Ultimele stiri

Constanța-locul 10 în City Index-ul orașelor reședință de județ la capitolele calitate, prosperitate, vibrație.

 

 În Topul Orașelor reședință de județ, întocmit de City Index, Constanța ocupă locul 10 în clasamentul general la pilonii de performanță urbană ”calitatea locului”, ”prosperitate economică”, ”vibrația comunității”.

Dar să vedem ce este City Index-ul? ”Este un instrument de măsurare a progresului și performanței urbane dezvoltat de Institutul pentru Orașe Vizionare, care ajută liderii comunităților să identifice și să prioritizeze atuurile orașelor pentru a-și păstra locuitorii și a atrage mai multe investiții, forță de muncă și vizitatori pe termen lung” conform site-ului https://www.iov.ro/wp-content/uploads/2024/06/City-Index-2024-by-IOV_digital.pdf.

Toate informațiile din acest articol sunt preluate de pe acest site. Pe scurt City Index este un barometru de performanță urbană, o radiografie a orașelor.

Care este metodologia de întocmire a acestei evaluări? Din informațiile publicate pe site aflăm ca datele colectate pentru această evaluare provin din perioada 2022-2023, și vizează orașele reședință de județ. Este vorba e un mix de date statistice oficiale concatenate cu evaluări calitative ale rezidenților și turiștilor obținute de pe platforme online ca Trip Adviser sau Google Places. Pentru acest demers au fost selectate 51 de indicatori care sintetizează capitole ale performanței urbane grupate astfel: CALITATEA LOCULUI, PROSPERITETEA ECONOMICĂ, VIBRAȚIA COMUNITĂȚII. S-a uzitat de experiența specialiștilor locali și internaționali în dezvoltarea urbană.

Președintele ”Institutului pentru Orașe Vizionare”, Florin Tătaru, citându-l pe Tom Peters, ne spune ”Nu putem îmbunătăți decât ce măsurăm”. Fără a măsura nu știm ce trebuie îmbunătățit. Și John Doerr ne spune același lucru în cartea ”Măsoară ce contează” , Editura Publica, București, 2019.

In Clasamentul General al orașelor reședință de județ Constanța se situează pe locul 10…

Graficul Clasamentului General al orașelor reședință de județ se prezintă astfel:

”Prosperitatea-în viziunea IOV- arată puterea economică a orașului și interacțiunea acestuia cu dinamica socială. Acoperă performanța afacerilor, inovația, finanțele publice și efectele economice asupra structurii demografice și oportunităților individuale, analizând atât indicatorii economici cât si cei individuali”.

În Clasamentul întocmit din punct de vedere al ” Prosperității economice” orașul Constanța se situează pe locul 22…

Graficul ”Prosperității Economice” se prezintă astfel…

”Vibrația- conform IOV- ilustrează dinamismul cultural, social și demografic al orașului, subliniind capacitatea acestuia de a crea o atmosfera atractivă și plină de energie”.

În Clasamentul întocmit pe baza ”Vibrației Comunității” orașul Constanța ocupă locul 4…

Graficul ”Vibrației comunității” se prezintă astfel…

 

”Calitatea locului-spun autorii studiului- reflectă atractivitatea orașului și este o măsură a modului în care infrastructura, atracțiile, mediul natural și serviciile esențiale contribuie la un standard de viață ridicat”.

Clasamentul ”Calității locului” unde Constanța ocupă locul 16 se prezintă astfel:

Graficul ”Calității Locului” se prezintă astfel:

La ce ne ajută evaluările din City-Index? În primul rând ne oferă date precise care ne ajută la luarea unor decizii corecte, în cunoștință de cauză. În al doilea rând aceste evaluări scot în evidență atât punctele forte, cât și cele slabe, sugerând astfel autorităților pe care butoane trebuie să apese. În al treilea rând ne facilitează comparația între orașe și scoate în evidență tendințele. Investitorii au la îndemână o radiografie a orașelor, cu ajutorul căreia pot lua decizii investiționale corecte.

Autorii studiului ne spun: din cele mai performante 10 orașe, 7 sunt în interiorul arcului carpatic( să fi avut dreptate Samuel Huntington cu teoria sa cu ”Ciocnirea civilizațiilor„ pe arcul carpatin!), cele mai puțin performante orașe sunt în afara arcului carpatin, iar Moldova are un singur oraș in top 10- Iași.

În concluzie Constanța bifează locul 10 in Clasamentul general și locurile 16 la ”Calitatea locului”, locul 4 la ”Vibrația comunității” și locul 22 la ”Prosperitatea economică”.

Iată ce afirmă ”Institutul pentru Orașe Vizionare” despre Orașul Constanța:” Deși se confruntă cu provocarea tipică orașelor-stațiune de a rămâne atractive și în afara sezonului de vârf, Constanța are o poziție geostrategică unică în context național, o bună conectivitate și un potențial de dezvoltare încă nevalorificat”.

Surse: City-Index-2024-by-IOV_digital.pdf

 

Lasati un comentariu

Alte articole

27 mai 2023 1.41 am

„Dacă dragoste nu e…nimic nu e” spune Marin Preda în romanul „Cel mai iubit dintre pământeni”, evidențiind faptul că, în lipsa dragostei, nimic nu are sens. Și Apostolul Pavel în „Epistola…

29 oct. 2023 10.00 am

Pentru început vreau să-mi cer scuze cititorilor pentru mărimea textului, etica jurnalismului pentru presa on-line precizează faptul că nu trebuie să profităm de  spațiul, aparent, nelimitat…

29 iul. 2023 8.37 am

,,Brain regain’’ este un concept relativ tânăr, care a apărut îndeosebi în ţările care au avut cel mai mult de suferit în perioada ,,brain-drain’’(exodul creierelor), când persoane bine…

30 dec. 2022 11.00 pm

După părerea mai multor analiști, România parcurge cea mai benefică perioadă din istoria sa din punct de vedere economic, social și politic. Avem orașe care pot rivaliza din punct de vedere al…

24 iul. 2022 10.12 pm

Articol, articolașul meu, Ce mi te-a dat Dumnezeu, Eu sunt mic, vreau suspendare, Tu ești greu și rău mă doare Să te las cum te-au propus Mulți în cale ți s-au pus, Și mi-au omorât parcarea…

10 dec. 2023 11.00 am

Motto: Când vezi ce-i drept să faci și totuși nu înfăptuiești, atunci lipsit de curaj te numești. (Confucius – Analecte) Aceste rânduri sunt inspirate din discursul noului președinte…