Ultimele stiri

Sărbătoare Mare astăzi: tradiţii şi obiceiuri de Rusalii sau Pogorârea Duhului Sfânt

Sursă foto: motivul.ro

Rusaliile, sărbătorite de ortodocși în duminica și lunea de după Cincizecime, reprezintă una dintre cele mai importante și vechi sărbători creștine, cunoscută și ca Duminica Mare sau Pogorârea Sfântului Duh. Această sărbătoare încheie ciclul pascal, care cuprinde Învierea, Înălțarea și Pogorârea Duhului Sfânt. Obiceiurile și tradițiile asociate cu Rusaliile sunt variate și adesea pline de simbolism.

Tradiții și Obiceiuri de Rusalii

Împodobirea Caselor: În multe regiuni, casele și gospodăriile sunt împodobite cu ramuri de tei, nuc, plop sau stejar pentru a alunga răul și bolile. Teiul, în special, este considerat a proteja de grindină și de duhurile rele ale zânelor. Ramurile sunt sfințite la biserică, după care sunt așezate la icoane.

Pomenirea Morților: În sâmbăta Rusaliilor, se împart oale împodobite cu flori și colaci pentru pomenirea morților, iar în duminica Rusaliilor, farfurii frumos decorate sunt dăruite celor vii.

Călușarii: Un obicei vechi, dansul călușarilor este practicat în special în sudul țării, în localități precum Contești, Lisa, Năsturelu, Bragadiru și Zimnicea. Călușarii, în grupuri de șapte-opt persoane, merg din casă în casă pentru a alunga spiritele rele, fiind întâmpinați cu frunze de nuc, pelin, usturoi, apă și sare. Se crede că dansul lor poate vindeca bolnavii.

Leacuri și Descântece: Ramurile de tei, soc sau mure sfințite de Rusalii sunt folosite ca leacuri tot restul anului. Femeile fac descântece pentru alungarea Ielelor, iar ușile sunt unse cu usturoi pentru protecție. Spiritele rele sunt alungate prin ritualuri gălăgioase și pocnituri cu ramuri de tei.

În Ardeal, există obiceiul “udatului nevestelor”, unde femeile sunt stropite cu apă pentru sănătate și frumusețe. În alte zone, se prepară unsori care se aplică pe ugerele vacilor pentru a spori laptele.

Superstiții de Rusalii

Ielele sau Rusaliile: Aceste spirite, cunoscute și sub numele de zâne, șoimane, împărătesele-văzduhului sau ursoaice, sunt considerate ființe fantastice care pot lua mințile oamenilor. Legendele spun că ele răpesc uneori tineri frumoși pentru a dansa cu ei, eliberându-i ulterior cu condiția să nu dezvăluie ce au văzut.

În zilele de Rusalii, se crede că nu este bine să mergi la câmp, în vie sau în locuri pustii pentru a evita întâlnirea cu Ielele. Cei care nu respectă sărbătoarea pot suferi de “luat din Rusalii”, o boală provocată de spiritele rele.

Se spune că dacă vremea este frumoasă de Rusalii, vara va fi, de asemenea, frumoasă și rodnică.

Lunea după duminica Rusaliilor este dedicată proslăvirii Sfintei Treimi, marcând o legătură directă între Tatăl, Fiul și Sfântul Duh. Inițial, Cincizecimea era o sărbătoare dublă, comemorând atât Înălțarea Domnului cât și Pogorârea Duhului Sfânt, dar ulterior cele două evenimente au fost separate.

Lasati un comentariu

Alte articole

26 oct. 2023 10.37 am

Caz șocant la Școala Generală Nr. 10 din Sighetu Marmației. Un profesor de matematică, în vârstă de 25 de ani, a fost săltat de polițiști dintr-o sală de clasă unde urma să se întâlnească…

22 apr. 2021 3.04 pm

  Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat joi, la finalul vizitei din Parcul Natural Văcărești, făcută cu ocazia Zilei Pământului, „să nu credem, din greșeală, că 1 iunie…

01 feb. 2024 8.54 am

Salvatorii militari din cadrul Detașamentului de Pompieri Tulcea au fost solicitaţi să intervină, miercuri seară, în jurul orei 21:20, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la subsolul sediului…

23 mai 2024 5.09 pm

Fostul director adjunct al SRI Florian Coldea este audiat joi, la DNA, prezenţa sa la DNA fiind consecinţa unei plângeri depuse de omul de afaceri Cătălin Hideg. În sediul DNA a intrat fostul şef…

05 iul. 2021 10.30 am

  Rezultatele la examenul de Bacalaureat 2021 au fost publicate luni pe edu.ro.  În județul Constanța sunt trei medii de 10.  Luni, începând cu ora 12:00 și până la ora 18:00, se pot face…

20 mart. 2024 5.10 pm

Marți, 19 februarie, la sediul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT), ministrul Ștefan-Radu Oprea a primit delegația reprezentanților Sindicatului Liber Navalistul, formată…