Ultimele stiri

Sărbătoare mare astăzi. Tradiții și superstiții de Sfinții Petru și Pavel – ce este interzis să faci astăzi

Sursă foto: ziarulunirea.ro

Astăzi creştinii ortodocşi îi sărbătoresc pe Apostolii Petru şi Pavel. Această zi, denumită popular SânPetru de Vară, aduce cu sine o serie de obiceiuri, tradiţii şi superstiţii. În popor, ziua de 29 iunie, în care se sărbătoresc Sfinţii Petru şi Pavel, marchează mijlocul verii agrare şi timpul secerişului. Cei doi apostoli sunt pomeniţi împreună pentru ca au murit în aceeaşi zi, a anului 67, în timpul prigoanei creştine declanşate de împăratul roman Nero.

Tradiții și obiceiuri

Se spune că Sfântul Petru este patronul agriculturii şi răspunde de starea recoltelor, patronează căldura şi ploaia şi pedepseşte cu tunete şi grindină pe cei ce-l nesocotesc. În credinţa populară se crede că atunci când Sfântul Petru plesneşte din bici sar din acesta scântei care, odată căzute pe pământ, se transformă în licurici.

O altă legendă populară spune că atunci când oamenii se îndepărtează de credinţă, Petru cheamă balaurii şi începe să pornească grindina asupra acestora, mărunţind-o, ca să nu-i pună pe oameni în mare pericol.

În această zi de mare sărbătoare creştină, oamenii merg la biserică, la slujbă, iar femeile împart oale cu apă, pentru ca cei morţi să aibă ce bea pe lumea cealaltă. Tot în această zi oamenii au voie să lucrează orice, dar să nu toarcă, căci se crede că astfel se întorc colacii de la morţi.

În satele din Bărăgan se păstrează o serie de tradiţii populare. Până în această zi nu se scutură merii. Se crede că dacă se respectă această datină sunt ocrotite ogoarele de căderea grindinei. De asemenea, se mai spune că dacă tună şi fulgeră azi, nucile şi alunele vor fi viermănoase.

Se mai spune că în ziua Sfinţilor Petru şi Pavel, privighetorile şi cucii nu mai cântă şi se transformă în şoimi, ei revenind la forma iniţială în ziua de Buna Vestire.

De Sfinţii Apostoli Petru si Pavel se dă de pomană pentru cei morţi, iar femeile trebuie să ofere vecinilor şi săracilor mâncare gătită, dar şi vase de lut pline cu apă, astfel încât morţii nu vor flămânzi, şi nici nu vor înseta pe tărâmul celălalt.

Ce nu au voie credincioșii să facă pe 29 iunie

Se spune că femeile nu au voie să mănânce mere până pe 29 iunie. În mod contrar, acestea vor supăra persoanele trecute în neființă din familie. După această zi, fetele tinere au voie să mănânce mere. Vârstnicele pot mânca mere abia la sărbătoarea Sfântului Ilie (20 iulie).

În ziua de 29 iunie nu se spală, nu se coase și nu se lucrează. Se spune că cei care nu respectă aceste interdicții vor atrage forțele necurate. Nu se lucrează la câmp.

Nu este bine să scuturi merii până pe 29 iunie, altfel poate cădea grindina peste holde.

În tradiția populară se amintește de sărbătoarea lupilor. Nu se pun capcane. Lupii nu se alungă cu focuri de armă, pentru a fi îmblânziți și pentru a nu fura vitele din gospodării, conform știrileprotv.

Lasati un comentariu

Alte articole

22 feb. 2024 4.19 pm

Tatăl tânărului decedat în urma accidentului provocat de Vlad Pascu a declarat că judecătoarea care ar trebui să soluționeze acest dosar l-a întrebat dacă fiul său este în sala de judecată…

30 mai 2024 9.48 pm

Poliția Română a demarat investigații în urma unui incident în care senatoarea Diana Șoșoacă a postat pe rețelele de socializare un videoclip și fotografii controversate. În clipul video,…

01 apr. 2024 1.33 pm

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au descoperit, în urma unor acțiuni desfășurate în zona de competenţă, două motoare de barcă, semnalate ca fiind bunuri căutate în vederea…

04 mai 2023 1.15 pm

Nicoleta-Mioara Cîrciumaru a fost numită în funcția de vicepreședinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, cu rang de subsecretar de stat, potrivit unui comunicat remis de instituție.…

29 mart. 2023 3.11 am

În contextul vizitei oficiale în Croația, la data de 28 martie a.c a avut loc întrevederea bilaterală a domnului Lucian Nicolae BODE, ministrul afacerilor interne, cu omologul croat, domnul Davor…

12 oct. 2023 11.38 am

Dorin Meran, la data faptei comisar-șef al Comisariatului județean Tulcea din cadrul Gărzii Naționale de Mediu, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru luare de mită în formă continuată.…