Tribunalul Ilfov a decis eliberarea condiţionată a fostului primar al Constanţei, Radu Mazăre, condamnat la nouă ani de închisoare în dosarele retrocedărilor de terenuri din Mamaia și Polaris, după ce acesta a executat cinci ani din pedeapsă.
În motivarea deciziei, instanța a recunoscut gravitatea infracțiunilor și consistența prejudiciilor, dar a subliniat că Mazăre a demonstrat o conduită exemplară pe parcursul detenției, fapt care sugerează că restul pedepsei poate fi executat în libertate.
Tribunalul a aplicat dispozițiile mai favorabile din vechiul Cod penal, constatând că Mazăre a îndeplinit condițiile pentru eliberare condiționată, conform articolului 59 din Codul penal din 1969. Instanța a apreciat că dovezile prezentate, inclusiv cele privind comportamentul său în penitenciar (27 de recompense, lipsa sancțiunilor disciplinare, participarea activă la diverse activități educaționale și profesionale), indică un proces de reeducare aproape finalizat.
Contrar argumentelor primei instanţe, instanţa de control judiciar constată că ansamblul probelor administrate în cauză nu susţin concluzia că deţinutul nu a dat dovezi temeinice de îndreptare, în condiţiile în care acesta nu a fost sancţionat disciplinar pe întreaga perioadă de detenţie, a fost recompensat de 27 de ori (ultimele două recompense fiind acordate după ultima amânare dispusă de către instanţă) şi i se consideră executate ca urmare a activităţilor lucrative, de instruire şcolară şi formare profesională prestate, un număr de 270 zile (din care 20 zile pentru absolvirea unui curs de calificare)”, se precizează în documentul citat de news.ro.
Decizia a fost influențată și de caracterizarea pozitivă din partea Penitenciarului Jilava și de situația personală a lui Mazăre, care nu are antecedente penale, s-a căsătorit în detenție și așteaptă un copil.

A participat activ la activităţi semistructurate (concursuri tematice, dezbateri, artizanat, prelegeri, activităţi tehnice-aplicative, cercuri de lectură, recenzii de carte, sportive, moral-religioase, stagii de practică). A beneficiat de consiliere educaţională, moral-religioasă, socială şi psihologică. În prezent este inclus la programul de pregătire pentru liberare”.
Tribunalul a concluzionat că menținerea acestuia în detenție nu mai este necesară, permițând eliberarea condiționată.
Este adevărat că infracţiunile pentru care contestatorul a fost condamnat sunt grave şi că prejudiciile produse prin săvârşirea acestora sunt consistente (pentru recuperarea acestora fiind instituite măsuri asigurătorii prin cele două hotărâri de condamnare), însă întreaga conduită a persoanei condamnate din timpul executării pedepsei dovedeşte că executarea restului de pedeapsă poate fi făcută şi în stare de libertate. Deosebit, gradul de instrucţie al contestatorului, modul de conduită adoptat de acesta în perioada executării pedepsei raportat la legătura cu mediul de suport demonstrează că procesul de reeducare este aproape finalizat, nefiind necesară menţinerea persoanei condamnate în detenţie”, se mai arată în motivare.