi instalaţii electrice de semnalizare deteriorate.
ANPC a desfăşurat acţiunile de control împreună cu reprezentanţii ISCIR Constanţa, în zona de competenţă a instituţiei, conform legii, şi cu sprijinul Jandarmeriei Române prin structura teritorială Constanţa, precizează instituţia în documentul citat.