Ultimele stiri

Stelian Ion: Primarul Vergil Chițac a știut de ilegalitățile de pe plaja Caelia, dar a ținut totul secret în campania electorală

Stelian Ion, președintele USR Constanța, a declarat astăzi, printr-un comunicat de presă, că primarul Vergil Chițac a avut cunoștință despre ilegalitățile de pe plaja Caelia din Mamaia, dar a ales să le țină ascunse în timpul campaniei electorale. Stelian Ion a oferit mass-media un răspuns oficial din partea Poliției Locale pentru a susține aceste afirmații.

Conform declarațiilor lui Stelian Ion, Inspectoratul Județean de Construcții Constanța a informat Primăria, într-o adresă înregistrată pe 3 iunie, că lucrările de pe plaja Caelia nu respectă autorizația de construcție și că trebuie desființate. Cu toate acestea, primarul Chițac ar fi acționat abia după alegerile locale. Poliția Locală a transmis somația de desființare a construcțiilor ilegale pe 10 iunie, însă proprietarul nu s-a conformat în termenul de 48 de ore stabilit.

Stelian Ion susține că Primăria trebuie acum să intervină pentru a desființa administrativ lucrările ilegale, inițial pe banii constănțenilor, urmând apoi să încerce să recupereze cheltuielile de la proprietar. El acuză primarul Chițac de protejarea construcției ilegale, în ciuda numeroaselor avertizări publice cu privire la neregulile existente.

De asemenea, Stelian Ion a criticat emiterea certificatului de urbanism de către Chițac fără a ține cont de zona de protecție din jurul hotelului Rex, o clădire monument istoric, și fără a solicita aviz de la Direcția Județeană de Cultură, având în vedere existența unui sit arheologic în zonă. El subliniază că autorizația de construcție emisă ar avea cel puțin trei probleme majore: extinderea construcției pe zona nou înnisipată, încălcând PUZ-ul din 2013, calculul incorect al procentului de ocupare a terenului și ridicarea de construcții permanente în locul celor ușoare, provizorii.

Stelian Ion a promis că USR va continua să monitorizeze situația, criticând modul în care Vergil Chițac a gestionat problemele legate de construcțiile ilegale din Constanța.

Primarul Vergil Chițac a știut de ilegalitățile de pe plaja Caelia, dar a ținut totul secret în campania electorală. Tot ce am spus în campania electorală despre protecția pe care Chițac o acordă construcției ilegale de pe plaja Caelia din Mamaia se confirmă.

În răspunsul oficial pe care l-am primit de la Poliția Locală se arată că Inspectoratul Județean de Construcții Constanța a înștiințat Primăria, într-o adresă înregistrată pe 3 iunie, că lucrările nu respectă autorizația de construcție și că trebuie desființate. Primarul Chițac a acționat însă abia după alegerile locale.

Poliția Locală a transmis somația de desființare a construcțiilor ilegale pe 10 iunie, iar proprietarul trebuia să se conformeze, în termen de 48 de ore. Ceea ce nu s-a întâmplat.

În acest moment, Primăria lui Chițac trebuie să intervină și să desființeze pe cale administrativă lucrările ilegale de la pe plaja Caelia, mai întâi pe banii constănțenilor și apoi să încerce să recupereze cheltuielile de la proprietar.

De ce s-a ajuns aici? Pentru că primarul Vergil Chițac a protejat până în pânzele albe construcția respectivă, în ciuda numeroaselor informații că acolo se încalcă legea. Am mers săptămânal pe plaja din Caelia și am arătat public ce nereguli sunt.

Vergil Chițac ne cerea „să fim răbdători și să așteptăm deschiderea”, pentru că el „estimează că va fi ceva bun” și oportun. Nu l-au interesat deloc aspectele legale ale construcției, nu a controlat cum se desfășoară lucrările nici măcar după ce i-am transmis public că sunt nereguli. Acum va trebui să aplice legea și să demoleze construcțiile ilegale, ridicate pe plaja nouă, înnisipată.

Așteptăm ca Vergil Chițac să răspundă și pentru faptul că a emis certificatul de urbanism fără să țină cont de zona de protecție din jurul hotelului Rex, care este o clădire monument istoric și nu a cerut aviz de la Direcția Județeană de Cultură – pentru că în zonă mai este și un sit arheologic. Și așteptăm să se pronunțe și instanța în legătură cu faptul că primarul Chițac a emis o autorizație ilegală. Sunt cel puțin trei probleme evidente cu această autorizație: permitea întinderea unei bucăți de construcție pe zona nou înnisipată, care înainte era în mare, încălcându-se astfel PUZ-ul din 2013, procentul de ocupare al terenului nu era corect calculat și, a treia, faptul că pe plajă nu au fost ridicate construcții ușoare, provizorii, care să poată fi strânse ușor la finalul sezonului.

Vom continua să urmărim ce se întâmplă în acest caz, pentru că debandada și ilegalitățile pe care le-a patronat Vergil Chițac în Constanța nu mai pot continua”, a transmis Stelian Ion.

Lasati un comentariu

Alte articole

12 apr. 2024 8.30 am

Un bărbat a fost găsit mort, joi seară, în parcul de la Casa de Cultură din municipiul Constanţa, iar poliţiştii au deschis o anchetă. Potrivit unui comunicat al Inspectoratului de Poliţie al…

18 dec. 2023 6.53 pm

La data de 17 decembrie a.c., polițiști din cadrul Serviciului Rutier au desfășurat o acțiune pentru prevenirea accidentelor de circulație, prin depistarea și sancționarea conducătorilor auto…

13 iun. 2022 3.20 pm

  Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a ieșit, luni, cu o explicație, după ce pe litoral au apărut geamanduri în formă de cruce, cu mesaje de atenționare…

31 mai 2024 10.12 am

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au descoperit un autoturism marca Mercedes, căutat de către autoritățile din Italia, aflat în posesia unui cetăţean român. Joi, 30 mai,…

22 mai 2024 5.56 pm

Se schimbă judecătorul lui Vlad Pascu după ce magistrații Secției Penale a Judecătoriei Mangalia au aprobat cererea de recuzare a judecătoarei Ioana Ancuța Popoviciu, care se va transfera, începând…

15 oct. 2023 11.59 am

Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea” al județului Constanța au fost solicitaţi să intervină, în această dimineaţă, la un accident rutier ce a avut…