Ultimele stiri

Panică în rândul democraților după prima dezbatere electorală Biden-Trump

Sursă foto: The Sunday Guardian

Preşedintele Joe Biden și fostul președinte Donald Trump s-au aflat joi seara în Atlanta pentru dezbaterea CNN, prima lor confruntare față în față înaintea alegerilor din noiembrie 2024. Trump a avut o performanţă mai bună, potrivit unui sondaj CNN.

Joe Biden a declarat joi seara că „s-a descurcat bine” în dezbaterea televizată cu Donald Trump, în timp ce reacţiile faţă de prestaţia preşedintelui democrat sunt mai mult decât împărţite până şi în tabăra sa, potrivit AFP. Performanța sa pe alocuri poticnită de joi seara a provocat un val de panică în rândul democraților și a redeschis discuția dacă ar trebui să fie nominalizat drept candidatul Partidului Democrat, scrie New York Times.

Mai multe surse democrate citate de presa americană vorbesc deja despre “panică” în legătură cu prestaţia preşedintelui Joe Biden în dezbaterea de joi cu Donald Trump, ceea ce pune o mare presiune pe campania democrată înainte de convenţia partidului, notează EFE.

„Reacţia generală este apropiată de panică”, „Există o panică profundă, amplă şi o panică foarte agresivă”, au declarat analiştii politici Joy Reid şi, respectiv, John King, citând surse din cadrul Partidului Democrat, notează adevarul.ro.

Surse democrate consultate de EFE şi-au exprimat aceeaşi îngrijorare cu privire la imaginea prezentată de Biden în cadrul dezbaterii şi au considerat că ar fi o greşeală „să închidem ochii şi să negăm realitatea”. În opinia acestora, Biden a făcut o impresie de nepregătire, sub apăsarea vârstei şi întâmpinând dificultăţi în a comunica alegătorilor progresele pe care ţara le-a făcut în ultimii ani.

Cine a câștigat?

Dezbaterea s-a încheiat, aşa cum a început, fără vreo strângere de mână. Potrivit unui expert citat de BBC, dezbaterea nu a părut să meargă incredibil de bine pentru niciunul dintre candidaţi. Corwin Smidt, profesor de ştiinţe politice la Universitatea de Stat din Michigan, spune că Biden a arătat „o mulţime de puncte slabe” şi nu prea multe puncte forte. Pentru început, spune el, elementele vizuale, vocea şi ritmul răspunsurilor lui Biden au făcut ca argumentele sale să fie greu de urmărit.

Au existat mai multe răspunsuri şi puncte de vedere faptice furnizate de preşedintele Biden, dar acestea sunt uitate rapid sau minimalizate de modul de livrare”, spune Smidt, adăugând că unele dintre atacurile lui Biden asupra caracterului lui Trump sunt totuşi persistente.

Pe de altă parte, nici performanţa lui Trump nu a arătat prea multe puncte forte, dar a arătat, ce-i drept, mai puţine puncte slabe, spune profesorul.

Răspunsurile sale nu au fost puternice ca răspuns la întrebările puse, dar ele ating preocupări şi probleme de care le pasă alegătorilor săi”, arată Smidt. „Susţinătorii săi îl vor vedea ca pe acelaşi candidat care a fost şi acum 4 ani”, menţionează el.

Formatul acestei dezbateri a funcţionat mult mai bine pentru publicul american. Cei doi candidaţi nu au putut vorbi unul peste celălalt şi au putut fi auziţi clar. Dar moderatorii nu au depus niciun efort pentru a verifica multe lucruri care nu erau adevărate. Şi a fost o noapte proastă pentru Joe Biden. Multe dintre răspunsurile sale nu au fost coerente, părea bătrân, iar gura sa deschisă atunci când nu vorbea a atras o mulţime de observaţii neplăcute. Biden a avut totuşi o a doua jumătate de dezbatere mai bună şi a găsit ceva energie, dar a fost prea târziu, notează news.ro.

Donald Trump a „câştigat” această dezbatere, consideră BBC.

Lasati un comentariu

Alte articole

03 apr. 2022 11.29 am

  Atacul cu rachete de duminică dimineaţa asupra unei rafinării din oraşul ucrainean Odesa, în sudul ţării, nu a făcut victime, a informat colonelul Vladislav Nazarov, de la Comandamentul…

25 feb. 2022 6.28 pm

  Rusia a fost suspendată din Consiliul Europei (CoE) după invadarea Ucrainei, a anunţat vineri ministrul italian de externe Luigi Di Maio, relatează Reuters, citată de Agerpres. „Comitetul…

01 apr. 2022 11.19 am

  Şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba a apreciat joi că nu există motive pentru a crede că războiul pornit de Rusia împotriva ţării sale se va încheia în câteva zile, informează…

01 mart. 2022 7.02 pm

  Parlamentul European recomandă să îi fie acordat Ucrainei statutul de țară candidată UE. Informația a fost prezentată de pagina oficială a Parlamentului din Ucraina. „Plenul Parlamentului…

05 ian. 2024 10.01 am

Un elev a împușcat șase persoane, dintre care una mortal, la un liceu din statul american Iowa, înainte de a-și lua propria viață în prima zi de școală după vacanța de sărbători, au declarat…

12 mai 2022 10.45 pm

  O altă navă rusească a luat foc în Marea Neagră. „Vsevolod Bobrov” a fost remorcată către Sevastopol din zona Insulei Șerpilor după ce a luat foc, potrivit purtătorui de cuvânt al…