Ultimele stiri

Fostul episcop al Hușilor, Corneliu Bârlădeanu, condamnat la opt ani de închisoare pentru viol. Călugărul Sebastian Jitaru a primit 15 ani

Sursă foto: stiriest.ro

Fostul episcop Cornel Onilă şi fostul arhimandrit Sebastian Jitaru, trimişi în judecată pentru viol şi alte agresiuni sexuale comise împotriva unor elevi au fost condamnaţi de Curtea de Apel Galaţi la opt, respectiv 15 ani de închisoare.

Jurnaliştii din proiectul „Să fie lumină” au anunţat condamnarea celor doi, informaţii despre dosar nefiind disponibile pe portalul instanţelor.

Astfel, Cornel Onilă a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru viol şi agresiune sexuală asupra elevilor de la seminar. Fostul arhimandrit Sebastian Jitaru a primit o pedeapsă de 15 ani de închisoare.

Victimele ar urma să primească despăgubiri de 50.000 de euro fiecare.

Toți copiii vătămați de aceste două persoane vor primi despăgubiri de 50.000€ (unul dintre ei, victimă a ambilor, 70.000€), de la statul român, pt că și școala (mă rog…), adică seminarul de la Huși, a fost găsit responsabil pe latură civilă”, a anunțat jurnalistul Ovidiu Vanghele.

Decizia Curţii de Apel Galaţi nu este definitivă.

Procesul în care Corneliu Bârlădeanu a fostul judecat pentru viol în formă continuată și agresiune sexuală împotriva elevilor de la seminarul unde era profesor a fost judecat la o instanță superioară-curte de apel- având în vedere rangul de înalt ierarh al inculpatului.

Punerea sub acuzare a fostului episcop de la Huși a venit în urma dezvăluirilor publicate de jurnaliștii de la „Să fie lumină” în urmă cu patru ani.

Scandalul sexual care a zguduit episcopia Hușilor

Fostul episcol al Hușilor, Cornel Onilă, a fost reținut în 2020 pentru 24 de ore, iar Curtea de Apel Iași a decis arestarea sa preventivă. Înalta Curte de Casație și Justiție a decis cercetarea sa în libertate, respingând luarea oricărei măsuri preventive.

Episcopia Hușilor s-a aflat în centrul unui scandal sexual fără precedent în anul 2017. Episcopul Corneliu Bârlădeanu a fost șantajat de trei clerici, printre care și arhimandritul Sebastian Jitaru, cu înregistrări video compromițătoare. Sfătuit de consilieri, Bârlădeanu a formulat plângere la DNA pentru șantaj. Cei trei clerici au fost trimiși în judecată și condamnați pentru șantaj, ancheta limitându-se inițial doar la această infracțiune.

Reporterii „Să fie lumină” au dezvăluit atunci că cel puțin o probă video care demonstrează abuzurile sexuale ale fostului episcop de Huși, Corneliu Onilă, nu a ajuns la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași.

Ancheta redeschisă după dezvăluirile „Să fie lumină” 

Jurnaliștii de la platforma independentă „Să fie lumină” au detaliat cum se petreceau abuzurile sexuale asupra elevilor de seminar chiar în chiliile prelaților, dar și mărturia unui elev din Huși care acuză că a fost abuzat de preot. În urma dezvăluirilor, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași a decis redeschiderea anchetei penale.

Corneliu Bârlădeanu s-a retras din funcție în august 2017, de atunci fiind în penitență la Mănăstirea Văratec. El a negat acuzațiile care i se aduc, afirmând, prin intermediul avocatului, că imaginile care îl incriminează sunt trucate. În toată această perioadă și-a păstrat rangul de episcop retras.

Lasati un comentariu

Alte articole

13 dec. 2023 5.08 pm

Salariile cadrelor didactice vor creşte cu 13% de la 1 ianuarie 2024, arată Ministerul Finanţelor, după ce a fost identificată şi corectată o „eroare” în proiectul de ordonanţă de urgenţă…

12 mai 2024 1.24 pm

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a avut o reacție dură după ce elvețianul Nemo a câștigat Eurovision cu o melodie despre călătoria sa de descoperire ca persoană…

30 apr. 2024 6.16 pm

Această săptămână este marcată de evenimente importante atât pe plan religios, când creștinii vor sărbători Sfintele Sărbători Pascale, cât și pe plan social cu ocazia Zilei de 1 Mai. Aceste…

31 oct. 2023 7.43 pm

Un jandarm aflat în timpul liber a salvat o bătrână dintr-un apartament, din municipiul Bacău, în care izbucnise un incendiu. Sergentul major Cosmin Roșu se plimba împreună cu soţia și cei…

04 dec. 2023 4.59 pm

Vloggerul Mircea Bravo a transmis un mesaj pe reţelele de socializare după ce a fost implicat, astăzi, într-un accident rutier în judeţul Bihor.  Luni, 4 decembrie a.c., în jurul orei 09.23, poliţiştii…

28 mart. 2022 5.56 pm

  UPDATE: Autorităţile au oprit căutările avionului despre care s-a presupus că s-a prăbuşit la Buhoci, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Bacău, maiorul Andrei Grecu, conform Agerpres.…