România și Ucraina au semnat joi un acord istoric de securitate la Washington, în prezența președinților Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski.
România se alătură astfel altor 22 de state semnatare ale Declarației G7 plus Uniunea Europeană, consolidând sprijinul pentru Ucraina. Acordul prevede sprijinirea Ucrainei în domeniul securității, inclusiv înființarea unui punct focal național pentru arme și utilizarea maximă a rutelor de transport și logistică românești pentru reconstrucția Ucrainei.
România va sprijini deminarea Mării Negre și va contribui la instruirea piloților ucraineni pe avioanele F-16. Acordul stabilește și un mecanism de răspuns de urgență de 24 de ore în caz de agresiune rusă și se aliniază Declarației G7 de sprijin pentru Ucraina din iulie 2023.
Acordul prevede sprijinirea Ucrainei în înființarea unui punct focal național privind armele și continuarea cooperării pentru consolidarea stabilității economice și rezilienței Ucrainei. România va asigura utilizarea maximă a rutelor sale de transport și logistică pentru a facilita proiectele de reconstrucție pe termen scurt, mediu și lung ale Ucrainei. De asemenea, România va oferi asistență pe termen lung și va susține industria de apărare a Ucrainei în atingerea obiectivelor de securitate și apărare.
Acordul include și puncte specifice de cooperare pentru consolidarea securității în regiunea Mării Negre, precum sprijinirea Ucrainei în deminarea Mării Negre și oferirea de sprijin prin intermediul instrumentelor UE și NATO. Bucureștiul va sprijini, alături de parteneri, centrul de pregătire F-16 pentru instruirea piloților ucraineni, contribuind astfel la capabilitățile forțelor aeriene ale coaliției.
Documentul abordează și aspecte legate de informații și contrainformații, securitate cibernetică, securitate informatică, deminare umanitară, sancțiuni, precum și restaurarea și reconstrucția Ucrainei. Acordul stabilește un mecanism pentru un răspuns de urgență de 24 de ore în cazul unei agresiuni ruse repetate sau al unei escaladări semnificative.
Acest acord bilateral de securitate pune în aplicare Declarația comună a G7 de sprijin pentru Ucraina, din 12 iulie 2023. Până în prezent, Ucraina a semnat 23 de acorduri bilaterale de securitate cu diverse state și entități, inclusiv Regatul Unit, Germania, Franța, SUA, UE și acum România.
Semnarea acordului a fost anunțată miercuri de președintele Klaus Iohannis, în cadrul summitului NATO de la Washington, unde a fost prezent și președintele Volodimir Zelenski. Aceste acorduri bilaterale sunt considerate garanții pentru sprijinul aliaților occidentali pentru Ucraina până când aceasta va putea deveni membră cu drepturi depline a NATO. România a fost implicată în antrenarea piloților ucraineni pe avioanele F-16 și anunțase încă de la începutul anului că negociază acest document bilateral cu Kievul.
Acordul integral poate fi consultat AICI.