Ultimele stiri

Primul sistem de aeronave fără pilot Bayraktar TB2 ajunge la Forțele Terestre Române

Sursă foto: Defense Romania

Forțele Terestre Române au început procedurile de recepție calitativă și cantitativă pentru primul sistem de aeronave fără pilot Bayraktar TB2 în această săptămână, conform unui anunț al Ministerului Apărării făcut joi. Recepția este estimată să se încheie la finalul lunii iunie sau începutul lunii iulie, moment în care vor putea fi efectuate primele zboruri de instrucție de către piloții români.

Aeronavele Bayraktar TB2 vor purta însemnele Armatei României, inclusiv cocarda tricoloră pe aripi și vor fi înmatriculate ca aeronave de stat românești, marcând astfel intrarea oficială în dotarea armatei. Achiziția acestor sisteme contribuie la obiectivele Programului de transformare a Armatei României până în 2040 și la implementarea Țintelor de Capabilități în cadrul procesului NATO de planificare a apărării.

La încheierea acestei etape, estimată pentru finalul lunii în curs sau începutul lunii viitoare, vor putea fi executate primele zboruri de instrucţie operate de piloţi români cu aeronavele Bayraktar TB2 – care vor avea însemnele de apartenenţă ale Armatei României, cocarda tricoloră pe aripi şi înmatriculate ca aeronave de stat româneşti, ceea ce va marca intrarea oficială în înzestrare a acestui tip de capabilitate”, a transmis Minsiterul Apărării, într-un comunicat de presă.

Ministerul Apărării a subliniat că aceste sisteme vor crea structuri de forțe flexibile și capabile să opereze în contextul modern al secolului XXI. Sistemele Bayraktar TB2 au demonstrat capabilități superioare de lovire și cercetare-supraveghere, având o anduranță de zbor de până la 24 de ore și posibilitatea de a supraveghea zone extinse datorită echipamentelor avansate.

Achiziția include trei sisteme de aeronave fără echipaj uman, fiecare sistem constând din șase aeronave Bayraktar TB2 și echipamentele necesare de comandă și control, cu un cost total de aproximativ 321 milioane USD. Contractul de achiziție a fost semnat în aprilie 2023, cu livrări programate pentru iunie 2024, septembrie 2024 și ianuarie 2025.

Intrarea în dotare a acestor sisteme contribuie la realizarea unor structuri de forţe flexibile, cu un spectru larg de capabilităţi specifice secolului XXI, cu mijloace care să îi asigure supravieţuirea în câmpul tactic, o cunoaştere situaţională extinsă şi o putere de foc mărită”, a mai transmis Ministerul Apărării.

În perioada februarie-iunie 2024, prima serie de personal aeronautic român a fost pregătită în Turcia, în paralel cu activitățile de acceptanță, testare și recepție a echipamentelor tehnice desfășurate la producător.

La începutul lunii august 2022, Ministerul Apărării Naţionale a solicitat aprobarea Parlamentului pentru achiziţia, în vederea dotării Forţele Terestre Române, a trei sisteme de aeronave fără echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2, a câte şase aeronave fiecare, în valoare totală de aproximativ 321 milioane USD, inclusiv pachetul suport (cu muniţia aferentă, suportul logistic iniţial şi echipamente specifice de instruire şi antrenament). În luna aprilie 2023, a fost semnat contractul de achiziţie, cu termene de livrare în lunile iunie 2024, septembrie 2024, respectiv ianuarie 2025”, a mai transmis sursa citată.

Ministerul Apărării a evidențiat necesitatea întăririi capacității de luptă a structurilor militare românești în contextul actual de securitate regională și globală complexă, marcat de războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina și eforturile NATO de întărire a flancului estic. Astfel, Armata României va continua să achiziționeze echipamente militare moderne și tehnologizate pentru a asigura capabilitățile necesare îndeplinirii misiunilor și angajamentelor față de NATO.

Mediul de securitate regional şi global complex de astăzi, evoluţia situaţiei geostrategice din regiunea Mării Negre în conjunctura războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina şi eforturile NATO pentru întărirea posturii aliate de pe flancul estic impun întărirea capacităţii de luptă a structurilor din Ministerul Apărării Naţionale. În acest context, Armata va continua să achiziţioneze echipamente şi tehnică militară modernă, de ultimă generaţie, înalt tehnologizată, care să asigure capabilităţile necesare îndeplinirii misiunilor şi angajamentelor asumate faţă de NATO”, arată Ministerul Apărării.

Lasati un comentariu

Alte articole

08 mart. 2022 12.34 pm

  Ministerul Apărării Naționale a anunțat, marți, că patru elicoptere ucrainene configurate pentru misiuni civile au venit în România pentru mentenanță la Airbus Helicopters, județul Brașov.…

22 feb. 2024 1.04 pm

Compania de retail Lidl a notificat Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor cu privire la retragerea de pe rafturi a unui sortiment de biscuiți cu ciocolată.…

05 feb. 2024 11.14 am

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare Cod galben privind intensificări ale vântului şi precipitaţii, valabilă de luni, de la ora 10.00, până marţi, la aceeaşi oră.…

25 mai 2024 10.30 am

Meteorologii anunţă cod galben de instabilitate atmosferică, până sâmbătă seară, în zonele montane, în Crişana şi local în Maramureş şi Transilvania. ANM a emis, sâmbătă, o avertizare…

22 feb. 2024 4.19 pm

Tatăl tânărului decedat în urma accidentului provocat de Vlad Pascu a declarat că judecătoarea care ar trebui să soluționeze acest dosar l-a întrebat dacă fiul său este în sala de judecată…

06 mai 2024 10.12 am

Ploi torenţiale cu căderi de grindină s-au înregistrat, duminică, în mai multe zone din ţară. Oamenii se plâng că grădinile şi livezile au fost afectate. De asemenea, trei maşini au fost…