Partidul Alternativa pentru Germania (AfD) s-a alăturat altor partide de extremă dreapta din Europa pentru a forma un nou grup în Parlamentul European, denumit Europa Națiunilor Suverane. Cu toate acestea, cererea de aderare a eurodeputaților din partidul S.O.S. România, condus de Diana Șoșoacă, a fost respinsă.
Grupul nou format va sta alături de alte două grupuri de extremă dreapta: Patrioții pentru Europa, condus de Rassemblement National (RN) din Franța și de partidul Fidesz al premierului ungar Viktor Orban, și grupul Conservatorilor și Reformiștilor (ECR), condus de premierul italian Georgia Meloni, care a pierdut recent membri în favoarea Patrioților.
Noul grup Europa Națiunilor Suverane include partide mici din Bulgaria, Franța, Lituania, Polonia, Slovacia, Spania, Cehia și Ungaria. Acesta va avea 28 de eurodeputați, mult mai puțini decât grupul rival Patrioții, care numără 84 de membri. Cererea de aderare a partidului S.O.S. România a fost respinsă la cererea unor europarlamentari din Ungaria, deși motivele nu au fost clarificate. Laszlo Torozckai, membru al partidului Patria Noastră din Ungaria, a anunțat respingerea acestei cereri pe rețelele sociale.
Fragmentarea flancului de extremă dreapta din Parlamentul European reflectă îndoielile profunde dintre partidele naționaliste din Europa, complicând formarea unei alianțe transfrontaliere. Deși AfD are opinii similare cu RN-ul lui Marine Le Pen în privința anti-imigrației și scepticismului față de sprijinul acordat Ucrainei, partidul francez a repudiat AfD înainte de alegerile pentru Parlamentul European din cauza unui deputat AfD care nu a condamnat ferm trecutul nazist al Germaniei.
Pentru a forma o nouă grupare politică în Parlamentul European, sunt necesari 23 de eurodeputați din cel puțin un sfert din cele 27 de state membre ale UE. Grupurile beneficiază de privilegii legislative și financiare. Cu 14 eurodeputați, AfD va fi cel mai mare partid din grupul Națiunilor Suverane, în timp ce celelalte partide contribuie cu maximum trei eurodeputați fiecare.
Maximilian Krah, deputatul al cărui refuz de a condamna SS-ul nazist a dus la excluderea AfD din fostul grup Identitate și Democrație, a declarat că nu va fi membru în noul grup. Krah a subliniat importanța noului proiect pentru transformarea Uniunii Europene și a afirmat că este mulțumit de evoluția grupului, chiar dacă el nu va face parte din acesta.