Ultimele stiri

Protest al elevilor la Ministerul Educaţiei, nemulţumiţi de Statutul elevului. Proiectul prevede camere de detenţie pentru cei cu un comportament neadecvact

Un protest al elevilor a fost organizat, astăzi, de Uniunea Elevilor Reprezentanți și Asociația Elevilor din București și Ilfov, care au cerut retragerea proiectelor Ministerului Educației și adoptarea unei versiuni revizuite a Statutului Elevului. Elevii au afișat pancarte și au scandat lozinci care criticau prevederile proiectului și lipsa dialogului din partea Ministerului Educației.

Proiectul pentru Statutul Elevului prevede crearea unor camere de detenție pentru elevii cu comportament inadecvat, ceea ce a stârnit nemulțumirea elevilor și a organizațiilor acestora. Aceștia consideră că astfel de măsuri ar încălca dreptul la educație și ar fi o abordare ineficientă pentru gestionarea comportamentului problematic.

Elevii au fost nemulțumiți că nu au fost consultați în procesul de redactare a Statutului Elevului și a Regulamentului de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP), deși legea învățământului preuniversitar prevede participarea asociațiilor naționale de elevi la aceste procese.

Lorena Drăgușin, președintele Uniunii Elevilor Reprezentanți, fosta Asociaţie a Elevilor Constanţa, a subliniat că măsurile propuse de Minister sunt impracticabile, mai ales în școlile din mediul rural care nu dispun de suficiente resurse și spații pentru a implementa camere de detenție.

Uniunea Elevilor Reprezentanţi a ieşit în stradă alături de Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov, deoarece proiectele lansate de Ministerul Educaţiei în consultare publică sunt problematice. Proiectul pentru Statutul elevului vine cu nişte camere de detenţie în care elevii care au un comportament inadecvat, la decizia profesorilor, sunt trimişi în aceste săli de detenţie. Dacă un profesor consideră că un elev a deranjat ora, în loc să fie trimis la consiliere acel elev, este dus într-o altă cameră unde i se încalcă dreptul la educaţie, deoarece detenţia are loc în timpul orei respective, pierde materia şi şcolile nu sunt pregătite pentru astfel de măsuri. Sunt şcoli, mai ales în mediul rural, care nu au suficiente săli pentru orele de curs, darăminte să implementăm astfel de săli de detenţie”, a afirmat Lorena Drăguşin.

Ea a criticat, de asemenea, refuzul ministrului Educației, Ligia Deca, de a discuta cu protestatarii și a precizat că aceștia au fost întâmpinați de secretarul de stat Florin Lixandru, însă au refuzat dialogul cu acesta din cauza nemulțumirii față de abordarea Ministerului.

Noi nu am fost consultaţi în redactarea Statului Elevului şi nici în Regulamentul de organizare şi funcţionare al unităţilor de învăţământ deşi legea învăţământului preuniversitar 198/2023 prevede acest lucru. Spune că Ministerul Educaţiei are responsabilitatea şi obligaţia de a chema asociaţiile naţionale de elevi pentru redactarea acestor proiecte, ceea ce nu s-a întâmplat. Deci, doamna ministru încalcă legea din nou”, a mai declarat Lorena Drăguşin.

Ministerul Educației a răspuns protestului prin prelungirea perioadei de consultare publică pentru proiectele controversate până la 5 iulie 2024. Această decizie a fost motivată de interesul manifestat de partenerii instituționali și sociali, indicând o posibilă deschidere pentru revizuirea și ajustarea propunerilor în urma consultării cu părțile interesate.

Elevii și organizațiile acestora continuă să facă apel la Ministerul Educației pentru a retrage actualele proiecte și a iniția un dialog real și constructiv cu toate părțile implicate, astfel încât noile reguli să reflecte nevoile și drepturile elevilor.

Lasati un comentariu

Alte articole

20 sept. 2023 6.40 pm

Ziua de 4 octombrie 2023 va fi dedicată comunicării problemelor cu care se confruntă avocatura și va fi dublată de întreruperea activității din partea avocaților Baroului Constanța.

30 oct. 2023 5.01 pm

Pompierii Stației Babadag au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la un autoturism în Pădurea Topolog cu risc de extindere la vegetație uscată și arbori. La locul evenimentului a fost…

19 dec. 2023 1.29 pm

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat astăzi că ministrul Educaţiei, Ligia Deca, se deplasează marţi la Odorheiu Secuiesc, unde a avut loc tragedia în urma căreia un elev a murit, după păbuşirea…

24 sept. 2023 12.04 pm

Meteorologii au emis o avertizare cod portocaliu de ploi pentru mai multe judeţe din ţară. Alte zece judeţe se află sub cod galben. Codul portocaliu este valabil în intervalul 24 septembrie, ora…

22 iun. 2021 11.29 am

Examenul de Evaluare Națională 2021 a început marți cu proba scrisă la Limba și literatura română. Absolvenții din clasele a VIII-a au avut două texte la prima vedere cu o serie de cerințe.…

19 mart. 2024 8.01 pm

La doar doi anișori, Radu Aryan este un supraviețuitor. Singur, desculț și în prag de hipotermie, băiețelul s-a adăpostit sub un copac o noapte întreagă, la -5 grade Celsius. Acolo l-au găsit…