Ministrul Mediului, Mircea Ferechet, a participat miercuri, 26 iunie, la inaugurarea primului echpament de colectare a ambalajelor SGR instalat pe plajă, în Mamaia Nord.
Potrivit reprezentanților Ministerului Mediului, instalarea echipamentului este parte a proiectului „EcoWave: revoluția reciclării pe plajă”, care își propune conștientizarea populației privind colectarea separată a deșeurilor și susținerea micilor comercianți pentru implementarea Sistemului de Garanție Returnare.
Apreciez foarte mult colaborări cum este aceasta între FEPRA, Asociația Planeta Verde și un mic comerciant, deoarece venim în sprijinul cetățeanului și aducem un plus de confort turiștilor. Vor fi instalate 9 astfel de echipamente pe plajă, unul chiar în Rezervația Delta Dunării. Căutăm soluții de finanțare pentru micii comercianți, deoarece există dificultăți de adaptare, mai ales în zona rurală. Am solicitat colegilor de la Garda Naţională de Mediu și de la Agentia Nationala pentru Protectia Mediului – ANPM să înceapă, din această săptămână, un control tematic în fiecare județ, mai ales în zona rurală, pentru a ne asigura că românii sunt tratați cu respect”, a declarat Mircea Ferechet.
Potrivit ministrului, în minivacanța de Rusalii s-a stabilit un nou recod: peste 14 milioane de ambalaje colectate într-o singură zi.
Ne așteptăm ca, în următoarele săptămâni, să depășim bariera de 1 miliard de ambalaje colectate în sistemul garanție returnare, care sigur ar fi ajuns în natură.
Industria reciclării din România funcționează la capacitate maximă cu materie primă din România, iar faptul că avem săptătămânal capacități noi care se deschid, inseamnă investiții și locuri de muncă verzi. Vom inaugura pe 15 iulie un nou centru de sortare și numărare la Bacău, apoi la Craiova și Constanța, unde avem deja unul temporar”, a adăugat Ferechet.
Mai mult, ministrul spune că a cerut celor de la RetuRO să elaboreze o nouă metodologie de calculare a tarifului de gestionare, ce va fi pusă în consultare publică, ca să se scutească comercianții de la plata sacilor pe care îi înapoiază cu reciclabil.
Încercăm să identificăm soluții pentru o schemă de ajutor de stat pentru micii comercinați care, în limita pragului de minimis, să poată să susțină o parte din costul echipamentelor care nu este foarte accesibil. Sper ca și #RetuRO să se implice în achiziționarea și instalarea #RVM-urilor, astfel încât să oferim tot suportul necesar pentru a asigura colectarea automată în cât mai multe puncte”, a conchis Mircea Fechet.