Ultimele stiri

IULIUS: Conceptul mixed-use, o opțiune pentru a crește calitatea vieții prin revitalizarea urbană

Atunci când vorbim despre mediul în care locuiesc, nevoile și cerințele oamenilor sunt într-o continuă schimbare, iar cei care construiesc orașele de mâine trebuie să fie în pas cu aceste tendințe pentru a asigura o calitate a vieții în oraș.

În acest context dinamic, conceptul mixed-use devine tot mai relevant în revitalizarea comunităților. Prin integrarea mai multor funcțiuni într-un spațiu urban, acest concept nu numai că optimizează utilizarea terenului, dar și promovează integrarea socială, crește vitalitatea și ajută la dezvoltarea comunităților.

Experiențe organizate

Un aspect cheie al proiectelor mixed-use este că acestea devin locul de întâlnire al oamenilor, prin urmare găzduiesc mai multe evenimente culturale și sociale, oferind experiențe pentru locuitorii și vizitatorii acestor comunități. În acest sens, spațiile sunt concepute astfel încât să faciliteze interacțiunea și să le ofere oamenilor posibilitatea de a rămâne conectați. Prin integrarea unui parc cu zone de retail și clădiri office, proiectele mixed-use devin locuri vibrante unde oamenii au tot ce le trebuie pentru a se relaxa în natură sau la cumpărături după o zi de muncă într-un spațiu office modern. Proiectarea cu atenție a acestor funcțiuni le oferă comunităților spații urbane bine organizate, cu infrastructură modernă și cu un design inovator, care creează contextul potrivit pentru a pune în valoare potențialul local, de la resursa umană, moștenirea culturală, până la manifestările creative, inițiativele antreprenoriale. Mai mult, un astfel de proiect antrenează beneficii pentru întreaga comunitate din punct de vedere economic și social.

Activitate continuă

O comunitate vibrantă este una activă, mereu implicată în activități care se pliază pe un spectru mai larg de interese. Design-ul mixed-use are funcțiuni propice pentru a găzdui evenimente pe tot parcursul zilei, atât de business, cât și pentru timpul liber și relaxare cu prietenii și familia. Integrarea tuturor funcțiunilor, cum ar fi birouri, spații comerciale, spații verzi, creează un mediu prielnic pentru o varietate de activități. De la cafenelele deschise până târziu și locuințe în care viața se desfășoară în ritm normal la birouri care funcționează în schimburi și la evenimente culturale care se întind în serile târzii, întotdeauna există ceva care să ofere vitalitate comunității. Astfel, se creează un spațiu deschis și accesibil pentru întreaga comunitate, care are mereu ceva de oferit.

Flexibilitate și durabilitate

Într-o lume a schimbărilor rapide, construirea unor proiecte care să fie atât durabile, cât și flexibile este esențială pentru a răspunde evoluțiilor sociale, economice, tehnologice și de mediu. Această abordare implică dezvoltarea de spații care nu doar că răspund unor nevoi, comportamente și preferințe ale prezentului, ci sunt capabile să se adapteze în timp și chiar să anticipeze cerințele viitoare. În acest sens, comunitățile mixed-use se remarcă ca exemplu elocvent al unei proiectări durabile și flexibile. Construite după principii urbanistice moderne, aceste zone integrează eficient resurse naturale esențiale – de la apă, la electricitate sau puterea soarelui, devenind astfel zone orientate spre viitor, potrivite pentru un stil de viață trăit în echilibru cu natura.

Spații pentru comunitate

Prin integrarea unor spații de relaxare, precum a unor spații verzi sau zone de divertisment, proiectele mixed-use promovează coeziunea socială și creează un sentiment de apartenență. Prin felul în care sunt gândite, acestea invită la relaxare și recreere și încurajează activitățile de grup. Astfel, proiectele mixed-use merg mai departe de organizarea unor spații fizice, creând contextul care încurajează interacțiunea dintre locuitori, promovând astfel un sentiment de coeziune și apartenență în comunitate. Mai mult, pentru a asigura succesul acestor proiecte este necesară conectarea lor la mediul urban existent. Aceasta implică integrarea proiectelor în infrastructura și rețeaua de transport existentă, precum și colaborarea strânsă cu locuitorii pentru a înțelege nevoile și dorințele acestora, astfel încât soluțiile implementate să fie adaptate corespunzător.

În România avem deja astfel de exemple de succes: proiectele construite de IULIUS la Iași, Cluj-Napoca și Timișoara le oferă comunităților în care se află toate aceste beneficii, contribuind activ la dezvoltarea orașelor. Cu o viziune pe termen lung, acestea au fost integrate armonios în comunitate, revitalizând zone care nu își atinseseră potențialul de dezvoltare și aducându-și aportul inclusiv în creșterea calității vieții. Cu o experiență de 25 de ani, dezvoltatorul reușește să ofere proiecte care să răspundă nevoilor comunităților prin crearea unor spații cu diverse funcțiuni, adaptate profilului orașelor și strategiilor pe care acestea le adoptă pentru dezvoltarea urbană.

Alături de redesenarea unor zone și de deschiderea lor către comunitate, proiecte IULIUS reușesc să ofere un suflu nou antreprenorial și economic prin atragerea companiilor mari care își stabilesc sediul în clădirile de birouri și oferă oportunități pentru dezvoltarea carierelor, contribuind la retenția tinerilor în orașele de provincie, unde pot accesa oportunități profesionale la fel de interesante ca și în Capitală. Mai mult, pentru proiectele sale mixed-use, care au revitalizat zone nevalorificate cu spații de retail, de birouri, de evenimente și de relaxare, IULIUS a investit și în infrastructura din jur pentru a asigura o conectivitate optimă și o încadrare fluidă a proiectelor ca parte din oraș.

Următoarea destinație de pe lista de dezvoltări a grupului IULIUS va fi în Constanța, acolo unde IULIUS va construi un proiect mixed-use pe principiile pe care le putem vedea implementate în toate celelalte proiecte. Investiția, estimată la 800 de milioane de euro, va oferi comunității de la malul mării un proiect integrat, actual, dar și orientat spre viitor, care să ofere vitalitate unei zone inactive, prin aducerea în același proiect a multiple funcțiuni de business, culturale, shopping, entertainment și leisure, astfel încât întreaga comunitate să se regăsească în acest loc și să beneficieze de experiențe care aduc plusvaloare vieții urbane.

Lasati un comentariu

Alte articole

25 nov. 2023 10.44 am

Meteorologii au actualizat avertizările de vreme severă și au extins codul portocaliu de viscol și precipitații abundente până duminică seară. Astfel, pentru intervalul 25 noiembrie, ora 10:00…

13 aug. 2022 12.46 pm

  În cursul zilei de ieri, 12 august 2022, primarul vremelnic și ocazional al Constanței, Vergil Chițac, alături de un personaj necunoscut, a organizat o întâlnire cu presa, într-un perimetru…

27 dec. 2021 12.06 pm

  Primăria Constanța a anunțat, luni, organizarea Revelionului 2022. „Constanța se pregătește de trecerea dintre ani. Va fi o noapte plină de lumină, sunet și culoare! DJ Adrian Eftimie,…

01 mai 2024 5.16 pm

Un accident cumplit s-a produs ieri dimineață pe DN 39, în dreptul Șantierului Naval Mangalia. Rareș, un tânăr de 27 de ani a murit după ce s-a răsturnat cu mașina, iar prietenul său, Mircea,…

22 sept. 2023 7.00 am

Doi sirieni au fost prinşi de poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă în timp ce încercau să treacă ilegal frontiera din Bulgaria în România, ascunși în remorca unui autocamion.…

07 apr. 2023 1.52 pm

La data de 6 aprilie 2023, polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, au…