Meteorologii anunță că valul de caniculă va continua, deși numărul județelor vizate de avertizarea cod roșu a fost redus comparativ cu ziua precedentă. Temperaturile diurne nu vor scădea sub 33 de grade, iar cele nocturne sub 22-24 de grade. Pe litoral, temperaturile vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade. În a doua parte a săptămânii, valul de căldură va slăbi în intensitate.
În Maramureș și local în Crișana, Transilvania și nordul Moldovei, valul de căldură va persista, cu temperaturi maxime de 33-37 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, conform avertizării cod portocaliu emise de ANM.
Codul roșu de caniculă a fost emis din nou pentru Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei și sudul Transilvaniei și al Crișanei, unde valul de căldură va rămâne intens, cu temperaturi maxime între 37 și 42 de grade. Pe litoral, temperaturile vor fi de 33-36 de grade. Minimele termice nu vor coborî sub 22-24 de grade, caracterizând nopți tropicale.
Meteorologii prevăd că în a doua parte a săptămânii, valul de căldură se va restrânge treptat și va slăbi în intensitate, deși canicula și disconfortul termic vor persista în jumătatea sudică a țării.
Pentru protejarea stării de sănătate pe timp de caniculă, reprezentanții Serviciului Protecție Civilă Constanţa vă recomandă:
1. Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 – 18.00;
2. Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală;
3. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depaşeşte 32 grade Celsius;
4. Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise;
5. Beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.
6. Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;
7. Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice;
8. Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc).
9. Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită;
10. Păstraţi contactul permanent cu vecinii, rudele, cunoştinţele care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate.
Orice problemă poate fi semnalată permanent la numerele de telefon: 0241/550055 (Dispecerat Primăria Municipiului Constanța) și 0737552271 (Dispecerat Serviciul Protecție Civilă).