Ultimele stiri

Vergil Chițac: „În scurt timp, vom reuși să salvăm Palatul Regal din Mamaia și să-l punem în valoare”

Sursă foto: Facebook/Vergil Chițac

Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, a afirmat prin intermediul unei postări pe rețelele de socializare că, în scurt timp, Vila Regală din Mamaia va fi salvată. Potrivit edilului, monumentul va fi pus în valoare și redat constănțenilor.

Sunt sigur că, în scurt timp, vom reuși să salvăm Palatul Regal din Mamaia și să-l punem în valoare; să-l redăm orașului și constănțenilor, după cum, după lungi și complicate lupte, am reușit, cu ajutorul guvernului liberal, să facem cu Cazinoul. Suntem pe drumul cel bun.

Pentru o imagine fidelă a situației și pentru a ne delimita de zgomotul de fundal pe care unii vor să-l facă cu orice preț, câteva detalii importante:

  • În 2003, Palatul Regal a fost vândut de societatea de stat Mamaia SA companiei SC Light System SRL.
  • În 2004, aceeași companie a preluat de la municipalitate și terenul pe care se află imobilul.
  • În 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că Palatul Regal a fost privatizat ilegal și că monumentul trebuie să se întoarcă la statul român.
  • Terenul de 1,5 hectare a rămas, însă, la compania SC Light System SRL.
  • În 2023, am început, oficial, demersul de readucere a Vilei Regale în patrimoniul municipalității”, se arată în postare.

Potrivit primarului, în acest moment, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei derulează analiza tehnică a 14 obiective de interes național și european, printre care și Palatul Regal.

Din nefericire, acesta este singurul obiectiv dintre cele 14 cu statutul juridic încă nedefinitivat, pentru că terenul aparține în continuare unui privat. Din acest motiv, am inițiat demersuri pentru preluarea terenului. Am solicitat proprietarului toate documentele necesare exercitării dreptului de preempțiune pentru imobil. Nu am exclus nici varianta exproprierii.

Împreună cu doamna ministru Turcan, cu doamna secretar de stat Diana Baciuna, cu domnul Nicolae Ciucă, cu domnul Bogdan Huțucă, căutăm soluții pentru urgentarea rezolvării acestei probleme, mai ales că starea de degradare a clădirii este îngrijorătoare.
Vă asigur că preocuparea Ministerului Culturii și a Primăriei Constanța în vederea valorificării în cele mai bune condiții a Vilei Regale este stringentă și de actualitate. În schimb, preocuparea USR este, din nou, scandalul și zvonistica mincinoasă.

Mulțumesc tuturor celor care ne-au susținut în acest demers și îi asigur pe toți constănțenii că facem tot ce ne stă în putință pentru salvarea acestui monument arhitectural de valoare remarcabilă pentru România. Și vom reuși, în pofida tuturor acelora care își doresc cu disperare să nu o facem”, mai transmitte Vergil Chițac.

Lasati un comentariu

Alte articole

22 mart. 2024 1.56 pm

Doi foști inspectori școlari din Constanța au fost condamnați pentru trafic de influență și au fost concediați de unitățile școlare la care predau. Cei doi au primit diverse bunuri pentru a…

05 iul. 2024 10.09 pm

Reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) au anunţat, astăzi, că primul tronson de plajă nouă din lotul Neptun – Jupiter a fost deschis turiştilor, iar lucrările…

29 iul. 2023 3.09 pm

La data de 27 iulie a.c., polițiști din cadrul Secției Regionale Poliție Transporturi Constanța au reținut, pentru 24 de ore, 2 bărbați bănuiți de comiterea infracțiunii de furt calificat.…

17 nov. 2023 4.57 pm

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa desfăşoară o anchetă în legătură cu importuri ilegale de deşeuri, fiind descoperite peste 600.000 de kilograme de asemenea deşeuri.…

27 sept. 2021 1.15 pm

  Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină luni, la un incendiu izbucnit la un apartament pe strada Ecaterina Varga, din municipiul Constanța. Potrivit informațiilor…

05 oct. 2022 10.19 am

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină, miercuri, 5 octombrie, pe strada I.G. Duca, în urma unui apel la numărul unic de urgență 112, după ce locatarii au simțit miros…