O epidemie mortală a sindromului șocului toxic streptococic în Japonia a stârnit îngrijorări majore, înregistrându-se aproape 1.000 de cazuri, un număr mai mare decât cel de anul trecut. Boala este cauzată de o bacterie cunoscută popular ca „bacterie care mănâncă carne,” are o rată de mortalitate de 30% și poate fi fatală în doar 48 de ore, relatează Teh Economic Times
Simptomele inițiale includ febră, frisoane, dureri musculare și greață. Pe măsură ce boala avansează, apar simptome mai grave, precum hipotensiune arterială, accelerarea ritmului cardiac și cedarea organelor interne. Tratamentul constă în administrarea intravenoasă de antibiotice și îngrijiri de susținere.
Pentru a preveni răspândirea bolii, este esențial să se mențină o igienă bună, să se trateze prompt infecțiile streptococice și să se monitorizeze atent rănile și infecțiile cutanate. Educația în sănătatea publică privind simptomele și riscurile asociate infecțiilor cu streptococul din grupul A este crucială pentru depistarea timpurie și tratamentul adecvat al bolii
Persoanele cu răni deschise, cele recent operate chirurgical sau cele care au suferit o infecție virală ce provoacă răni deschise sunt expuse unui risc crescut de a dezvolta sindromul șocului toxic streptococic. În aproximativ jumătate din cazuri, experții nu știu cum intră bacteria în corpul persoanelor bolnave
La sfârșitul anului 2022, cinci țări europene au raportat creșteri ale cazurilor de boală invazivă cu streptococul din grupa A către Organizația Mondială a Sănătății. OMS a observat o corelare între creșterea numărului cazurilor și ridicarea restricțiilor impuse din cauza pandemiei de COVID-19
Răspândirea rapidă a acestei infecții streptococice grave și periculoase îngrijorează autoritățile sanitare, subliniind necesitatea educației în sănătatea publică privind simptomele și riscurile asociate infecțiilor cu streptococul din grupul A. Este crucial ca populația să fie informată pentru a putea depista și trata timpuriu aceste infecții