Ultimele stiri

Noi focare de pesta micilor rumegătoare confirmate în mai multe localități din Constanța și Tulcea. ANSVSA: „Exportul de ovine nu va fi oprit”

Sursă foto: pixabay.com/Niner09

În urma confirmării unor noi focare de pestă a micilor rumegătoare (PMR) în județele Tulcea și Constanța, ANSVSA a anunțat că exporturile de ovine în țări terțe nu vor fi oprite. Autoritatea subliniază necesitatea colaborării strânse între autorități și agenții economici pentru respectarea reglementărilor necesare derulării exporturilor.

Potrivit ANSVSA, în data de 23 iulie a fost confirmată prezența virusului Pestei Micilor Rumegătoare (PMR) în mai multe exploatații din Județul Tulcea și Constanța.

Situația epidemiologică se prezintă astfel:

  • Exploatație comercială, efectiv existent de 14.899 de ovine, localitatea Baia, județul Tulcea;
  • Exploatație comercială, efectiv existent de 7.478 de ovine, localitatea Baia, județul Tulcea;
  • Gospodărie, efectiv existent de 663 de ovine, localitatea Stejaru, județul Tulcea;
  • Exploatație comercială, efectiv existent de 23.481 de ovine și 1.329 de caprine, localitatea Babadag, județul Tulcea;
  • Gospodărie, efectiv existent de 424 de caprine, localitatea Sinoe, județul Constanța.

În cadrul întâlnirii, la care a participat şi ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, reprezentanţii operatorilor economici prezenţi au fost asiguraţi de acordarea de despăgubiri pentru animalele afectate, în condiţiile respectării prevederilor legale.

În urma confirmărilor, de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti (IDSA) – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală, serviciile veterinare judeţene au intervenit de urgenţă. Centrele Locale de Combatere a Bolilor Tulcea şi Constanţa, au dispus, conform planului de măsuri adoptate, pentru a preveni răspândirea bolii, uciderea imediată a ovinelor şi caprinelor din cele 5 exploataţii afectate, precum şi neutralizarea carcaselor prin îngropare în locaţii autorizate. Având în vedere extinderea (până la 20 km) a focarelor de PMR în judeţele Tulcea şi Constanţa, a fost extinsă zona de protecţie de la primul focar la 25 km (care include toate celelalte focare din interiorul său, cel mai apropiat focar fiind la 5 km de marginea zonei de protecţie). Zona de supraveghere a fost extinsă la 34 km, iar zona de supraveghere suplimentară rămâne la 44 km de la primul focar. Totodată, s-a interzis expedierea în afara zonelor a animalelor vii ovine şi caprine, precum şi a materialului seminal, ovulelor, embrionilor, produselor secundare de origine animală, pieilor şi blănurilor. Ancheta epidemiologică este în desfăşurare”, spun reprezentanţii ANSVSA.

S-a stabilit ca toate părţile implicate să dialogheze permanent şi să colaboreze pentru gestionarea situaţiei, astfel încât să fie menţinute pieţele de export câştigate prin efortul comun.

O atenţie deosebită va fi acordată identificării, înregistrării şi testării animalelor din fermele pentru export, din zonele libere de boală, precum şi controlului mişcării animalelor. ANSVSA se angajează să susţină derularea exporturilor de ovine, inclusiv prin renegocierea condiţiilor de export cu ţările terţe şi prin instituirea unui sistem suplimentar de testare a loturilor de animale destinate exportului. Aceasta din urmă poate fi realizată prin laboratoarele ANSVSA care dispun de echipamentele şi expertiza necesară. Este în curs de actualizare Planul de Contingenţă pentru PMR pentru adaptarea la situaţia epidemiologică existentă”, se spune în comunicat.

Pesta micilor rumegătoare esta este o boală virală care nu se transmite la om, dar are o rată a mortalităţii de 80% în rândul oilor şi caprelor infectate, informează Agerpres.

Alte articole

05 feb. 2024 2.51 pm

Pentru executarea lucrărilor de sectorizare și montare a unor debitmetre la nivelul rețelelor stradale din mun. Constanța, în cadrul contractului „Realizare cămine și instalație mecano hidraulică…

18 apr. 2021 11.30 am

  Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a vorbit într-un interviu pentru Economedia.ro despre situația din Portul Constanța, după ce joi, patru membri ai Consiliului de Administrație…

17 mai 2023 2.29 pm

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC) și Biroul de Legătură al Parlamentului European în România organizează, vineri, 19 mai 2023, începând cu ora 10:00, în Sala Senatului a Campusului universitar,…

17 feb. 2025 5.37 pm

Comisarii Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Constanța (GNM – CJ Constanța) au efectuat un control la o organizare de șantier din zona Mamaia Nord, orașul Năvodari. În…

08 sept. 2021 12.03 pm

  Inspectorii Gărzii de Mediu Constanța au efectuat, în perioada 30 august – 1 septembrie 2021, un control la Unitatea Administrativ Teritorială Constanța, pentru verificarea respectării…

28 mai 2024 11.32 am

Un constănțean s-a ales cu dosar penal după ce și-a aruncat câinele de la etajul 2 al blocului în care locuiește. Trăiește și este în siguranță datorită colegilor noștri! Vorbim despre…