Președintele american Joe Biden a susținut marți seară un discurs „puternic și clar” în fața liderilor NATO reuniți la Washington pentru summitul alianței, relatează BBC, citat de News.ro. Biden a afirmat că „Ucraina poate şi îl va opri pe Putin” și a menționat România de două ori, printre țările care vor contribui la apărarea Kievului și unde NATO are un grup de luptă.
Citind de pe un teleprompter în auditoriul din Washington DC, cuvintele lui Joe Biden au fost puternice şi constante în timp ce vorbea despre necesitatea ca alianţa globală să-şi continue misiunea la 75 de ani de la înfiinţare.
În alocuţiunea rostită marţi seara în faţa liderilor din NATO, Joe Biden a vorbit cu o voce clară şi fermă. A evocat istoria NATO, remarcând că discursul său are loc în acelaşi loc în care a fost semnat tratatul iniţial în urmă cu 75 de ani. „Astăzi, NATO este mai puternică ca niciodată, 32 de naţiuni puternice”, a spus el.
„Amintiţi-vă de caracterul NATO, care este fundamental democratic”, a subliniat el, adăugând: „Întotdeauna va fi”.
„Ucraina îl poate opri pe Putin”
Ucraina şi-a făcut loc rapid în discursul preşedintelui american, fiind în prezent principala preocupare a alianţei formate în urmă cu 75 de ani.
Putin nu vrea nimic mai puţin decât subjugarea totală a Ucrainei, să pună capăt democraţiei ucrainene, să distrugă cultura Ucrainei şi să şteargă Ucraina de pe hartă”, a arătat el. „Şi ştiţi că Putin nu se va opri în Ucraina. Nu faceţi nicio greşeală. Rusia pierde acest război. Ucraina poate şi îl va opri pe Putin”, a transmis Biden audienţei, arătând că sprijinul deplin al NATO poate ajuta Ucraina să oprească agresiunea lui Putin. „Acest moment din istorie necesită forţa noastră colectivă”, a arătat el.
Pe un ton ferm, Biden a spus: „Înainte de acest război, Putin credea că NATO se va rupe. Astăzi, NATO este mai puternică decât a fost vreodată în istoria sa. Când a început acest război fără sens, Ucraina era o ţară liberă. Astăzi este încă o ţară liberă, iar războiul se va încheia cu Ucraina rămânând o ţară liberă şi independentă. Rusia nu va învinge”, a continuat el.
Marţi s-a anunţat că SUA şi aliaţii lor europeni vor acţiona pentru a consolida apărarea aeriană a Ucrainei, în condiţiile în care ţara este supusă unui bombardament puternic şi constant din partea Rusiei.
Biden l-a citat pe fostul preşedinte american Ronald Reagan: „Dacă democraţiile noastre partenere nu sunt sigure, nici noi nu putem fi siguri”. Preşedintele a mai spus că majoritatea americanilor înţeleg că NATO face Statele Unite mai sigure – o aluzie la criticile persistente ale lui Donald Trump la adresa alianţei.
Sprijin aerian de la România
Biden a anunţat că SUA şi alte patru ţări – Germania, Olanda, România şi Italia – vor furniza Ucrainei „zeci de sisteme tactice suplimentare de apărare aeriană” în câteva luni.
SUA, Germania şi România vor trimite Ucrainei baterii Patriot suplimentare, Ţările de Jos şi alţii vor furniza componente Patriot pentru a compune încă o baterie, în timp ce Italia va furniza un sistem de apărare aeriană SAMP-T.
Alte ţări, inclusiv Canada, Norvegia, Spania şi Regatul Unit, vor furniza o serie de alte sisteme care vor ajuta Ucraina să îşi extindă acoperirea.
Această veste vine la o zi după ce un spital de copii din Kiev a fost lovit de rachete, provocând moartea mai multor persoane şi rănirea altor câteva zeci.
SUA vor contribui la furnizarea unei „donaţii istorice de echipamente de apărare aeriană”, cu „zeci” de sisteme tactice de apărare aeriană suplimentare, a anunţat Biden.
El a arătat că agresiunea Rusiei în Ucraina a determinat alianţa să-şi întărească flancul estic, trimiţând patru grupuri de luptă suplimentare în România, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia.
Biden îşi începuse discursul vorbind despre modul în care NATO a fost formată după cel de-Al Doilea Război Mondial, în încercarea de a „răspunde imediat ameninţărilor” şi de a „preveni războaiele viitoare şi de a proteja democraţia”. Vorbind despre extinderea NATO, el a menţionat că „Finlanda şi Suedia au aderat la alianţă nu doar pentru că liderii lor au crezut acest lucru, ci pentru că cetăţenii lor au cerut acest lucru, într-un număr copleşitor”.
Casa Albă speră că preşedintele poate întoarce pagina speculaţiilor cu discursul său de marţi seara, în care a vorbit cu o voce puternică şi încrezătoare şi a evitat orice greşeli verbale sau semne de confuzie care i-au marcat prestaţia la dezbaterea cu Trump.
În plus, ca să ajungă la inimile americanilor, preşedintele a subliniat realizările sale în materie de politică externă, subliniind că o alianţă puternică îi face pe americani să se simtă mai în siguranţă. Biden a făcut din restabilirea alianţelor tradiţionale ale SUA în străinătate piesa centrală a politicii sale externe, după ce Trump a provocat aliaţii ca parte a abordării sale „America First”. Câştigătorul alegerilor din noiembrie ar putea avea un impact substanţial asupra viitorului NATO, al Europei şi al restului lumii.