Ultimele stiri

Coaliţia nu s-a înţeles pe data alegerilor prezidenţiale. Urmează o nouă întâlnire

Sursă foto: captură video

Coaliția de guvernare nu a ajuns la un acord privind data alegerilor prezidențiale, potrivit surselor politice citate de News.ro. După mai mult de trei ore de discuții, PSD și PNL nu au reușit să cadă de acord asupra calendarului electoral.

PNL dorește ca alegerile să se desfășoare cât mai aproape de termenul constituțional, adică în luna noiembrie, în timp ce PSD insistă ca primul tur să aibă loc în luna septembrie.

O nouă ședință va avea loc vineri, conform surselor. Termenul limită pentru ca Guvernul să elaboreze Hotărârea cu data alegerilor este 2 iulie. Liberalii au propus un termen intermediar pentru alegerile prezidențiale, sugerând datele de 27 octombrie pentru primul tur și 10 noiembrie pentru al doilea tur, ca o nouă variantă de compromis pusă pe masa coaliției.

Rareş Bogdan: PNL vrea ca prezidenţialele să aibă loc potrivit calendarului constituţional

Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a declarat că liberalii doresc ca alegerile prezidențiale să se desfășoare conform calendarului constituțional, pe 10 și 24 noiembrie, dar sunt deschiși și la o dată intermediară convenită cu partenerii de coaliție. Rareș Bogdan a subliniat că PNL nu va ieși de la guvernare și nici nu va remania vreun ministru.

Considerăm că luna august este o lună în care e greu să-i găseşti preocupaţi de alegeri pe cetăţenii României. Lunile octombrie, noiembrie, ar fi mai potrivite, am avea parte şi de studenţi, peste un milion care se vor afla în centrele de studii. Un dialog absolut civilizat, raţional, echilibrat pe organizarea calendarului pentru prezidenţiale. (…) Considerăm noi, PNL, că românii trebuie să fie bine informaţi, să poată vedea, urmări dezbateri prezidenţiale extrem de importante pe proiect de ţară pentru a vota în deplină cunotinţă de cauză. Din acest motiv, considerăm că trebuie să păstrăm calendarul constituţional, calendarul din noiembrie, pentru organizarea prezidenţialelor. Argumentele sunt multiple. După alegerile din 9 iunie s-a văzut că în sute de şcoli au fost probleme legate de reluarea procesului de învăţare. Au fost până la 8 – 10 zile întârzieri. De asemenea, considerăm că luna august e una în care e greu să-i găseşti preocupaţi de prezidenţiale pe cetăţeni şi lunile octombrie – noiembrie ar fi cele mai potrivite. Şi am avea parte şi de studenţi, peste un milion, în centrele de studii şi nu ar fi blocaţi în exercitarea dreptului de vot. În consecinţă, cei din PSD au susţinut varianta 15-29 septembrie, vorbind despre o aşa-zisă înţelegere între partidele la guvernare”, a declarat Rareş Bogdan, marţi la sediul PNL din Modrogan.

Afirmațiile sale au venit după ședința coaliției, în contextul în care purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a spus că ministrul de Interne Cătălin Predoiu are pe masă două hotărâri de Guvern, cu datele de 15 și 29 septembrie pentru scrutinul prezidențial.

”Din păcate, astăzi au fost încercări de a discuta iarăşi aceste date. PSD nu poate fi de acord cu transformarea săptămânală a calendarului electoral, pentru că nu suntem singurii care candidăm în aceste alegeri, deci lumea trebuie să aibă un calendar predictibil. În consecinţă, pe această discuţie rămâne ca în cursul acestei săptămâni, domnul Predoiu, ca ministru de Interne, are două HG pe masă, cea cu 15 septembrie şi cea cu 29 septembrie, să decidă, fiind ministru PNL, împreună cu PNL, care dintre aceste date le sunt convenabile, noi făcând această concesie către PNL, fiind în măsură să acceptăm şi data de 29 septembrie”, a spus purtătorul de cuvânt al PSD.

Bogdan a argumentat că lunile octombrie și noiembrie sunt mai potrivite pentru alegeri, deoarece cetățenii sunt mai disponibili și studenții se află în centrele de studii.

PNL a propus o dată intermediară, între septembrie și noiembrie, și se așteaptă ca ministrul Predoiu să facă ce trebuie conform mandatului partidului. Rareș Bogdan a reiterat că PNL nu va ieși de la guvernare, subliniind importanța stabilității politice pentru România.

PSD a venit cu 1 septembrie pentru organizarea alegerilor comasate, respectiv cu lista comună la europarlamentare, lucruri pe care PNL le-a acceptat după consultarea liderilor din filiale. Legat de Cătălin Predoiu acesta este plecat la Salzburg. Domnia sa se va întoarce joi şi vom vedea dacă propunerile prevăd aceste date. Va face ce trebuie şi cu mandat de la partid.

PNL nu va ieşi niciodată de la guvernare, pentru că asta ar duce România la o criză profundă. Noi nu plecăm de la guvernare, nici nu remaniem vreun ministru. Ca să fie foarte clar”, a mai precizat Bogdan.

Lasati un comentariu

Alte articole

26 apr. 2024 12.10 pm

Fostul președinte Ion Iliescu este urmărit penal în Dosarul Mineriadei, iar procurorii i-au adus la cunoștință această calitate vineri, la domiciliul său, în prezența avocatului, având în…

22 nov. 2021 12.16 pm

  USR nu va participa luni, la consultările cu președintele României, Klaus Iohannis, în vederea formării noului guvern. USR a luat decizia că nu va participa la consultările propuse de președintele…

21 oct. 2021 12.09 pm

  Președintele PNL, Florin Cîțu, a declarat joi, că el este cel care l-a propus pe Nicolae Ciucă, în funcția de premier. „Este o propunere pe care eu am făcut-o în Biroul Politic Național…

24 iun. 2024 8.25 pm

Comitetul Național al Partidului S.O.S. România, reunit la Poiana Brașov, a decis în unanimitate să o desemneze pe președinta partidului, Diana Iovanovici-Șoșoacă, drept candidata lor la alegerile…

10 mart. 2024 5.34 pm

Coaliția urmează să se reunească luni pentru a discuta despre lista comună la alegerile europarlamentare și despre candidații la Primăria Capitalei și la primăriile de sector. Liderii celor…

01 apr. 2022 2.19 pm

  Președintele PNL, Florin Cîțu, a declarat, vineri, că este „dezamăgit” de cererea liderilor liberali din țară de a se convoca o ședință a Consiliului Național pentru a schimba conducerea…