Solstiţiul de vară din acest an are loc astăzi, la ora 23:51, marcând cea mai lungă zi din an şi începutul verii astronomice. În această zi, durata zilei va fi de 15 ore și 32 de minute, în timp ce noaptea va dura doar 8 ore și 28 de minute.
Conform Observatorului Astronomic „Vasile Urseanu”, în jurul datei de 21 iunie, Soarele atinge longitudinea astronomică de 90°, semnalând solstiţiul de vară și începutul verii astronomice. Mişcarea anuală de revoluţie a Pământului în jurul Soarelui şi rotaţia sa zilnică în jurul axei polilor terestre conduc la iluminarea inegală a celor două emisfere de-a lungul anului. Acest lucru determină variaţia duratei zilelor şi a nopţilor şi succesiunea anotimpurilor.
Pentru observatorii de pe Pământ, solstiţiul de vară este marcat de poziţia Soarelui la 23° 27′ nord faţă de ecuatorul ceresc, desenând un cerc paralel cu ecuatorul, cunoscut sub numele de tropicul Racului. Denumirea de Solstiţiu („Soarele stă”) provine de la faptul că în această zi gradientul mişcării Soarelui se schimbă în raport cu declinaţia sa. La solstiţiul de vară, Soarele atinge cea mai mare înălţime pe cer, culminând la 67° 52′ deasupra orizontului la latitudinea medie a României.
După solstiţiul de vară, durata zilei începe să scadă treptat, iar noaptea să se lungească, acest proces continuând până la solstiţiul de iarnă, pe 21 decembrie. În emisfera sudică, acest fenomen se desfăşoară în sens invers.
Din punct de vedere tradiţional, solstiţiul de vară este asociat cu strângerea primelor recolte și cu diverse ritualuri de purificare și protecție. În Noaptea de Sânziene se aprind focuri în locuri înalte sau lângă ape stătătoare pentru a îndepărta bolile și necazurile. Animalele domestice sunt trecute prin foc pentru purificare, iar torțe aprinse sunt purtate pe câmpuri pentru a alunga dăunătorii. Aceasta perioadă este considerată favorabilă și pentru organizarea nunților.